İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Metamfetamin isimli uyuşturucu maddesindeki yaşanan artışın sebebinin Afganistan’dan ülkemize kaçak yollarla gelen mülteciler olduğunu söyledi. Çömez, Afganların sırt çantalarında getirdiği Efedra bitkisinin metamfetamine dönüştürüldüğünü ve gençlerimizin zehirlendiğini dile getirdi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, konuk olduğu televizyon programında Afganistan’dan ülkemize kaçak yollarla gelen on binlerce mülteci hakkında konuştu. Çömez, ülkemize gelen Afgan mültecilerin beraberinde uyuşturucu hammaddesi de getirdiğine dikkat çekerek son zamanlarda uyuşturucu madde kullanımının ciddi derecede arttığını söyledi.

İYİ Partili Çömez, açıklamalarına ilk olarak Afganların ülkemize gelmesindeki sürecin başlangıcını anlatarak başladı ve şu ifadelere yer verdi: “2021 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden hiç beklenmedik bir şekilde dünyayı şok edercesine açıklama yaptı. Dedi ki ‘ben Afganistan’daki Amerikan askerlerini geri çekiyorum. 12 Eylül’den önce de hepsinin geri gelmesini tamamlayacağım.’ Dediğini de yaptı. İngilizler de bu karara uygu, Amerikalılar ile İngilizler beraber hareket ederler biliyorsunuz. Fakat Amerikalılarla beraber çalışan Afganların akıbeti ne olacak? Bununla ilgili bir karar vermek lazım. Çünkü orayı işgal eden Amerika, kendi başına hareket etmiyor. Orada lokal insanlarla hareket ediyor, çok sayıda genç Afganistanlı askerin de akıbetleri gündeme geldi. İşte onun için 2021 yılının Ağustos ayında Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı yapıldı. İnternetten de bu toplantının kayıtlarını buldum. Açıkça deniyor ki ‘Bizimle beraber Afganistan’da çalışmış, eğitimli, genç Afgan askerlere güvenli bir yer bulmamız lazım. Bunun için de ideal yer Türkiye’dir.’ Raporları var bunun. Aradan bir süre geçti. Ekim – Kasım aylarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Joe Biden’den randevu alabilmek için yalvarıyor, müracaatlar reddediliyor falan. Sonra bir anda randevu verildi, Erdoğan ve Biden görüştü. Toplantıya da Merve Kavakçı’nın Amerikan vatandaşı olan kızı katıldı. Bakanlıktan kimse yok, bilmiyoruz ne konuşulduğunu. Bir süre sonra da Türkiye’ye oluk oluk Afganlılar gelmeye başladı.”

“SIRTLARINDA HAMMADDE İLE GELDİLER”

Ülkemize kaçak yollarla gelen on binlerce Afganlı’nın sırt çantalarında uyuşturucu maddeye çevrilebilen Efedra bitkisini taşıdığına dikkat çeken Çömez: “Genç, eğitimli, yetişkin, donanımlı Afganlılar, hepsi erkek. Bunlar Afganistan’dan çıkıyor, İran’da on binlercesi bir araya geliyor. Sonra insan kaçakçılarına verdikleri parayla sırtlarındaki çantalarla beraber Van sınırından geçiyorlar. Geçtikleri köyler, güzergahlar belli, her şey net. Şimdi niye sırt çantasını söylüyorum ona geleyim. Afganistan’da Efedra diye bir bitki var. Dünyanın Efedra bitkisinin yetiştiği en temel coğrafyası Afganistan. Bu Efedra bitkisi çok basit işlemlerle metamfetamine çevriliyor. Bu Afganlar, Türkiye’ye gelmeye başladıktan sonra ülkemizde metamfetamin tüketimi patladı. İnanılmaz bir metamfetamin tüketimi var. Çok ucuz, erişimi son derece kolay, genç nesiller çok hızlı tüketiyor. Seçim bölgemde onlarca aile ile konuştum. Birçok aile bu konudan mustarip. Küçücük çocuklar metamfetamin kurbanı. Bu uyuşturucuyu bu ülkeye bela eden Afganistanlı mültecilerdir” dedi.

HABER: BUSE ASLAN