CHP Balıkesir İl Kadın Kolu Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Türk Medeni Kanunu'nun kabulünün 99. yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada, kadınların kazandığı hakların geri alınmasına izin vermeyeceklerini ve eşitlik mücadelesinin süreceğini vurguladı.

CHP Balıkesir İl Kadın Kolu Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkan Yahşi mesajında kadınların, elde ettiklerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Medeni Kanunu’nun, bir Cumhuriyet, bir hukuk ve bir kadın devrimi olduğunu söyleyen Ayşe Pınar Yahşi; “99 yıl önce bu devrim kanunuyla sağlanan ve 2002’de değişikliklerle güçlendirilen tüm kazanımlarımızın öneminin farkındayız!  Örgütlü kadın gücüyle elde ettiklerimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz! Daha çok Eşitlik için, daha çok Adalet için, daha çok Demokrasi, daha çok Hukuk için mücadeleye devam!” şeklinde konuştu.

 

17 Şubat 1926’da laik Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli hukuk ve kadın devrimlerinden biri olan Medeni Kanun’un, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği, 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdiğinden bahseden Başkan Yahşi, Medeni Kanunu’nun, ülkemizin nüfusunun yarısı olan kadınların toplumdaki yerini en net şekilde tanımlayan kanun olduğunu söyledi. Türk Medeni Kanunu’nda kadınların, birey olarak kabul edildiğini ve bir kimliğe sahip olması anlamını taşıdığını sözlerine ekleyen CHP’li Yahşi; “Bir Cumhuriyet devrim kanunu olan Medeni Kanun, 99 yıl önce kadınların eğitim hayatına, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata erkeklerle eşit olarak katılmalarının önündeki engelleri kaldırmış, dolayısıyla eşitlik, laik hukuk devleti temellerinin üzerinde kurallar çerçevesinde hayata geçirilmiştir. Kadınların eşitlik mücadelesine yol açmış olan Cumhuriyet devrimlerinin mimarı ve Cumhuriyet Halk Partimizin ebedi lideri olan Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla, minnetle anıyoruz. Bu mücadelede, Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana örgütlü bir güçle kadın erkek eşitliğini sağlamak için mücadele veren kadın örgütlerinin emeklerini de unutmuyoruz” dedi.

 

Medeni Kanunu’nun 76. yılında, 2002 yılında, Kanunun çağın gerisinde kalan hükümleri değiştirildiğinin ve toplumsal yaşamın gereklerine de uygun bir şekilde düzenlemeler yapıldığını ifade eden CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi; “Aile reisliğine” dayanan aile modeli, yerini “eşitlik” ilkesine dayalı aile modeline bıraktı. Eşit mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili adil düzenlemeler eklendi. Evlenme yaşı, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma koşuluna bağlandı. Evlilik dışı çocuklar, evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahip oldular. Onur kırıcı davranışlar, eşler için boşanma nedeni sayıldı. Ayrıca “edinilmiş mallara katılma rejimi”, yasal mal rejimi haline getirildi ve evlilik birliği içerisinde edinilen mallara diğer eş ortak oldu. Ve bu haliyle Medeni Yasa da ilk Medeni Kanun gibi kadınların hakları açısından bir devrim niteliğindedir” diye konuştu.

 

Açıklamalarının devamında konuşan CHP’li Başkan Yahşi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Cumhuriyetin temeli olan laik hukuk devletinin tüm devrimlerine sahip çıktığı gibi eşitliğin garantisi olan Medeni Yasaya da sonuna kadar sahip çıkacağını söyledi.

Öte yandan Yahşi, Cumhuriyet Halk Partisinin Kadın Kolları olarak, partisinin tüm eşitlikçi erkekleriyle birlikte, kazanılmış hakları için, laiklik için, demokrasi için, Narin için, kadınlara bugün uygulanan tüm ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için mücadeleye de sonuna kadar devam edeceklerinin sözünü vererek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN