Genellikle siyasi videolarla ile yaptığı açıklamalar ile gündemi değerlendiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Gurup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin, bu kez Büyük Taarruz ve Balıkesir’in Kurtuluşu günleri öncesinde Kuvayı Milliye hareketini başlatıp silahlı mücadele yapan Balıkesirli avukatları anlatan bir video paylaşarak ilginç bilgiler verdi.

“Hukukçu ile Avukat aynı şey değildir. Her Avukat Hukuk Fakültesi Mezunu olsa da bir bölümü sadece “Dava takipçisi” olarak kalabilir ve onlara  “Hukukçu” demek mümkün olmayabilir. Hukukçu misyonu, hukukçu tavrı farklı bir özelliktir, ülkesine, milletine, şehrine karşı sorumluluklar içerir.” diyerek açıklamasına devam eden  Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Gurup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin İşgal başlayınca Balıkesirli Avukatlar bir yandan Kuvayı Milliye hareketinin öncülüğünü yaptıklarını, diğer yandan silahlanıp cephelerde mücadele ettiklerini diğer yandan da o zor günlerde 28 Ocak 1920 tarihinde Balıkesir Barosunu kurduklarını söyleyerek : “Hukukçu olunur da vatan toprağının  işgal edilmesine kayıtsız kalınabilinir miydi? Millet esaret altında işgalciler tarafından zulme, haksızlığa, tecavüze uğrarken bir hukukçu sırtında cübbesi elinde kanun kitaplarıyla bürosunda avukatlık yapabilir miydi? Onlar artık dilekçe ile söz ile özgürlük, hak ve hukuk mücadelesinin olamayacağını biliyorlardı. Hukuk Mektebini bitirince hemşerilerinin haklarını arayacaklar adalet, hak ve hukukun tecellisi için mücadele edeceklerdi.

Ancak onlar Esaretin işgalin olduğu bir ülkede bir hukukçuya yakışanı yaptılar. Cüppelerini astılar, kanun kitaplarını bürolarına emanet ettiler, analarının babalarının ellerini öptüler, evlatlarına eşlerine son kez sarılır gibi sarıldılar  ve silahlanıp dağa çıktılar. Balıkesir’de cüppeleri sırtında , takım elbiseleri içinde avukatlık yaparken istiklal ateşini her biri bir dağda, her biri bir cephede vatan aydınlansın diye arkalarına bile bakmadılar. Kimi Alaca Mescit Toplantısında 41 Bayrak adam arasında görev alıp Kurtuluş Savaşı’nın ilk ateşini yaktı. Kimi  de “eşkıya” suretine bürünüp eline silah alıp, beline mermileri dolayıp dağa çıktılar. Onlar aklıyla kalemiyle mücadelesinin yanında, yeri geldiğinde silahıyla da hayatını nasıl ortaya koyabileceğini en güzel biçimde ortaya koymasını bildiler. İşgal şartlarında bir yandan meslek kuruluşunu gerçekleştirerek bağımsızlık ateşinin ne derece güçlü bir biçimde yaktıklarını vatanına ve milletine ne derece inanç ve bağlılıkla dolu olduklarını göstererek, diğer yanda cüppelerini bürolarına asarak silahlanıp dağa çıkan, cepheden cepheye koşan, zafer kazanılınca yeni Cumhuriyet’in inşası, vatanın imarı için yeni hizmet cephelerinde mücadele eden Balıkesir’in hukukçuları yaptıkları ve yaşam öyküleriyle gelecek kuşaklara doğru idol olacak şahsiyetler oldular. Zor zamanda bir hukukçunun yapması gereken her fedakarlığı yapan bu güzel, öncü ve örnek insanlara minnettarız. Minnetle ve Rahmetle anıyoruz.” dedi.                            

 

Ak Parti Gurup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin : Balıkesirin kent kimliğini oluşturan örnek şahsiyetlerin gelecek nesillere idol olarak tanıtılmasının önemine dikkat çektiği konuşmasında : “Bir kentin kimliğini oluşturan unsurlar o şehirde yaşanmış olaylar ve o şehirde yaşamış ve sembol haline gelmiş kişilerdir.

Gelişmenin, çağdaş olmanın temel ölçütlerinden biri toplumsal liderleri, önderleri, idolleri doğru tespitten geçer. Yanlış idollerin peşine takılan milletler, uyutulmuş bir toplum olarak “yönetilmeye mahkûm” olarak kalırlar. Ahde vefa duygusu gelişmiş tam bağımsız milletlerde ülkesine, milletine bütün yüreğiyle hizmet eden kimliğini oluşturan ve kalıcı hizmetler bırakan insanlar birer idol sayılırlar.

Onların yaptıkları ve yaşam öyküleri başta genç kuşaklar olmak üzere bütün insanlarına rehber kabul edilir. Bu nedenledir ki bu milletler daima her alanda eğitimde, sanatta, siyasette, edebiyatta, bilimde, teknikte daha iyiyi, güzeli ve başarıyı ve başarılı insanları baş tacı yapmaya özen gösterirler ve bu konuda asla taviz vermezler. “ dedi.

 

Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Gurup Sözcüsü Mehmet Birol Şahin açıklamasında tarihi olayları sıralayarak Balıkesir Barosunun kuruluşu ve o dönemdeki avukatların yaptığı mücadeleyi anlattı: “Yurdun dört bir yanında Kuvayı Milliye ateşi için için yanmaya başlamıştı.Balıkesir’in hukukçuları bir yandan “Bu faciaların Balıkesir’in de başına gelmesi yakındır. İşgal yazışma, protesto ile engellenemez. İşgali fiilen reddetmek için bir Reddi-i İlhak heyeti kuralım. Bu cemiyete girmek her Müslümanın borcudur. Bizim atacağımız her kurşun, Şark ve İslam aleminin ebedi kurtuluşuna yoksa maazallah ebedi esaretine sebep olacaktır. Düşmanı geri döndürecek kuvvet, namlunun ucundadır.“ cümleleriyle ilk kıvılcım yakılıp, Kuvayı Milliye ateşi yakıp silahlı mücadeleye girişirken diğer yandan da aydın sorumluluğu ile işgalin biteceğine olan inançlarının gereği yarının bağımsız devletimizin en önemli unsurlarından birisi olacağına inandıkları Avukatların meslek kuruluşu olarak Balıkesir Barosu’nu kurmayı ihmal etmiyorlardı.Bir yandan elde silah dağlarda Yunan ordusuna kan kustururken öte yandan özgür ve aydınlık Türkiye’nin

inşasına Balıkesir’in avukatları başlamışlardı bile. 24 Ocak 1920 saat 17.00 de Belediye Binasında Balıkesir’de görev yapan 11 hukukçu Baro teşkilatının kurulması hakkında konuşmak üzere toplandı.

Toplantıya Hacı Mustafa, Ahmet Rıza, Süleyman Sadi, Mehmed Said, Pervin(Peron), Bahur Efendi, Mustafa Necati, İbrahim Ethem, Esat Efendi, Ahmet Vehbi ve Faik Kemal katılmıştı. 28.Ocak.1920 günü  içlerinden Süleyman Sadi Efendi’yi Baro Başkanlığı’na, Mustafa Necati’yi Başkan Yardımcılığına, Bahur Efendi, Mehmet Said, Esat Efendi ve İbrahim Ethem’i Yönetim Kurulu üyeliğine seçerek Balıkesir Barosu’nu kurdular. Avukat İbrahim Ethem (Akıncı):Ulus Dağının, Simav Dağlarının, Yunt Dağının, Yağcı Dağının, Dibek dağının, Ömer Dağı’nın Alaçam Dağlarının, Demirci’nin, Sındırgı’nın, Simav’ın, Gördesi’in, Bigadiç’in Akhisar’ın Kepez Dağı’nın kahraman Akıncı beyi Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat İbrahin Ethem beyi…İşgal günlerinin kahraman müfreze komutanı, Demirci kaymakamı…İşgal bitip de yeni kurulan Cumhuriyet’in inşasında Yozgat, Siirt, Balıkesir, Samsun, Malatya ve Muğla valiliklerinde milletine, vatanına hizmet eden Balıkesir’in sembol ismi. Avukat Mustafa Necati(Uğural):Bir yandan Yunan işgali karşısında eline silahı alıp müfreze komutanı olarak cephede çarpışan, öte yandan Balıkesir’de Milli Mücadelenin, birlik ve özgürlük ateşinin sesi olmak için “İzmir’e Doğru” Gazetesini çıkaran Balıkesir Barosu’nun  genç Başkan Yardımcısı Avukat Mustafa Necati, İşgal sonrasının genç Cumhuriyetin 29 yaşındaki Mübadele ve İmar ve İskan Bakanı, daha sonra da 30 yaşındaki Adliye Bakanı. Ardından 31 yaşındaki Milli Eğitim Bakanı, ve 35 yaşında kaybettiğimiz Eğitim Fakültemizde ismi yaşayan sembol isim. Avukat Ahmet Vehbi (Çıkrıkçıoğlu)…Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, ilk cepheyi açan bütün yurda yayılan milli mücadele ve bağımsızlık ateşini yakan 41 Bayrak adamdan biri…Elinde silah düşman çizmesini vatan toprağından kovmak için cephe cephe savaşan kahraman bir Balıkesirli genç Avukat Ahmet Vehbi Bey…Bağımsız Türkiye’nin imarı için eğitim ve hayır kurumlarının hamisi, hala öğrenciler yetiştirmeye devam eden İlim Yayma Cemiyeti’nin, İbnül Emin Vakfı’nın kurucusu Avukat Ahmet Vehbi Bey. Avukat Mehmet Tevfik (Bozkurt)…İvrindi Akıncıları Müfreze Komutanı, İvrindi Cephesinin kahraman avukatı Mehmet Tevfik bey. Avukat Süleyman Sadi: Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, ilk cepheyi açan, bütün yurda yayılan milli mücadele ve bağımsızlık ateşini yakan 41 Bayrak adamdan biri Balıkesir Barosu’nun ilk Başkanı Avukat Süleyman Sadi Bey.. Avukat Sadettin Bey: Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, ilk cepheyi açan bütün yurda yayılan milli mücadele ve bağımsızlık ateşini yakan 41 Bayrak adam arasında yer almış Balıkesir Barosunun bir başka hukukçusu.

Avukat Mehmet Said Bey: Kurtuluş Savaşı’nı başlatan, ilk cepheyi açan bütün yurda yayılan milli mücadele ve bağımsızlık ateşini yakan 41 Bayrak adamdan biri, Balıkesir Barosu Yönetim kurulu üyesi.” dedi.

                    

 

 




KAYNAK: İHA