"Hastalığa Değil, Sağlığa Yatırım Yapmak" sloganıyla hizmet vermeye başlayan Edremit Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), vatandaşlara ücretsiz hizmet vereye devam ediyor.

Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Edremit Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), "Hastalığa Değil, Sağlığa Yatırım Yapmak" sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor. Merkezde obezite ve kanser taramaları başta olmak üzere çocuk gelişimi, ruh sağlığı, koruyucu ağız ve diş sağlığı, tütün ve madde bağımlılığıyla mücadele gibi çeşitli alanlarda ücretsiz hizmetler sunuluyor.

 

KETEM'DE KANSER TARAMALARI VE EĞİTİMLER

SHM bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) doktor ve ebelerle kanser tarama hizmetleri sunarken, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, çocuk gelişim uzmanı ve sosyal çalışmacılarla danışmanlık hizmetleri de veriliyor. Ayrıca, halk sağlığı eğitimleri düzenleniyor ve sigara bırakma polikliniği bulunuyor. Merkezde görevli diş hekimi tarafından okul çocuklarına ağız ve diş sağlığı eğitimleri de veriliyor.

 

KRONİK HASTALIKLARDA DESTEK

Sağlıklı bir yaşam için kişilere hasta olmadan destek olmayı hedefleyen merkez, kronik hastalığı olan bireylerin de aile hekimleri aracılığıyla yönlendirilmesini sağlayarak danışmanlık hizmeti sunuyor. Toplum sağlığını geliştirmek amacıyla kurum dışında da eğitim ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

 

2023 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMETLER

Edremit SHM'de 2023 yılında 9065 kişiye kanser erken teşhis ve tarama konusunda danışmanlık hizmeti verildi. Ayrıca 2111 rahim ağzı kanseri, 3373 meme kanseri ve 3502 kişiye kolon kanseri taramaları gerçekleştirildi. İlçe merkezi dışında yaşayanlar ise aile hekimleriyle iş birliği içinde kurum araçlarıyla tarama hizmetine taşınıp, işlemler sonrasında tekrar mahallelerine bırakılıyor.

 

FİZİKSEL AKTİVİTE VE BESLENME DANIŞMANLIKLARI

2023 yılında fiziksel aktivite danışmanlığı biriminden 2759 kişi, beslenme danışmanlığı biriminden ise 2864 kişi hizmet aldı. Uzman fizyoterapist eşliğinde bireysel ve grup egzersizleri düzenlenirken, diyetisyenler de danışanlara sağlıklı beslenme konusunda eğitim ve takip hizmeti sunuyor.

 

MADDE BAĞIMLILIĞI VE ÇOCUK GELİŞİM HİZMETLERİ

Uyuşturucu madde bağımlılığı biriminde 2023 yılında 1538 danışmanlık görüşmesi yapılırken, çocuk gelişim uzmanı 0-18 yaş arası çocuklara 1751 danışmanlık hizmeti sundu. Psikolojik danışmanlık hizmeti ise 1195 kişiyle gerçekleştirildi.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ

Merkezde görevli diş hekimi tarafından 2023 yılında ilçe okullarında 14.120 öğrenciye ağız ve diş sağlığı konusunda uygulamalı eğitimler verildi. Edremit Sağlıklı Hayat Merkezi'nde sunulan tüm hizmetler ücretsiz olup, özellikle danışmanlık hizmetleri için önceden randevu almak gerekiyor. Randevular telefonla ya da aile hekimi aracılığıyla alınabiliyor.

HABER: HABER MERKEZİ