Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin’in yayınladığı mesaj şu şekilde: “Lenfomalar, vücudun mikroplarla savaşan lenfatik sistemin parçası olan dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen lenf bezi hastalıklarıdır.

Lenfomalar hem erkeklerde hem de kadınlarda ilk on kanser türü içinde yer almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 15’ini oluşturmakta ve ikinci sırada yer almaktadır.

Lenfomaların kesin nedeni bilinmemekle birlikte, çeşitli risk faktörleri lenfoma gelişme olasılığı ile ilişkilidir. Bu risk faktörleri;50 yaş üstü kişiler, ailede lenfoma öyküsü, bazı kimyasallara ve ilaçlara maruziyet, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmün hastalıklar, bazı enfeksiyonlar, obezite vememe implantları olarak sıralanabilir.

Lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamakla birlikte; boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesi, sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntı belirtilerinin varlığı halinde hekime başvurulması önerilmektedir.

Vücudumuzdaki olağan dışı değişiklikler alışılmadık ve süreklilik gösteren bulgularınız varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun! Bilgi sahibi olun, sağlıklı kalın!”

HABER: BUSE ASLAN