Sağlık Bakanlığı 2020 yılından beri Balıkesir’e toplamda 40 Milyon TL’lik yatırım yaptı. Yapılan bu yatırımların başında ise İnme, Yanık ve ÜYTE merkezleri geldi.
Sağlık Bakanlığı 2020 yılından bu yana Balıkesir’e büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından Atatürk Şehir Hastanesi’nin Eğitim Araştırma Hastanesi statüsüne yükseltilmesi, Atatürk Şehir Hastanesine Yanık ve İnme Merkezleri açılması gibi bir çok yatırım yapılırken Savaştepe Toplum Sağlığı Merkezi + 7 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi’nin de yapımına devam ediliyor.
ATATÜRK ŞEHİR HASTANESİNE İNME MERKEZİ KAZANDIRILDI
Tüm dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenleri arasında bulunan inme Dünya Sağlık Örgütü tarafından; 24 saat ya da daha uzun sürebildiği gibi ölümle sonuçlanabilen klinik bir durum olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda toplumun giderek yaşlanması ile inme önemli bir halk sağlığı sorununa dönüşüyor. Sağlık bakanlığı bu nedenle Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde var olan 4 yataklı inme ünitesini 17.05.2021 yılında inme merkezine dönüştürülerek 6 yatakla hizmet vermeye başladı.
Dönüştürülen bu inme merkezinde, kalp krizi geçiren hastalar gibi tedavi şansı açısından zamana karşı yarışan inmeli hastaların tedavisi alanında uzman nörolog, beyin cerrahisi hekimi ve diğer sağlık profesyonellerinden oluşan deneyimli bir ekip tarafından inmeye yönelik ayrılmış özel bir mekânda yapılıyor. İnme merkezinde alanında uzman nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanı eşliğinde hastalara Fibrinolitik tedavi ve intra-arteriyel girişimler uygulanıyor. İnme tedavisinde müdahale etmek açısından saatler çok önemli olup, hastaya ulaşım, inmenin bulgularının tanınması, hastaneye nakil, kesin tanının koyulması ve tedaviye başlanma zamanları kritik önem taşıyor. Bu kritik süreçte Anjiyo cihazı eşliğinde büyük damar tıkanıklığı olan hastalara müdahale ediliyor ve erken müdahale edilen hastalar büyük ölçüde sekel kalmadan iyileşebilmektedir.
MAYIS 2021 TARİHİNDEN İTİBARİ İLE İNME MERKEZİ VERİLERİ
İV Trombolitik Tedavi Uygulanan Hasta Sayısı: 114, Mekanik Trombektomi Uygulanan Hasta Sayısı:222, Anevrizma Tedavisi sayısı:33, Coil Uygulanması Sayısı:39, Karotis /Beyin Stent Uygulanması sayısı: 57
ATATÜRK ŞEHİR HASTANESİ’NE YANIK MERKEZİ AÇILDI
Diğer hastalara göre özellik arz eden Yanık hastaları enfeksiyona çok yatkın ve son derece hassas bir hasta grubudur. Normal insanda hastalık yapmayacak mikroorganizmalar yanık hastalarında enfeksiyona neden bu hastalık diğer servislerden ayrı bir lokasyonda takip ve tedavisinin yapılması oldukça önem taşıyor.
Balıkesir’de 1.100 yatakla hizmet sunan Atatürk Şehir hastanesi bünyesinde zaman içerisinde verilen nitelikli hizmetlerin ve yandal branşlarının artması neticesinde takip ve tedavisi yapılabilecek olan ileri derece yanık vakalarının kabulünün yapılabilmesi, hastanın mahallinde tedavisinin sağlanarak il dışı sevklerinin azaltılması amacıyla Yanık ünitesinin merkeze dönüştürülmesi için 26.11.2021 tarihinde Sağlık Bakanlığından gerekli izinler alınarak bakım ve onarım için bakanlıktan ödenek talep edildi. Bakanlıktan gelen ödenek ise merkezin yapımı ve kullanılacak cihazlar için harcandı.
Bakanlığın vermiş olduğu ödenek ile açılan Şehir Hastanesi bünyesindeki Yanık merkezi; 9 tek kişilik, 1 çift kişilik oda olmak üzere 10 yatak kapasitelidir. 4 adet yoğun bakım yatağı, 2 adet pansuman (hasta yıkama) odası ve üniteye özel ameliyathane salonu ile açılan merkez 15 Ekim 2022 tarihi itibari ile hizmete geçti.
Yeni açılan bu sağlık merkezinde amaç hastanın yanık dereceleri, şiddeti, derinliği, lokalizasyonu, genel sağlık durumu değerlendirmeleri yapılarak; hekim ve sağlık personeli eşliğinde gerekli tıbbi tedavinin başlatılmasını sağlamak, hareket kısıtlılığını önlemek ve tedavi etmek, estetik ve fonksiyonel kusurları en düşük seviyeye indirmek, kas atrofisini önlemek ve hastayı en kısa sürede günlük yasam aktivitelerine döndürmektir.
Yanık merkezinde, Orta yanıklar, Erişkinlerde %15 - %25arası 2.derece yanıklar, Çocuklarda %10 - %20 arası 2.derece yanıklar, Erişkin veya çocuklarda %2-%10 arası 3.derece yanıklar, Majör yanıklar; Erişkinlerde %25’den fazla 2.derece yanıklar, Çocuklarda %20’den fazla 2.derece yanıklar, Erişkinlerde veya çocuklarda %10’dan fazla 3.derece yanıklar, İnhalasyon yanıkları, Elektrik yanıkları, Yüz ,kulak, el ve ayak yanıkları. büyük eklemleri içine alan yanıklar, Genital bölge ve perine yanıkları kabul ediliyor.
Hastane yanık tedavi merkezinde, yatan hastaların tedavisi El cerrahisi, plastik cerrahi, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, yanık tedavi merkezinde görevli hemşireler başta olmak üzere diyetisyen ve fizyoterpist tarafından oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yürütülüyor.
Gerekli görüldüğünde hastanede görevli diğer branşlardan hekimlerin bilgisine başvuruluyor.
24 saat kesintisiz hizmet veren bu yanık merkezinin yanı sıra hafta içi mesai saatlerinde hizmet veren ve hastaların randevuya ihtiyaç olmadan direkt muayene olabileceği yanık polikliniği de mevcut.
Açıldığı günden itibaren il dışı yanık sevklerini azaltan merkezde komplike vakalar Balıkesir’de kurulan merkezinde tedavi altına alındı. Açıldığı günden itibaren Manisa, Çanakkale, Yalova, Kütahya ve Uşak’tan toplam 8 hasta yanık merkezine sevk edilerek tedavisi sağlandı.
15 EKİM 2022 TARİHİNDE AÇILDIĞI GÜNDEN İTİBAREN YANIK MERKEZİNDE
SUNULAN HİZMETLERİ
Merkezde Yatarak Tedavi Gören Hasta Sayısı: 103, Yanık Yoğun Bakımda Tedavi Gören Hasta Sayısı:23 Merkezde Yapılan Greft Ameliyat Sayısı: 51, Merkezde Yapılan Toplam Ameliyat Sayısı: 688 Yanık Merkezine Sevkle Gelen Hasta Sayısı (İl İçi + İl Dışı): 46
ATATÜRK ŞEHİR HASTANESİ’NE ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ MERKEZİ (ÜYTE) AÇILIYOR
Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenmeden sonra meydana gelen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilme işlemi (Yardımcı Üreme Yöntemi) ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenen evli çiftlerin tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilmesi amacıyla kurulan ÜYTE merkezlerinden Balıkesir ilinde üniversite ve özel hastaneler de dahil olmak üzere özellikli hizmetler kapsamında Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTE) bulunmamakta.
Balıkesir’de bu hizmeti alamayan; çocuk sahibi olmak isteyen infertil çiftler, zorunluluktan dolayı, çevre illere giderek bu hizmeti almaktadırlar. Balıkesir’de bu hizmetin sunulması amacıyla sağlık bakanlığına başvuru yapıldı ve ÜYTE merkezinin Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde açılması için gerekli ön izin alındı.
ÜYTE merkezinde; iki Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı, 2 histoloji ve embriyoloji uzmanı, Tıbbi Genetik Uzmanları, Üroloji ve Anestezi uzmanı, hemşire, laboratuvar teknisyenlerinin yer aldığı eğitimli bir ekiple hizmet sunulması planlanlanırken, merkezde yapılan tüm çalışmalar hızla devam etmekte olup, alan tadilatı tamamlanmak üzere.
Son derece modern bir teçhizat ile yapılan, Yüksek optik büyütme ile daha sağlıklı sperm seçme yöntemi, embriyo ve gonad dondurma, PGT (preimplantasyon Genetik Tanı) denilen bazı genetik hastalıklar ile ilgili sağlıklı embriyoyu seçme imkanı sağlayan yeni gelişen teknolojiler takip edilerek Balıkesir’e yapılan en önemli sağlık yatırımlardan biri olan ÜYTE merkezinin 2023 yılı içerisinde açılarak vatandaşlara hizmet sunulması hedefleniyor.
ÜYTE MERKEZİ İÇİN YAPILAN YATIRIM MALİYETİ
ÜYTE Alan Tadilatı Maliyeti: 4 milyon 547 bin TL, ÜYTE Merkezi İçin Tıbbi Cihaz Maliyeti 12 milyon 847 bin TL
SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN BALIKESİR’E 2020 YILI İTİBARİ İLE YAPILAN YATIRIMLAR
Atatürk Şehir Hastanesi ÇİM (Çocuk İzlem Merkezi) Kurulumu, Atatürk Şehir Hastanesi’nin Eğitim Araştırma Hastanesi statüsüne yükseltilmesi, Atatürk Şehir Hastanesi Acilinin 3. Seviye acil tescilinin alınması, Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde Anne ve bebek ölümlerinin azaltılması ve riskli gebeliklerin daha kapsamlı takibinin yapılabilmesi amacıyla Atatürk Şehir Hastanesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi ile ortak kullanım protokolü imzalanması, Bandırma Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi yapımı, Marmara 10 Yataklı İlçe Devlet Hastanesi yapımı, Ayvalık Cihan ŞİŞMAN 2 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi yapımı (Hayırsever), Karesi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımı, Gömeç 10 Yataklı İlçe Hastanesi yapımı, Edremit Narlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımı, Altıeylül 9 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi + 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımı, Bigadiç Devlet Hastanesi Hidroterapi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Ek Hizmet Binası yapımı, Bandırma 25 Ünit Ağız Diş Sağlığı Merkezi yapımı, Marmara Avşa Adası Yaz Polikliniği yapımı, Kepsut 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu yapımı (Hayırsever)
YAPIMINA DEVAM EDİLEN YATIRIMLAR
Savaştepe Toplum Sağlığı Merkezi + 7 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi
KAYNAK: İHA
Yorum yapın