BABALAR GÜNÜ ORTAYA NASIL ÇIKTI?
Babalar Günü fikri ilk defa 20. yüzyıl başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anna Jarvis tarafından başlatılan Anneler Günü kutlamaların oldukça popüler hale gelmesinden sonra çıktı.
Babalar Günü tüm dünyada babaların veya baba yerine konulan kişinin çocuklarının hayatlarına yaptığı katkıların anılması, bir anlamda teşekkür edilmesi için kutlanan bir gün.
Farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlansa da ağırlıklı olarak haziran ayının üçüncü pazarı olarak kabul ediliyor.
Babalar Günü nasıl ortaya çıktı?
Babalar Günü fikri ilk defa 20. yüzyıl başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anna Jarvis tarafından başlatılan Anneler Günü kutlamaların oldukça popüler hale gelmesinden sonra çıktı.
İlk olarak 1908 yılında yine Anneler Günü'nün çıkış yeri olan Batı Virjinya'da babasını kısa bir süre önce bir maden kazasında kaybeden Grace Clayton tarafından 5 Temmuz'da kutlandı.
Bundan iki yıl sonra Washington, Spokane'daki kiliselerde çok daha yaygın bir Babalar Günü kutlaması yapıldı. Etkinlik bir önceki yıl Anneler Günü vesilesiyle yapılan ayinden çok etkilenen Sonora Dodd tarafından organize edildi.
Sonora kutlamaları ilk olarak babasının doğum günü olan 5 Haziran'da yapmak istemişti fakat kiliselerdeki papazların hazırlık yapabilmesi için aynı ayın üçüncü pazarına ertelendi.
1930'lu yıllara kadar Babalar Günü düşük profilli bir etkinlik olarak devam ederken bu yıllarda Dodd'un farkındalığı artırmak için yaptığı çabalar neticesinde ve Büyük Bunalım'dan çıkma isteyen tüccarlarından pazarlama potansiyelinden faydalanmak istemesiyle popülaritesi arttı.
Daha ilk yıllarında 1916 yılındaki etkinliklerde Başkan Woodrow Wilson konuşma yapmış olsa da günün resmi olarak tanınması zaman aldı.
Babalar Günü 1966 yılında Başkan Lyndon Johnson tarafından resmiyet kazanırken, bir sonraki Başkan Richard Nixon tarafından altı yıl sonra resmi bayram olarak tanındı.
Babalar günü de anneler günü gibi Batı kaynaklıdır. Böyle bir güne mahsus bir baba veya anne sevgisini yılda bir kez hatırlamak, dinimize göre tavsiye edilen bir şey değildir. Anne babaya her zaman gerekli değer ve hürmetin gösterilmesi gerekir. İslam dinine göre babalar gününü kutlamanın bir mahsuru yoktur.
/////
YAZ SONUNDA GELDİ
Tam havalar ısındı, yaz erken geldi derken birdenbire sanki kışı tekrar yaşadık. Balıkesir ve çevresinde günlerdir devam eden aralıklı yağışlar bitti ve hava sıcaklığı yükseldi. Havaların ısınmasını sabırsızlıkla bekleyen Balıkesirliler, tekrar güneşi görmekten çok mutlu oldular. Güneş insanların enerjisini arttırıyor, mutluluk veriyor.
Evet! Yaz geldi gelmesine de çarşı pazarda beklenilen olmadı. Meyve,sebze fiyatları istenilen şekilde ucuzlamadı. Dün Ayvalık’ta rastladığım ve Londra’da yaşayan arkadaşımı göründüğümde şunları söyledi: "Londra'dan geldim. Orada hâlâ en yüksek sıcaklıklar 15-20 derece arasında. Hava kapalı, sık sık da yağmur yağıyor. Ne mutlu ki burada yazın tadını çıkarıyorum".
Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.
Yaz mevsimi insanların, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalandığı en güzel mevsimdir. Bu mevsimde insan sağlığına büyük faydası bulunan ve kemiklerin gelişmesi için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yazın insanlar cildine ve bazı hastalıkların iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan faydalanılırlar. Güneş banyoları romatizmalar için çok faydalıdır. Güneşin kuvvetli ışınları birçok hastalıkları yok eder ve iyileştirir. Meyvelerin, sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. Türkiye'de insan gıdasının büyük bir kısmını tutan; buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi hububatlar bu mevsimde toplanır ve ambarlanır. Bu mevsimde araziler gelecek ekim dönemine hazırlanır.
Yazın aşırı ve kavurucu sıcaklığından da sakınmak gerekir. Uzun süre başı açık kalmak, aşırı güneş banyosu yapmak, cilt ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Serinletici içecekler içmede de aşırı gidilmemelidir. Bu mevsimde yiyecek ve içeceklerin yanında giyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yazları ter emici, rutubet çekici pamuklu giyecekler tercih edilip, naylon ve buna benzer giyecekler giyilmemelidir.
Güneşli şahane günlerde güzellikler sizinle olsun.
/////
Yorum yapın