CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı AKP iktidarına çiftçi ile birlikte bu kez Bigadiç’ten seslendi, “Kulak verin artık ya destek olun ya da o koltuğu bırakın.”

Çiftçilerin sorunlarını dile getirmeye devam eden CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, domates, karpuz, kavun hasatlarıyla yaşanan fiyat sorunun benzerinin biberde yaşanacağı uyarısında bulundu. CHP’li Sarı, “Geçen sene 18 liraya verilen biber bu sene 10 TL etmiyor, 9 TL etmiyor, 8 TL etmiyor. Gelinen noktada 18 liraya bir sene önce verilirken ki maliyetle bugünkü maliyet arasında neredeyse 2 kat artış varken satış fiyatı yarı yarıya düşmüş durumda” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Bandırma ve Sındırgı’dan sonra Bigadiç’te domates üreticileri ile bir araya geldi. Üreticileri dinleyen CHP’li Serkan Sarı AKP iktidarına Bigadiç’ten üreticilerle birlikte seslendi. CHP’li Sarı, “Kulak verin artık sokağa AK Partili siyasetçilere söylüyorum, o ayağı alırken gelip naralar attığınız köylere gelin. Üreticinin derdine çözüm üretin bu üreticiye sahip çıkın. Tarım Bakanına buradan çağrıda bulunuyorum, bu çağrıda bulunmaya da devam edeceğim. Köy köy, kapı kapı gezeceğim. Çiftçimin köylümün, üreticinin yanında onlara sesleneceğim. Ya gelin köylüye, çiftçiye destek olun ya da o görevi bırakın bu işi yapacaklar. Gelsin her konuda ahkam kestiniz. Bir tek Tarım Bakanı çiftçilik konusunda fikri yok” dedi.

AKP İKTİDARI ÇİFTÇİYİ SAHİPSİZ BIRAKTI

Çiftçinin sahipsiz bırakıldığını belirten Serkan Sarı şöyle devam etti: “Eli nasırlı anlı, terle günlerce uykusuz kalmış, tarlasında ekmiş, bitmiş, uğraşmış maliyeti 3 TL olan domates bugün 1,80 TL. Ne yazık ki acı bir tablo. Bu paranın da ne zaman ödeneceği belli değil. 4 ay sonra 5 ay sonra mı ödenir? 1,80’den mi olur? Bir 70’ten mi olur, 1,60’tan mı olur? Muhatap bile yok! Getiriyorlar domateslerini buraya döküyorlar. Kaç para alacaklar, ne zaman alacaklar, bildikleri yok! Çiftçimiz, üreticimiz sahipsiz bırakılmış durumda! Ektiği ürüne karşılık emeğinin karşılığında alamaz durumda. Para yok, imkan yok, ürettiğinin karşılığı yok! Bankaya gidiyor, kredi almaya kredi vermiyor ‘Vergi borcun var, borçlusun’ diye! Zaten borçlu olmasa sıkıntısı olmasa bankaya gitmeyecek, bankaya gidiyor, para bulamıyor, ürününü satayım diyor, karşılığını bulamıyor, süt üretiyor, sütü vereyim diyor, onu da zarar veriyor. Et üretiyor, etimi satayım diyor, onu da zararına veriyor! Sarayda oturan AK Parti’nin Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir uçağını dahi satmaktan imtina ediniyor. Sarayı masraflarını kısmaktan imtina ediniyor. İtibarın sarayda yapılan saltanatla olduğunu söylüyor. İtibar işte buradaki domatesin para etmesiyle olur! İtibar bu çiftçim evine para götürürse olur. Çiftçine, köylüne, üreticine sahip çıkmıyorsan burada bir sorun dar demektir. 1,80 TL olan salçalık domates markete gidiyorsun 15 TL. Üretici zarar ediyor. Çiftçinin ürettiği ürünü almak isteyen emekli ne yazık ki o ürünü de alamıyor.”

ENFLASYONLA MÜCADELENİN YÜKÜNÜ ÇİFTÇİ SIRTLANDI

CHP’li Serkan Sarı AKP iktidarının “enflasyonla mücadele” diye mücadelenin yükünü çiftçiye yüklediğini belirterek, ihracat pazarını ve salçanın pazarı yok ettiğini ifade etti. Ülkedeki tarımla uğraşan ne kadar çiftçi varsa zarar ettiğini anlatan CHP’li Sarı şöyle konuştu: “Buğday ürettiği çiftçi zarar etti, çay üretti zarar etti. Fıstık üretti zarar etti, domates üretti, karpuz üretti, biber üretti, zarar ediyor, zarar ediyor, zarar ediyor… Açın kulaklarınıza sokaktaki çiftçinin sesine kulak verin. Bakın arkada biberler bekliyor duruyor. Bu biberler de değerini bulmak için bekliyor. Geçen sene 18 liraya verilen biber bu sene 10 TL etmiyor, 9 TL etmiyor, 8 TL etmiyor. Gelinen noktada 18 liraya bir sene önce verilirken ki maliyetle bugünkü maliyet arasında neredeyse 2 kat artış varken satış fiyatı yarı yarıya düşmüş durumda. Çiftçi nereye eline attıysa zarar etti, ‘ne iş yapayım’ dediyse zarar etti. Şimdi de tarımı bitirme politikanız başlamış. Ekonomiyi bitirdiniz, eğitimi bitirdiniz, sağlığı bitirdiniz. Şimdi de sıra tarıma geldi. Köylümüzü, çiftçimizi tüketmenize müsaade etmeyeceğiz. Atatürk’ün dediği gibi bu aziz çiftçimiz, milletin efendisidir. Milletimize hizmet etmek için buradadır. O tarlada güneşin alnında size rağmen üretime devam edecek hakkının karşılığını alana kadar da biz de onlarla mücadele etmeye devam edecek.”

HABER: SERMİN ASLAN