Sağlık çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile yeni yasa teklifine karşı çıkarak, halkın sağlık hakkını savunmak ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını iyileştirmek için Edremit Cumhuriyet Meydanında ortak basın açıklaması yaptı.

Türk Tabipleri Birliği, Balıkesir Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi ve diğer meslek örgütleri, 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleştirecekleri beş günlük iş bırakma eylemi öncesinde Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Bir araya gelen sağlık örgütleri, son dönemdeki düzenlemelerin halkın sağlığı ve sağlık çalışanlarının özlük hakları açısından kalıcı çözümler sunmadığını belirtti. Açıklamada, Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetlerinin ücretli hale gelmesi ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin mevcut sorunları derinleştireceği vurgulandı.

Sağlık örgütlerinin ortak olarak yaptıkları açıklamada, Ekim ayında Resmi Gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek yerine daha da zorlaştıracağı ifade etti. Sağlık çalışanları, bu yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle Kasım ayında üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Ancak taleplerinin karşılanmaması üzerine, 2-6 Aralık tarihleri arasında yeniden beş günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyuran sağlık örgütleri; TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifi ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin piyasa dinamiklerine tamamen teslim olacağı ve sağlık çalışanlarının özlük haklarının olumsuz etkileneceği uyarısı yaptı. Yasa teklifinde, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının aile hekimleri tarafından paralı olarak yapılabilmesinin halk sağlığına zarar verebileceği, ayrıca raporların ücretli hale gelmesinin aile hekimlerine yönelik baskıları artıracağı belirten sağlık çalışanları, sağlık hizmetlerinin nitelik ve güvenilirliğini artırmaya yönelik birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha iyi bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Aile Sağlığı Merkezlerinin kamu tarafından sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelikli hale getirilmesi ve sağlık çalışanlarının güvencelerinin artırılması gerektiği ifade eden sağlık örgütleri, sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkili tedbirlerin alınması gerektiği de dile getirerek, halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceklerini ve bu süreçte toplumun da desteğini beklediklerini belirtti.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU