CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarını 3Y üzerinden eleştirdi. İktidarın, yarattığı tahribatı onarmanın boyunlarının borcu olduğunu söyleyen CHP’li Sarı, açıklamasında siyasallaşmış yargı sistemine de eleştirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, siyasallaşmış bir yargı sistemi ile ilgili yaptığı konuşmasında Meclis çatısı altında yapan düzenlemelerin ülkeye hiçbir faydası olmayacağını ifade etti. AKP ile yargıda "paket" ifadesiyle tanışıldığını belirten CHP’li Sarı, “paket” ifadesinin AKP’nin yargı sistemine bakışını çok açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Serkan Sarı, açıklamalarının devamında birbirinden farklı, birbirinden alakasız farklı konu başlıklarını bir düzenleme içerisinde oldubittiye getirerek Meclis’e sunmanız aslında konuya ne kadar duyarsız ve ne kadar umursamaz olduğunun da bir göstergesi olduğunu söyledi. Sözlerinin devamında konuşan CHP’li Sarı; “Yargının her unsurunu tek tek bile isteğe bugüne kadar bozdunuz ve bozmaya devam ediyorsunuz. Şimdi 9'uncusunu inceliyoruz; görüyoruz ki daha nice paketler açıklayacağız ama sonuçta sokakta vatandaşın, halkın, milletimizin sorunlarına güvenli ve vicdani bir şekilde karar verebilecek bir sistem kuramayacağımızı öngörüyorum. ‘Paketleyerek’ aslında mevzuat bütünlüğünü bozuyoruz, yasal bütünlüğü bozuyoruz amma velakin bu anlayıştan ve bu yaklaşımdan iktidarınız vazgeçmiş değil” dedi.

 

“HUKUK SİSTEMİNİN ÜÇ SACAYAĞI DA TARUMAR EDİLDİ”

Yargı sisteminin 3 sacayağından oluşmakta olduğunu belirten CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı; “Yargı sistemi 3 sayacaktan oluşuyor. Bunlar; Savunma makamı, yargılama makamı, iddia makamı. Savunma makamıyla ilgili; sırf bir kişinin getirmek istediği, dayattığı "2 no.lu baro" "yeni çoklu baro" kavramıyla beraber kurmuş olduğunuz ve sebebinin, amacının net bir şekilde ortada olduğu, yargıyı siyasallaştıran anlayışınıza bugün kaynak yaratmak için Anayasa Mahkemesinin bozmuş olduğu kararı yine tahrip etmeye çalışıyorsunuz, buradaki adaleti ve vicdanı bile sağlayamıyorsunuz. Kamudaki avukatları baskıyla ve zorla bazı barolara üye yaparak o baroları büyütmeye çalışsanız da ne yazık ki meslek örgütlerinin ve meslek erbaplarının bu konudaki tavrı açık ve net. Siz buradaki adaleti sağlayamadığınız için Anayasa Mahkemesi bu kararı bozuyor. Bugün, işte yüzde 40 ayrılan pay yüzde 30'a indirilerek yeniden arkadan dolanmaya çalışılıyor ama Baro Başkanımız da sabah yapmış olduğu konuşmada da söylediği gibi aradaki yaratılan fark hiçbir anlam ifade etmiyor” dedi.

 

HAKİM VE SAVCILIK SINAVINA DAİR YAPTIĞINIZ DEĞİŞİKLİKLER, MÜLAKATTA LİYAKATLİ GENÇLERİMİZİN YİNE ELENECEĞİ GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK

Mülakat ile ilgili görüşlerini ifade eden Milletvekili Sarı: “Yargılama makamına bakınca; kanun teklifinde Adalet Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınavlarda, mülakatlarda soru içeriğini, sayısını artırıyorsunuz, içeriği genişletiyorsunuz amma velakin mülakata katılan kişi sayısını yarı yarıya geri çekiyorsunuz. Hâkimlik ve savcılık sınavında derece yapmış gençlerimiz ikinci, üçüncü kez mülakatlara giriyor. Mülakatın aslında sınavı ezip geçtiğinin, sizin sadece siyasi kararlarla bu kadroları belirlediğiniz gerçeğinin de üstünü kapatamayız. Gerçekten bugün gerek bu komisyonlardaki mülakatlarda adayları seçecek olan kimi komisyon üyeleri, mülakatın sonucu belli olduğu için mülakata gelip katılma gereği bile duymuyor. ‘Soruyu artırıyoruz, içeriği genişletiyoruz.’ ne kadar güzel, bravo ama sonuç itibarıyla görev alacak kişiler ne yazık ki siyasi iradenin kararıyla alınıyor, bu da bu anlamda yapmış olduğumuz çalışmanın ve düzenlemenin hiçbir anlam ifade etmediğini açıkça ortaya koymaktadır” diye belirtti.

 

“AKP İKTİDARI, HUKUK FAKÜLTESİ BİRİNCİ SINIF DERSİNİ BİLE GEÇEMEMİŞTİR”

Serkan Sarı, Şeriat çağrısı yapanlara, anayasal düzene karşı tavır koyanlara, tam bağımsız, laik Türkiye idealine karşı meydan okuyanlara sessiz kalan iddia makamı anayasal hakkını savunmak için sokakta hak mücadelesi verenlere acımasız bir tavır ve tutum içerisinde yaptırım uygulanmakta olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda, hukuk fakülteleri birinci sınıfta anayasa hukuku dersinde en başta öğretilen gerçek normlar hiyerarşisi olduğunu sözlerine ekleyen Sarı, AKP iktidarının birinci sınıf dersini bile geçememiş durumda olduğunu da söyledi.

 

“HALKIN GERÇEK SORUNU EKONOMİK SIKINTILARDIR”

CHP’li Serkan sarı icra batağında olan vatandaşların verilerini paylaştığı konuşmasında 22 milyon 359 bin icra dosyası bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Sonuç itibarıyla ülkemizin şu anda içinde bulunduğu en büyük sorunlardan biri de ekonomik sıkıntılar. UYAP Bilişim Sistemi'ndeki 10 Temmuz tarihli verilere baktığımızda günlük 23 bin icra dosyası işleme koyulmakta ve 2024 yılının başından itibaren de 4 milyon 766 bin dosya icralık olmuş durumda; şu anda sonuçlanmamış icra dosyası sayısı 22 milyon 359 bin; ne yazık ki kanun teklifindeki düzenlemeler aslında ülkenin içindeki gerçeklerden çok çok uzak olduğunuzun bir göstergesi” şeklinde konuştu.

 

“VATANDAŞLARIMIZ DAVA MASRAFLARINI BİLE ÖDEMEKTE ZORLANIYOR”

Yaptığı açıklamalarda AKP iktidarına seslenen CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı; “Ayın sonu gelmesine rağmen maaşı çoktan biten bankalardaki ek hesaplarını kullanan ve kredi kartlarına sarılmak zorunda kalan borç kıskacına sıkışmış vatandaşlarımızın sorunlarına bir çözüm üretmemiz gerekirken ne yazık ki onlara yapacağımız cezai müeyyidelerle ilgili bir çaba içerisindeyiz. Türkiye Bankalar Birliğinin kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımızla ilgili her ay açıkladığı rakamlar var, bugün Meclis gündemine de getirdim aynı konuyu. Bu yıl ocak ve mayıs döneminde yani beş aylık dönem içerisinde şu anda işleme alınmış 750 bin vatandaşımız şahsi kredi ve kredi kartı borcu yüzünden mağdur edilmiş durumda; bu, geçen yıla göre yüzde 40 artmış durumda -mahkemelere düşen, icralık olan vatandaş sayısı- bunun da değeri 200 milyar lirayı aşmış durumda. Vatandaşlarımızın sizin yapacağınız düzenlemeyle bırakın takibe, davaya esas olan değerleri, yargılama giderlerini bile ödeyecek parası yok cebinde; bunu görmüyor musunuz?” diye sordu.

 

“İKTİDARIN BU ORMAN ALANLARINA İNŞAAT YAPMA SEVDASI NEDİR?”

Önceki düzenlemeleri hatırlatan CHP’li Sarı, “Yine, geçici 1'inci maddede gözüme çarpan: Orman alanlarının infaz kurumu inşaatına serbestlik getiriyor. Nedir bu orman alanlarına olan sevdanız, anlamış değilim. Daha geçen hafta Türk Hava Kurumu’nun, Ulaştırma Bakanlığının hava yolu şirketlerine depolama sahasıyla ilgili de bir muafiyet getiriliyordu orman alanlarıyla. Bütün topraklarımız bitti, bütün arazilerimiz bitti, şimdi infaz kurumları için orman arazilerini mi işgal etmeyi düşünüyorsunuz? Bunun ne vicdani ne hukuksal ne de anayasal karşılığı vardır” dedi.

 

“ÇAĞ DIŞI KAVRAMLARLA KANUN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen Medeni Kanun’da değişiklik yapılmamasını eleştiren Serkan Sarı, “Çağ dışı kavramlarla kanun çıkarmaya çalışıyorsunuz. "Aile bütünlüğü sağlamak, ailenin temeli” gibi kavramlarla kadınlarımıza soyadı belirleme yetkisi. Anayasa Mahkemesi, ilgili mahkemeler bu kararı bozmuş olmasına rağmen virgülün yerini değiştirip aynı maddeyi getiriyorsunuz. Bu hukuksal değildir, ulusal ve uluslararası camiada karşılığı yoktur ama sizin tek bir gerçeğiniz var; bilmiyorum size bunu dayatan kimdir, hangi tarikattır, hangi cemaattir bu konuda size baskı uygulayan. Kadınlarımızın özgür iradesiyle kendi soy isimlerini belirleyebileceği ve anayasal olarak da mahkeme kararına yansımış olan hakkını gasp etmekten vazgeçin ve bu ilgili maddeyi geri çekin. Komisyon eminim ki bu konuda duyarlı davranacaktır, kadın örgütlerinin ve kadınlarımızın taleplerine sessiz kalmayacaktır; yoksa kadınlarımızın sesi daha çok yükselecek, biz de o sesin yanında onların müdafaasına, onların mücadelesine destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“YARATTIĞINIZ TAHRİBATI ONARMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Sarı, sözlerini şöyle tamamladı: “Siz göreve yıllar evvel ‘3Y’ diyerek yani ‘Yasaklar, yolsuzluklar, yoksulluklar.’ diyerek iktidara geldiniz; üçünden de sınıfta kaldınız. Ne yasakları ne yolsuzlukları ne de bu ülkedeki yoksulluğu bitirdiniz; bunların hepsi sizin sayenizde katlanarak büyüdü ve o günden bugüne hiçbir sorun çözemediğinizi siz de biliyorsunuz, sokaktaki vatandaşımız da biliyor. Son seçimlerde de bununla ilgili tavrını açıkça göstermiş bulunmakta. Bir önümüzdeki seçimde de görünen o ki AKP iktidarının ne yargıda ne ekonomide ne de diğer konu başlıklarında sorun çözemediğini gören halk, bu yetkiyi sizden alarak bunu çözebilecek olan kadrolara, Cumhuriyet Halk Partisi kadrolarına vereceğine inancım tamdır. Sizin bu yaratmış olduğunuz tahribatı onarmak boynumuzun borcudur.”

 

HABER: BUSE ASLAN