Geçtiğimiz sezon 895 müsabakanın oynandığı Balıkesir amatör kümede yeni sezonda amatör müsabakalar için istikrarlı hakem sayısı yaklaşık 40 civarında. Gelinen noktada bu sezon Balıkesir amatör küme müsabakalarını zorlu bir süreç bekliyor. Hakemlerin sorunlarının çözülerek camiadan uzaklaşmaları durdurulmalı.

Hakemler Türk futbolunun olmazsa olmazı. İl hakemliğinden Süper Lig hakemliğine kadar tüm kategorilerde görev yapan hakemler maddi ve manevi sıkıntı içerisinde. Futbol hakemleri kendilerine güven duyulmasını, arkalarında bir gücün olmasını, kararları ile cezalandırılmamalarını, yükselmelerin düzenli olmasını, özellikle il hakemlerinin maddi anlamda daha rahat bir konuma getirilmesini istiyorlar.

                                          XXX

Bugün gelinen nokta da Balıkesir’de 2024-2025 sezonunda amatör müsabakalarda maç yönetecek hakem sayısı yetersiz. Bir zamanlar 180-200 civarında hakem ordusuna sahip olan Balıkesir hakemliği şimdilerde vizeli İl hakemi, klasman ve Bölgesel hakemler ile birlikte 100’e yakın. Geçtiğimiz sezon 895 müsabakanın oynandığı Balıkesir amatör kümede yeni sezonda amatör müsabakalar için istikrarlı hakem sayısı yaklaşık 40 civarında. Normal sezonda Cumartesi ve Pazar günleri Süper Amatör küme, Birinci Amatör küme ve alt liglerde yaklaşık ortalama 40 müsabaka oynanıyor. Gelinen noktada yeni sezon öncesinde Balıkesir amatör küme müsabakalarını sıkıntılı bir süreç bekliyor. Çünkü Balıkesir hakemleri amatör müsabakalar için yeterli sayıda değil.

MAÇ ÜCRETLERİ ARTTIRILMALI

Peki bu sıkıntının nedeni nedir? Balıkesir Bölgesi hakemliğini değerlendirirsek, öncelikle İl hakemleri için yaşanan en büyük sorun maç ve yol ücretlerinin çok düşük olması. İl hakemi örneğin Ayvalık’a maça gittiği zaman aldığı maç ücreti yeterli değil. Ayrıca gidiş-geliş için hakeme ödenen yol ücreti de normal ücretin altında. Böyle olunca hakem olmak için teşvik etmeyi bırakın, faal olan İl hakemi üç kuruş ücret için maça çıkmak istemiyor. Bu yaklaşım da sanırım İl Hakem Kurulu’nun (İHK) elini kolunu bağlıyor olsa gerek. Çünkü azalan hakem sayısı müsabakalara hakem atamada sıkıntı yaşatıyor.

Bir de İllerde ki hakem kurslarının düzenlenmesinde İl eğitimleri, salon ayarlanması gibi hazırlıklarının hepsi de İl Hakem Kurulu’nun üzerinde. Bu tür çalışmalar için Merkez Hakem Kurulu’ndan (MHK) hiçbir maddi destek sağlanmıyor. Hakem kursları için gerekli düzenlemeler İl Hakem Kurullarının ikili ilişkileri ile çözümlenirken, harcanan çaba camiayı yoruyor. Bu ilgisizlik de hakem kurullarını ve hakemleri küstürüyor. Böyle olunca da hakem kurslarına beklenen ilgi olmuyor.

Özellikle İl hakemliğinden Bölgesel hakemliğe ve klasmanlar arası yükselmelere geçişlerin düzensiz olması da hakem camiasında sıkıntıya neden oluyor. Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) kararları sonucu bazı sezon sonlarında yükselmelerin hiç yapılmaması, sezon boyunca emek veren ve bir üst klasmana yükselmeyi bekleyen gelecek vaad eden hakemleri mutsuz ediyor ve küstürüyor. Bu nedenle hakemlikten soğuyan hakemler görevlerini bırakarak camiadan uzaklaşıyor. Örneğin bu sezon yine MHK hakemler için yükselme yapmayacak. Bu da umutla yükselmeyi bekleyen hakemleri küstürecek.

HAKEME GÜVEN DUYULMALI

Genel anlamda ülke genelinde hakemlik ciddi bir güven sorunu yaşıyor. Peş peşe gelen sorunlar hakemleri her geçen gün daha özgüvensiz hale getiriyor. Takımların baskılarına dik durulmadığı için hakemler arkalarında bir güç hissedemiyor. Müsabakalarda hakemler darp olayları ile karşı karşıya kalıyor. Bu tür olaylarda cezai işlemlerin daha caydırıcı olması gerekir. Hakemler futbol sektöründe en yalnız olan kişiler. Bir takıma yanlış karar verdi diye bir hakemin kariyerine son verilmemeli. Üst düzey yöneticilerin sadece sözde değil icraat ile de desteği alınmalı. Hakemlere güven duyulmalı.

İşte bu nedenler, Türk futbolunda hakemliğe olan güveni azaltıyor. Yeni nesil hakem olmak istemiyor. Böyle olunca da Balıkesir olarak olaya baktığımızda Balıkesir de hakem sayısı her geçen yıl azalıyor. Yaklaşan yeni sezon öncesinde yaşanan hakem sıkıntısı amatör kulüplere ve müsabakalara olumsuz yansıyabilir. 2024-2025 sezonunda Balıkesir amatör kümede oynanacak olan müsabakalara hakem atamasında sıkıntı yaşanacak. Klasman maçlarına giden hakemler, Bölgesel Amatör Lig’e gidenler hakemler çıktığında kalan hakem sayısı ile müsabakaları yönetecek istikrarlı hakem sayısı son derece azalacak. Genç ve tecrübesiz hakemler ile yönetilecek müsabakalarda kulüpler tepki gösterecek. Bu nedenle bir an önce hakem sorunlarının gerek İl genelinde gerekse ülke genelinde çözüme kavuşturularak sıkıntının giderilmesi gerekir ki hakemliğe ilgi yeniden artsın. Hakemler sorunsuz ve mutlu olarak sahaya çıkıp maçını yönetsin. Balıkesir hakemliği yine eski günlerine dönsün ve hakem ordusunun sayısı artsın.          

HABER: HABER MERKEZİ