27 haftadır “Vergide Adalet istiyoruz” eylemini sürdüren sağlık çalışanları eyleme bu hafta da devam etti. Sorunlar çözülene kadar eylemlerin süreceğini belirten sağlıkçılar, sorunları çözemediği gerekçesiyle istifaya davet etti.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi’nin “Vergide Adalet İstiyoruz” konulu basın açıklamaları bu haftada Karesi 05 Nolu Aile Sağlık Merkezi’nde gerçekleşen eylemle sürdü. 27’inci kez gelirde ve vergide adalet isteyen sağlık çalışanları bu adaleti sağlayamayan hükümeti istifaya çağırdı.

 

Yapılan açıklamada halkın giderek düşen geliri ve satın almada yaşadığı zorluklar tahammül edilemez hale geldiği belirtilerek; “Küresel sermayenin derecelendirme kuruluşları; hükümetin, yüksek faiz ile çalışanların gelirini ve zorunlu temel tüketimini düşüren ekonomi politikalarını överek Türkiye'nin kredi notunu artırmaya devam ediyor. Fakat emeğiyle geçinen halkın giderek düşen geliri ve satın almada yaşadığı zorluklar tahammül edilemez hale gelmiştir.

Hükümetin geçen hafta kamuoyuna açıkladığı üç yıllık Orta Vadeli Program'da (OVP) bir yandan enflasyonun düşürüleceği, öte yandan büyümenin devam ettirileceği çelişkisi dikkat çekicidir. Enflasyonun bu yıl 2025'te 2026'da düşürüleceğini iddia eden hükümetin, 2021 tarihli OVP'de 2022 yılı için %9,8'lik bir enflasyon hedefi koyduğunu fakat enflasyonun şahlanarak %64'e çıktığını hatırlatmak isteriz. OVP'de çalışanların gelir kayıplarından ve yüksek vergilerden hiç söz edilmezken, hükümetin aslında hangi kesimlere arka çıktığı anlaşılıyor. "Sabredin", "Az kaldı", "Her şey düzelecek” söylemleri ile kamuoyunda yaratılmak istenen algı, yaşanan derin yoksulluk ve gerçeklikten uzak enflasyon beklentileri ile halk nazarında etkisini yitirmiş, hükümetin kredi notu sıfırlanmıştır” denildi.

 

Açıklamasının devamında ise Türkiye’deki işsizliğe denildi. Açıklama şu şekilde devam etti, “Türkiye İstatistik Kurumu 2023 verilerine göre, toplumun %31'i yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındadır. Birleşmiş Milletler 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda ülkemizde beş yaş altı çocukların bodurluk olduğu belirtilmektedir. Yeni eğitim-öğretim yılı derin yoksulluğun yaşandığı ortamda başlarken, okula giden çocukların temel gereksinimi olan yeterli ve dengeli beslenme sorunlarının, sağlık çalışanlarının önemli bir gündemi olacağını düşünüyoruz. Toplumun sağlıklı yaşama hakkı, temel besinlere ulaşma, yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı barınma, temiz içme ve kullanma suyuna erişme, giyinme, ısınma, yıkanma, temiz bir çevrede yaşama gereksinimleri derin yoksulluk nedeniyle karşılanamamaktadır. Bunlar olmadan sağlıklı yaşamdan bahsedilemeyeceği açıktır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bu adaletsiz ve eşitsiz düzene itiraz etmesinin, mesleklerinin bir gereği olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Ücretlerimizden yapılan yüksek vergi kesintilerinin yarattığı adaletsizliğe karşı 27 haftadır sürdürülen mücadele bu hafta da devam ediyor. Bu adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarının hayata geçirilmesi temel talebimizdir. Tüm çalışanları bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan adaletsizliğe karşı ses vermeye, her çarşamba günü yaptığımız eylemlere katılmaya çağırıyoruz.”

 

HABER: HABER MERKEZİ