Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş, ilaç tedarikinde yaşanan sıkıntının en önemli nedenlerinden birinin ilaç firmalarının zam yapılacak tarih olan Şubat ve Temmuz aylarını bildikleri için ilaçları bu dönem öncesi stoklamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Depolarda zam gelecek diye stoklanan ilaçların piyasayı ve hastaları olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Gümüş, “Yapılacak zammın tarihi belli olmasa stokçulukta olmaz. İlaçta “sürpriz zam” dönemine geçilmesinin vakti geldi” dedi.

ÖZEL HABER: UMUT SAYAN

Döviz kurundaki artış ilaç sektörünü olumsuz etkiyor. İlaçlara zam geleceğini duyan ilaç firmaları stokçuluğa başlıyor. Yaşanan ilaç krizi bu sebeple katlanırken hastalar eczanelerde 5 ilacın sadece 1’ini bulabiliyor.

Konu ile ilgili gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan 30.Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, ilaç stokçuluğunu engellemenin yollarını anlattı. Düzenli olarak Şubat ve Temmuz aylarında ilaçlara zam geldiğini aktaran Gümüş; yapılacak sürpriz zam ile stokçuluğun önüne geçilebileceğini söyledi.

Gümüş ayrıca, 2004 yılında oluşturulmuş ve öğünden bugüne yama yapa yapa; yama tutmaz hale gelen ilaç fiyat kararnamesinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

 

“HASTALARA İLAÇ VEREMİYORUZ”

Yaşanan ilaç sıkıntısı sürecinde kanser, antibiyotik, hormon ilaçları başta olmak üzere birçok ilaç çeşidin bulunamadığını aktaran Başkan Gümüş: “Döviz kurundaki yükseliş ilaç üreticilerini zam beklentisine soktu. Bu yüzden de piyasada yokluk süreci tırmanışa geçti. Eczanelerde 5 ilaçtan sadece 1 tanesini bulabiliyoruz şuanda. Öncelikli olarak hormon, göz, kanser, antibiyotik ilaçlar başta olmak üzere birçok grupta yokluk çekiliyor. Yaşanan yokluk sonrasında hasta vatandaşlar ilaç almaya geldiklerinde biz eczacılar olarak istediklerini veremiyoruz” dedi.

 

YAMA DEĞİL, YENİ SİSTEM GEREK!

Öte yandan yaşanan sıkıntılarının bir diğer nedeninin de ilaç fiyat kararnamesi olduğuna dikkat çeken Gümüş: “İlaç fiyat kararnamesinin silbaştan düzenlenmesini istiyoruz. Yama değil, yeni bir sistem oluşturulması gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti: “Bunun ana nedeni ilaç fiyat kararnamesi dediğimiz sistem. Bu ilaç fiyat kararnamesi 2004 yılında oluşturulmuş ve o günden bugüne yama yapa yapa; yama tutmaz hale geldi. Döviz kuru 30 liraya dayandığı zaman ilaç üreticileri ve ithalatçı firmalar; yabancı firmaların ilaçlarını yoka sokuyor. Çünkü para kazanamaz hale geliyorlar. Doğal olarak da zam istiyorlar. Sağlık Bakanlığı da bu zam talebine cevap veremeyince veya süre uzayınca ortaya ilaç sıkıntısı çıkıyor. Bu yüzden ilaç fiyat kararnamesinin baştan, tekrar düzenlenmesini istiyoruz. Yama değil, yeni bir sistem oluşturulması gerekiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da Türk Eczacılar Birliği olarak derdimizi iletiyoruz.”

 

EKONOMİ DEĞİL

HALK SAĞLIĞI ÖNEMLİ

İlaç fiyat kararnamelerinde yapılacak değişiklerde ekonominin değil, halk sağlığının önemsenmesi gerektiğini dile getiren Gümüş: “İlaçlardaki yaşanan sıkıntılar direkt olarak halk sağlığını etkiliyor. O yüzden artık halk sağlığını önceleyen bir politika gerekiyor. Ekonomiyi değil halkın sağlığını önemsemek gerekiyor. Halkın ilaca ulaşabilmesi için ilaç fiyatının doğru yere gelmesi gerekiyor. Sadece ekonomik kaygılar ile bu politikayı üretirseniz halk ilaca ulaşamayabiliyor” diye söyledi.

 

GÜMÜŞ’TEN SÜRPRİZ ZAM TEKLİFİ

Sözlerinin sonunda Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Göksel Gümüş, hükümete sürpriz zam önerisinde bulundu. Gümüş, senede yapılacak 4-5 ara sürpriz zam ile stokçuluğun tamamen önüne geçilebileceğini söyledi.

Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı: “Senede 2 kere belirli zamanlarda değil de 4-5 defa sürpriz bir şekilde ilaç fiyatlarında zam yapılmasını tavsiye ediyorum. Tedarikçi zammın tarihini bilirse elindeki ilaçları bekletmek isteyecektir. Sonuçta onlar da buradan para kazanıyor. Eczacı hastasına yok diyemiyor, bir şekilde satıyor ama ilaç bulamıyor. Zam geldikten bir gün sonra biz bir bakıyoruz bütün ilaçlar dükkanlara girmeye başlıyor. Bunun önüne geçmenin yolunun da sürpriz bir şekilde ara ara zamların yapılması olduğunu düşünüyorum.”

 

 




KAYNAK: İHA