Balıkesir Tabip Odası, 26 hafta önce başlanılan “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerini sürdürüyor. Tabip Odası tarafından bu hafta yapılan açıklamada 26 haftadır olduğu gibi yine, vergi oranlarının yetkililer tarafından yeniden gözden geçirilmesi talep edildi.

Açıklamada sağlık çalışanları ve ücretli kesimin, yapılan yüksek vergi kesintileri yüzünden yılın ilk ayında aldığı ücreti bile alamaz olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında ise şu sözlere yer verildi; “Sürekli fiyatları artan mal ve hizmetlerin gerisinde kalan ücretlerin, çalışanları nasıl yoksullaştırdığını gün gün yaşıyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde 2023 yılında en fazla vergi beyan eden mükellefleri ilan ederken, esas itibariyle çalışanların en çok vergi ödeyen kesim olduğu gün yüzüne çıktı. Hükümetin, “Vergide adaleti sağlayacağız” diyerek oluşturmaya çalıştığı algının, emeğiyle geçinen halkın her gün daha da yoksullaşmasıyla inandırıcılığını kaybettiğini görüyoruz. Şirketlerin vergi oranının bu yıl %20’den %25’e çıkarıldığı söylense de; sabit oranlı vergiye tabii şirketlerin, istisna, teşvik, amortisman, yatırım indirimi vb. birçok kalem gerekçe gösterilerek ancak %2-3 vergi ödediklerini biliyoruz. Zaten her gün kamuoyuna açıklanan yüksek kârlı şirketlerin beyan ettikleri vergi borçlarının bile ertelendiğini, müdafiyeler sağlandığını, affedildiğini öğreniyoruz.

Milyarlarca lira kâr eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarının hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için 26 haftadır sürdürdüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız. Sağlık çalışanlarının çağrısını duyun! Tüm çalışanları, emeğiyle geçine halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe/adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”

 

HABER: HABER MERKEZİ