Bigadiç’in İlyaslar Mahallesinde binlerce dönüm arazide çiftçilerin ektiği biber tarlada kaldı. Muz biberi eken çiftçi hasat zamanı muz biberi yerine 6 farklı cins biberi tarlada görünce şaşkına döndü. Sözleşmeli tarım yapan bölge çiftçisi tüccarın ürünü almaması sonrası sıkıntıya düştü. Çiftçiler zararın karşılanmasını istiyor.

Balıkesir’in Bigadiç ilçesi İlyaslar Mahallesi’nde yaşayan çiftçiler uzun yıllardır sözleşmeli tarım yapıyor. Bölge üreticilerinden İsmail Ziber (51) bu yıl ilk kez yaşadıkları bir olay yüzünden zarar ettiklerini açıkladı.

Çiftçi Ziber, her yıl çalıştıkları Bigadiç’in tanınmış ve yurt dışına ihracat yapan önemli bir firmasının kendilerinden muz biberi ekmelerini istediğini ve bölge çiftçisinin de Mayıs ayı sonunda yaklaşık 100 dönüm muz biberi ektiğini söyledi.

Ne olduysa hasat zamanı oldu. Ekilen fidelerde 50 dönüm muz biberi çıkarken tüccarın, Balıkesirli Gökbörü Fide firmasından temin ettiği 50 dönümlük muz biberleri fidelerinden muz biberi çıkmadı. Çıkmadığı gibi tarlada 6 ayrı cins biber yetiştiğini fark eden çiftçi, tüccarın bu biberleri almak istememesi sonrası hasat başlamadan durdu. Yaşanan gelişme ile birlikte hem çiftçi hem de tüccar zarara uğrarken, konunun tüccar aracılığıyla yargıya taşındığı öğrenildi.

 

ZİBER: “HAYATIMDA İLK KEZ

BAŞIMA BÖYLE BİR ŞEY GELİYOR”

Yaşadıklarını anlatan İsmail Ziber: “Kendimi bildim bileli çiftçilik yapıyorum. Şimdiye kadar başımıza böyle bir şey gelmedi. Yıllardır sözleşmeli tarım yapıyoruz. Tüccar muz biberi ekmemizi istedi ve fide verdi. Bende 10 dönüm tarlama fideleri ektim. Fakat tarlada muz biberi hariç 6 çeşit biber çıktı ve tüccar bunları almak istemiyor. Üretici olarak biz mağdur olduk, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.

Ben Mayıs ayından beri emek harcıyorum. Sürmesi, çapası, sulaması, damlama çekmesi, gübresi masraf ettik. Duyduğumuz kadarıyla üretim yapılmasını sağlayan tüccar fideleri aldığı Gökbörü Fide firmasını mahkemeye vermiş. Geçtiğimiz günlerde İlçe tarım müdürlüğünden gelen bir ekip inceleme yaparak raporlama yaptı.

Biz mağduriyetimizin giderilmesi için emeğimizin ve masrafımızın karşısı adına dönüm başına 10 bin TL istiyoruz. Tüccar 8 bin TL vereceğini açıkladı mahkeme sonucunda elde edilen kazanıma göre yine bize destek olacağını ifade etti. Durum bundan ibaret. Hayatımızda ilk kez başımıza gelen bu olay sebebiyle şaşkınız. Ürün tarlada kaldığı gibi 6 farklı biber türü acımı tatlımı turşuluk mu veya başka çeşit mi belli değil” dedi.

 

HABER: HABER MERKEZİ