1.227 milyon kişilik nüfusuyla ülkemizin en kalabalık 17. şehri olan Balıkesir, geçmişten beri önemli bir konuma sahiptir. Göçmen kuşlara geçici ev sahipliği yaptığı Kuş Cenneti, Dünya'nın en yüksek 2. oksijenine sahip Kaz Dağları, antik kentleri ve tatil yerleriyle (kıymetini bilemesekte) gelen herkesi büyüleyen önemli bir yerleşim merkezidir.
Hem Dünya'dan hem de ülkemizden yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Ayvalık'ta şehrimiz Balıkesir’de dir.
ARAPLAR
Pek bilinmez ancak; uzun yıllar Bizans imparatorluğunun hâkimiyetinde kalan Balıkesir, M.S. 670 yılında ilk defa Müslümanlarla tanışmıştır. İstanbul'u kuşatmaya giden Araplar, 8 yıl boyunca Balıkesir'de hüküm sürmüşlerdir. Uzun yıllar boyunca İstanbul'u alamayan Araplar pes edip gitmişler fakat bu sefer otoritesi zayıflayan Bizans derebeylerinin elinde kalmıştır.
Osmanlı döneminde askeri ve siyasi açıdan büyük öneme sahip olan Balıkesir, 1877-1878 yılındaki Osmanlı-Rus Savaşı ve 1912-1913 yıllarında Balkan Harbi zamanında Balkanlardan çok sayıda göç almıştır.
Balıkesir'in özellikleri nelerdir?
Balıkesir'in hem Marmara hem de Ege Bölgesinde toprağa sahiptir. Türkiye'de iki deniz ile komşu olan 6 şehrin içinde bulunan Balıkesir, en kalabalık 17. şehirdir.
Balıkesir pahalı bir şehir mi?
Balıkesir ülkemizin en ucuz şehirleri arasında bulunduğundan tasarruf yapmak isteyenler için idealdir.
Balıkesir'in eski adı nedir?
Balıkesir'in bilinen en eski adı Mysia'dır.
Neden Balıkesir ismi?
Balıkesir isminin nereden geldiğine dair söylenen rivayetlere göre Karasi Beyliği zamanında ''Balık Hisar'' adı verilmiş zamanla bu isim Balıkesir şeklini almıştır.
Balıkesir neleri ile ünlü?
Balıkesir'in ünlü yemekleri arasında; Peynirli Patlıcan, Tirit, Bigadiç Güveci, Sura, Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı), Börülce Ekşilemesi, Keşkek, Mafiş Tatlısı, Susurluk Ayranı Ve Tostu, Rabisa, Düğün Çorbası, Şevketi Bostan, Kabak Çiçeği Dolması, Ayvalık Tostu, Sakızlı Dondurma, Saçaklı Mantı, Keşküllü Kemalpaşa, Edremit Köftesi, Sarımsaklı Bulgur Pilavı, Höşmerim, Ada köftesi, Karadut Suyu, Bigadiç Helvası, Karanfilli Ekmek ve Koruk Suyu Balıkesir'in meşhur lezzetleridir.
Balıkesir en çok ne yetişir?
Balıkesir'de en çok yetişen ürünler arasında; zeytin, narenciye, incir, ayva, üzüm, armut, elma, üzüm, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, baklagiller ve pirinç yetiştirmektedir.
Balıkesir'de en güzel deniz nerede?
Balıkesir'de yüzebilmek için en güzel deniz Sarımsaklı plajı, Büyükova plajı ve Tatlısu Halk Plajı'dır.
Balıkesir hakkında ilginç bilgiler neler?
Balıkesir hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgiler şunlardır;
- Hem Ege hem de Marmara denizinde sahili vardır.
- Göçmen kuşlara Bandırma'da ev sahipliği yapmaktadır.
- Alp Dağları'ndan sonra en yüksek oksijene sahip olan Kaz Dağları'nın bir bölümü Balıkesir'de bulunuyor.
- Antik çağlardan kalma birçok ören yeri vardır.
Yorum yapın