CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 161. yılında TBMM’de yaptığı konuşmada, kitlesel trajedinin tanınmasını ve Çerkes kültürünün yaşatılması için devletin sorumluluk almasını istedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 161’inci yıldönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı gündem dışı konuşmada Çerkes halklarına uygulanan kitlesel sürgün ve soykırımın tanınmasını istedi. Konuşmasında, 21 Mayıs’ın Çerkes halkları için sadece bir tarih değil, bir “toplu sürgün”, “kitlesel yok oluş” ve “karanlık bir dönemin” sembolü olduğunu vurgulayan Sarı: “Bu trajedi sadece bir askeri operasyon değil, sosyal, kültürel ve demografik bir yıkımdır. Meclisimiz bu soykırımı tanıyarak Çerkes halklarının bu acı gününe ortak olmalıdır” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili TBMM kürsüsüne Çerkes geleneksel kıyafetlerinden olan şıpta ile çıktı. Konuşmasına: “Bugün 21 Mayıs, Çerkezlerin soykırımının 161'inci yıl dönümü. Öncelikle konuşmama bu soykırımın Türkiye'de de dünyada da Birleşmiş Milletler tarafından tanınarak Çerkeslerin yaşamış olduğu bu zulmü tüm dünyaya göstermek zorundayız. Eğer bu soykırımı tanımazsak ondan sonra olan soykırımların, dünya tarihine kara leke olarak düşmüş olan bu soykırımların önünü alamayız.” diyerek başlayan CHP’li Sarı 1864’te yaşanan sürgünü anlattı ve tarihsel belgeler ile tanıklıklara da değindi.
“NÜFUSUN YÜZDE 90’I SÜRGÜNE UĞRADI”
Konuşmasında, yaklaşık bir buçuk milyon Çerkes’in sürgün yollarında yaşamını yitirdiğini dile getiren Sarı: “Yüzde 90’ı sürgüne uğrayan halklar bugün Türkiye’nin dört bir köşesinde kültürlerini yaşatmaya çalışıyor” dedi. Ubıh halkının neredeyse yok olduğunu, Adige, Şapsığ, Abaza ve Kabardeylerin nüfusunun dramatik biçimde azaldığını ifade etti.
CHP’li Serkan Sarı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Çerkes dilinin yaşatılması gerektiğine dikkat çekti. “Bu kültür sadece Adige halkları için değil, insanlık için de bir mirastır” diyen Sarı, devletin bu alanda bilimsel ve kurumsal çalışmalarla destek sağlaması gerektiğini vurguladı. Okullarda Çerkes dili eğitimine yer verilmesini, kültür merkezleri ve kurslarla bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasını istedi.
HABER: SERMİN ASLAN
Yorum yapın