Marmara Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ve Marmara Halk Eğitimi Merkezi, Marmara Adaları Kültürel Miras Araştırma Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Galimi Çınarlı Köyü Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen festival, ada halkının yoğun katılımıyla yapıldı.

Festivalde, Marmara Adası'nın yerel kültürel değerlerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla unutulmaya yüz tutmuş olan teneke kayık yüzdürme geleneği yeniden canlandırıldı. Festivalin açılışına katılan Marmara Kaymakamı Elif Çelik'e, festivalde sembolik olarak bir teneke kayık hediye edildi. Kaymakam Çelik, festivalde yaptığı konuşmada, kültürel mirasın korunmasının önemine vurgu yaparak, "Topluma mâl olmuş kültürel değerlerimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşıyor. Bu tür etkinlikler, kültürümüzün yaşatılmasına ve toplumun birlik ve beraberliğinin güçlenmesine katkı sağlıyor" dedi.

 

Marmara Adaları Kültürel Miras Araştırma Derneği Başkanı Mehmet Akif Yıldırım da festivalde yaptığı konuşmada, teneke kayık geleneğinin adanın denizci ailelerinin çocukları için geçmişten günümüze en büyük eğlencelerden biri olduğunu belirtti. Yıldırım, "Teneke Kayık, ada çocuklarımızın geçmiş nesillerden bu yana oynadıkları en önemli deniz oyunlarındandır. Bu geleneği canlı tutmak için bu festivalleri geleneksel hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Festivalde konuşmaların ardından temsili teneke kayık yapıldı.  Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneğinden Ferit Eroğuz ve Cemal Yirmibeş, kayığın yapım aşamalarını gösterirken, katılımcılar çocukluklarında bu oyunla ilgili anılarından bahsettiler. Daha sonra hep birlikte Marmara, Kole plajına inilerek kayıklar yüzdürüldü. Genci, yaşlısı tüm adalılar hep birlikte kayıklarını yüzdürürken görsel bir şov oluşturdular.

 

HABER: BÜLTEN