ANOMİ; Genellikle toplumların hızlı değişme zamanlarında ortaya çıkar. Der sosyal bilimciler. Toplumbilimin en eski kavramlarından biridir. İlk kez E. Durkheim tarafından öne çıkartılmıştır. Daha sonra Talcott Parsons ve Robert Merton gibi çağdaş bilim insanları tarafından yeniden toplumsal çözümlemelerde kullanılmaya başlanmıştır. Esas olarak hızlı değişim dönemlerinde toplumun siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel yapıları arasında, bu yapıların farklı hızlarda ve hatta bazen farklı yönlerde değişmelerinden dolayı ortaya çıkan uyumsuzluk ve sürtüşmelerden oluşur. Çoğunlukla ve de temelde, bir toplumdaki değer ve ahlak çatışmalarından, değerlerin ve ahlakın toplumsal bütünlüğü sağlama fonksiyonlarını yitirmelerinden kaynaklanır…

ANOMİ’ belirtileri ise şunlardır; “Öncelikle toplumdaki kurallar belli olmadığı için, bireyler hayatta başarılı olma yollarının tıkalı olduğunu görürler. Toplumdaki bireyler böylece gelecek için kendilerine koydukları gelişme hedeflerinin gerçekleştirilme olanaklarının arttığını değil, azaldığını düşünür. Toplumdaki başarı yollarını tıkalı gören, toplumla değer ve ahlak bağları zayıflayan veya kopan insanlar, bir boşluk ve hiçlik duygusuna kapılırlar. Toplumda bütün alanlarda güven duygusu azalır. Bireyler destek için kurumlara da kişisel ilişkilere de güvenemezler. Böyle bir yapıda geleceğe ilişkin umutlar yok olur. Dolayısıyla mevcut siyasal liderlere ve mevcut siyasal yapıya olan güven kaybolur. Böylece siyaseten de tam geri çekilme, tam içine kapanma, tam küskünlük veya tam biat, tam bağlılık, tam bağımlılık gibi demokratik rejimlerde pek sık görülmeyen tepkiler yaygınlaşma eğilimi gösterir. Tüm bunlarından ardılı olarak da kaçınılmaz biçimde adalete karşı da güven yitirildiği için toplumda anlaşmazlıkların hukuk dışı yollarla çözülme yolları aranmaya başlanır, şiddet yaygınlaşma eğilimi gösterir.”

Sonuç olarak; Toplum dışına hatta fırsatını bulanların yurt dışına göç etmesi ve intiharların artma eğilimi gösterir. Bugün kısa oldu farkındayım ama bugünlük böyle olsun. Son olarak özetin özeti olarak ülkemizin bugünkü mevcut düzeninde yaratılmak istenen hatta kısmen de maalesef yaratılmış olan toplumsal yapı çarkı doğal ve kaçınılmaz olarak o yazımın başlığından beri söz ettiğim ‘ANOMİ’ yi yaratır ve sadece ülkenin, devletin değil, toplumun da gerilemesine hatta korkarım çökmesine yol açar!..

Önümüzdeki günlerde bu durumun yarattığı veya kaçınılmaz olarak yaratabileceği sonuçların toplumumuza nasıl yansıdığına, daha da nasıl yansıyacağına dair örneklerin ve dolayısıyla benim tespitlerimiz yer alacağı yazılarıma bu sütunlarda yer vereceğimden kuşkunuz olmasın!..