CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı , “Şeker fiyatına son 5 ayda 10 defa zam yapılarak şeker fiyatı yüzde 84 oranında arttı. Bu acı bir tablo. AKP iktidarının yanlış politikaları şekerin tadını kaçırdı“ dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, son 5 ayda ard arda zamlanan şeker fiyatlarına dikkat çekerek, “AKP iktidarının yanlış politikaları şekerin tadını kaçırdı” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Susurluk Şeker Fabrikası önünde yaptığı açıklamada AKP iktidarının tarım ve şeker politikalarını eleştirdi. Şeker fiyatına son 5 ayda 10 defa zam yapılarak şeker fiyatının yüzde 84 oranında arttırıldığını belirten CHP’li Sarı, “Acı bir tablo. Bu tablonun sorumlusu AKP iktidarı, saray rejimidir. Aldıkları tarım politikalarındaki yanlış kararları, ithalat, ihracat politikasındaki hatalarının bedelini bugün vatandaşımız markete gittiğinde kasada görüyor” diye konuştu.

“ŞEKER FABRİKALARI DEĞERİNİ YİTİRMİŞ DURUMDA”

CHP’li Serkan Sarı şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu acı tablonun bir geçmişine bakmak lazım. Şeker fabrikaları, Cumhuriyet tarihinin sanayileşmenin İzmir İktisat Kongresinde alınan ilk adımının ürünüdür. Orada sanayileşme konusunda alınan kararlar sonucunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan şeker fabrikaları, Türkiye'nin dört bir yanında kalkınma hamlesinin önemli ayaklarından biri olmuştur. İlk şeker fabrikası 17 Kasım 1926 da Alpullu Şeker Fabrikasının açılışıyla başladı ve aradan geçen yıllar sonrasında toplam 33 tane şeker fabrikası devletimizin, Cumhuriyetimizin değeri haline geldi. Susurluk Şeker Fabrikası 1955 yılında açıldı. Neredeyse 70 yıllık bir geçmişe sahip olan bu şeker fabrikasının durumu ne yazık ki her geçen gün geriye doğru gidiyor. Neden öyle diyorum? Şeker fabrikası üretiminin hızlı olduğu şeker pancarı eken çiftçinin değer bulduğu dönemlerde bu fabrika Bandırma Manyas, Susurluk, Erdek, Gönen, Balya, Burhaniye Bigadiç, Kepsut, Savaştepe, Bursa, Manisa, Çanakkale'ye kadar birçok yerden şeker pancarı alıyordu. Yıldan yıla geçen süreç içerisinde 20 yıllık AKP iktidarının tutumları sebebiyle ne yazık ki şeker fabrikaları değerini yitirmiş durumda.

“AKP İKTİDARI ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİ GERİLETTİ”

“Şeker üretici çiftçimizde her geçen gün geriye gitmiş durumda. Görüyoruz ki şu anda özelleştirme kapsamına alınan 2008 ve 2018 yapılan özelleştirmelerle 33 şeker fabrikamızın 12 tanesi özel sektöre satıldı. Devletimizin elinde sadece 15 şeker fabrikası kaldı, 6 şeker fabrikası da kooperatiflerin elinde şeker pancarının ve şekerin değerini bilmeyen AKP iktidarı hatta üstüne hata yapıyor. Şeker pancarına sadece ticari bir obje olarak görüyor ama şunu bilmelidir ki şeker pancarı buğdayın 13, mısırın 8, buğdayın 5 katı istihdam sağlıyor. Yeni bir hizmet alanı açıyor, işsizliğe çare oluyor. Üretilen ürün ekibinde bir dekarda 3 dekar orman alanını sağladığı oksijeni sağlıyor. Doğaya katkı sağlıyor. Ekonomiye olan katkısı kadar yaprağı başı posasıyla hayvancılıkta yem olarak kullanılıyor, gübre olarak kullanılıyor. Ne yazık ki bunların hiçbirinin değerini bilmeyen AKP iktidarı üretimi geriletti ve şeker pancarının ve hak ettiği değeri bulamadı.

BALIKESİR’Lİ ÇİFTÇİ PANCAR EKMEKTEN VAZGEÇTİ

CHP’li Serkan Sarı, Balıkesir Susurluk Şeker Fabrikası ile ilgili son 20 yıllık veriler üzerinden yaptıkları incelemeleri anlattı. AKP iktidarında şeker pancarı üretici sayısının giderek düştüğünü  belirten CHP’li Sarı şöyle konuştu:

“Üretici sayısı bundan 20 yıl evvel 7 bin 554 şimdi kaç derseniz 627 düşmüş durumda. Yani üretimden kopan üretici çiftçi sayısı yüzde 94 azalmış durumda. Bu acı tabloyu görebiliyor musunuz arkadaşlar? Bu kaybettiğimiz üretimin değerini görebiliyor musunuz?

“BALIKESİR’DE ŞEKER PANCARI EKİM ALANI YÜZDE 40 DÜŞMÜŞ DURUMDA – 120 KÖY ŞEKER PANCARI EKMEKTEN VAZGEÇMİŞ”

“Ve sonuç itibariyle bugün son 20 yılda 4 bin 600 hektar ekilirken bu bahsettiğim bölgede düşen sayı 2 bin 820’lere kadar düşmüş durumda. Yani yüzde 40 ekim alanımız kaybetmiş durumdayız. Şeker pancarı üreticilerimizin azalması sebebiyle Susurluk Şeker Fabrikasına mal veren 180 köy vardı. Geçmişten 180 köyden alım yapılıyordu şu anda bu 60’a kadar düşmüş durumda. Yani üçte 2 köyümüz, çiftçimiz, şeker pancarı üretiminden koptu vazgeçti ve sonuç itibariyle de AKP iktidarının tüm Türkiye'deki üretimine baktığımızda bu kadar yapılan yatırım özelleştirme hamlelerine rağmen aradan geçen 20 yılda ihtiyacın artmış olmasına tüketimin artmış olmasına rağmen şeker üretimi 235 binden 216 bine gerileyerek yüzde 20’ye yakın bir düşüş yaşamıştır. Yani üretim politikaları fabrikanın yapılan yatırımlar, çiftçiye verilen destekler ne yazık ki karşılığını bulmamış ve şeker üretimimizi yıldan yıl artmış olmasına rağmen tüketimimiz üretimimiz yüzde 20 azalmıştır. AKP iktidarının yanlış politikaları şekerin tadını kaçırdı.”

HABER: HABER MERKEZİ