Sağlık çalışanları, Balıkesir’de düzenledikleri basın toplantısında 34 haftadır sürdürdükleri "Vergide Adalet İstiyoruz" eylemlerini yineledi. Türk Tabipleri Birliği ve çeşitli sendikaların temsilcileri, ticarileşme ve sağlıkta şiddetle mücadele ettiklerini vurgularken, adalet için somut taleplerini açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi ve Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi, 30 Ekim 2024 tarihinde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık çalışanlarının yaptığı ortak açıklama, sağlık çalışanlarının 34 haftadır sürdürdüğü "Vergide Adalet İstiyoruz" eylemleri kapsamında yapıldı.

VERGİDE ADALET İSTEDİLER

Açıklamada, sağlık çalışanlarının sadece vergide adalet değil, aynı zamanda sağlık sektöründeki ticarileşme, şiddet ve baskıcı yönetmeliklere karşı da mücadele ettiği vurgulandı. Yarın TBMM’de görüşülmesi planlanan 2025 yılı bütçe teklifine dikkat çeken sağlık çalışanları, Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik, bütçe teklifi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, vergi gelirleri artışının yüzde 46,5 olarak öngörüldüğünü belirtirken, kamu personelinin bütçedeki payının yüzde 29,7’den yüzde 26,5’a düşeceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK KIRILGANLIK

Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin asgari ücret artışı önerisine karşı, 118 iktisatçı tarafından yapılan ortak açıklamada, dar gelirli vatandaşların yaşam standartlarının düştüğüne dikkat çekildi. Asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğu vurgulanan basın açıklamasında sağlık çalışanları, "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırdıkları aile hekimliği ödeme yönetmelik taslağının iptali için de Sağlık Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini belirtti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun bu konudaki açıklamalarının kamuoyunu yanıltıcı olduğunu ifade eden sağlık çalışanları, bu yönetmeliklerin karşısında durmaya kararlı olduklarını açıkladı.

Basın açıklamasında, Türk-İş Konfederasyonu'nun vergi tarifesinin güncellenmesi yönündeki önerilerine de yer veren sağlık çalışanları, 34 haftadır sürdürdükleri eylemlerin, talepleri karşılanana dek her Çarşamba devam edeceğini bildirdi. Vergide adalet talebinin yüzde 15 olarak belirlenmesi ve mevcut yüzde 35'lik vergi kesintisinin kabul edilmediği ifade eden sendika temsilcileri, toplumun sağlık ve yaşam hakkının korunması, sağlık alanındaki çetelerle mücadele ve baskıcı mevzuatlara karşı durma konusundaki kararlılıklarını sürdürerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN