ASBESTLİ BORULARI KİM DEĞİŞTİRECEK?

Mizansen hazırlanıyor, asbestli boru ortaya çıkarılıyor, gazeteci arkadaşlar 1 saat 30 dakika bekletiliyor ve sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı A. Akın, 1970'li yıllardan kalan eski hatlar yüzünden altyapının kullanılamaz hale geldiğini ve Balıkesir de suyun %70'nin çeşmelere gelmeden yer altında kaybolduğunu belirtiyor.
BASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk ise Avrupa'da kullanılmasına izin verilmeyen asbest boruların da değiştirilmesi gerektiğini anlatıyor.
Sonrasında eski yönetimler suçlanıyor! NOT: Asbest bizim ülkemizde de yasak…

ŞU ANDA YÖNETİM KİMDE?
Şu anda yönetimin başında, Balıkesir de yaşayan vatandaşların oyları ile seçilen CHP’li Belediye  ve CHP’li Başkan A. Akın var. Şikâyet ettiği, kamuoyuna açıkladığı “asbestli boruları” değiştirmek ve su kaçağını ortadan kaldırmak CHP’li belediyenin işi. Sizden öncekiler bunu değiştirmedi ise siz değiştirin. Şu anda Belediyeyi idare eden ve sorumlu olan sizsiniz… Y. Sagay,  boşuna anahtarı istemiyor demek ki!
İkide bir borç var, borç var diye hizmetten kaçınmak olur mu? Belediyeye talip olduğunuzda bu borçları bilmiyor muydunuz?

ASBESTLİ BORU NEDİR?
Asbest lifleri, çimento için iyi bir bağlayıcı ya da dolgu maddesi olarak görev yapar ve yaygın olarak su dağıtım şebeke servisi ve depolarının yapımında kullanılmıştır. Ayrıca; asbest çimentonun, düşük maliyeti, yüksek dayanıklılığı, beton ürünleri ile özellikle boru ve tankların imali için yaygın olarak tercih edilmiştir. ABD ve Avrupa ülkeleri asbestin kullanımını 1990'lı yıllardan itibaren yasaklamıştır. Ülkemizde ise asbest kullanımı ve üretimi 2004 yılı itibariyle sınırlandırılmış, 2010 yılında ise tamamen yasaklanmıştır.
Asbest lifli bir yapıda yüksek derecede kanserojen bir mineraldir. Farklı bölgelerde ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir. Geçmiş dönemlerde endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanılmıştır.

Su borularında asbest var mı?
Son dönemlerde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden birçok çevresel etken yaşanırken, bunlardan biri de asbestli su boruları. Kullanma ve içme suyumuzu evlerimize kadar taşıyan boruların çoğunun asbestli olduğu ortaya çıktı. Asbest su boruları sadece Balıkesir'e özgü değil. Başka illerde de asbestli su boruları mevcut.
Sonuç olarak sorumlu aramayın, şu anda sorumlu sizsiniz ve biran evvel su borularını değiştirin. Balıkesirli vatandaşların kullandığı hatta içtiği sudan kanser olma riskini ortadan lütfen kaldırın.