Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında Balıkesir’de sağlıkçılar, şehit edilen meslektaşlarını andı.

Tedavi ettiği bir hastanın yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın vefatının 11’nci yılında Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, Atatürk Yeni Şehir Hastanesi önünde düzenlediği basın açıklaması ile meslektaşını andı.

Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında yaptıkları basın açıklamasında sağlıkçıların gördüğü şiddetlere dikkat çeken Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, şiddetin iktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle olduğunu söyledi.

“YÜRÜTÜLEN UYGULAMALAR ŞİDDETE YÖNELTİYOR”

Meslektaşlarının şehit edilmesine sadece hasta ve yakınları tarafından değil, sağlık sisteminin ağır sorunlarının da sebep olduğunu dile getiren Başkan Uçan: “Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içerisinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine: şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. 5 dakikada bir hasta bakılması dayatılması, hekimlerin hedef yapılması, her türlü olumsuzlukta hedef yapılırken önlem alınmaması diğer etkenlerdir. Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış ve düşünce biçimine dönüşmştür. Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet; sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini almıştır” dedi.

YÜRÜTÜLEN POLİTİKALAR, ŞİDDET VE ÖLÜM OLARAK GERİ DÖNDÜ

İktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikaların hekimlere şiddet ve hatta ölüm olarak geri döndüğünü aktaran Başkan Uçan: “Her geçen gün zorlaşan yaşam koşulları ve ekonomik kriz, toplumun bütün kesimlerini etkisi altına almıştır. Uzun süredir bu zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan yurttaşlar ve yoksulluk sınırının altına düşen gelirleri, performans sisteminin parçalayıcı-yoğun çalışma koşulları altında boğulan hekimler için iktidarın vurdumduymazlığı da hem şiddeti körükleyip hem de ayrı bir şiddet yöntemi halini almıştır. İktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalar hekimlere; şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmüş ve çalışma koşulları dayanılmaz hale gelmiştir. Hekimler çözümü istifa etmekte, emekli olmakta, hatta ülke dışında gitmekte aramaktadırlar” ifadelerine yer verdi.

“TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI”

Hekimlere uygulanan şiddet karşısında tahammüllerinin kalmadığını ifade eden Başkan Uçan: “Bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Bu topraklarda hekimlik yapabilmek şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz şartlar sağlanmalıdır. Artık bir hekimin veya çalışma arkadaşlarımızın kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu konuda hekimlerin kendi yaşam hakları, sağlıklı çalışma yaşamı için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kere daha belirtmek istiyoruz. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

Haber: AHMET ARZU