İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez; TBMM Başkanlığı’na Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması için soru önergesi verdi.

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Grup Başkanvekili Turhan Çömez; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Çömez, verdiği soru önergesinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

İYİ Partili Çömez; soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Çocuk koruma hizmetleri genel olarak, haklarında koruma veya bakım tedbir kararı bulunan 0-18 yaş arası çocuklar ile korunma veya bakım tedbir kararı devam eden 18 yaş üzeri gençlerin temel gereksinimlerini karşılamak, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını belirleyerek gerekli mesleki müdahaleleri gerçekleştirmek, aile ve yakın çevrelerine dönmelerini veya bir sonraki sosyal hizmet modeline hazır hale gelmelerini sağlamak amacıyla açılan Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığına bağlı çocuk bakım kuruluşları ve hizmet birimleri tarafından yürütülür.

Ayrıca yine bu kurumların ve birimlerin düzenli olarak denetlenmesi ve personelin eğitimi de öncelikli olarak devletin sorumlulukları arasındadır. Bununla birlikte yeterli donanıma sahip personelin istihdam edilmesi de bu görevler arasında sayılır. Devlet pek tabi bu görev ve yükümlülüğünü yetkili organları aracılığıyla iktidar vasıtasıyla yerine getirmektedir.

Devletin bakımı ve gözetimi alında olan çocukların, fiziksel ve psikolojik istismar ile kötü muameleye maruz kalmaları, kaybolmaları ve madde bağımlısı olmaları gibi durumlar toplum vicdanını gerinden yaralamaktadır. Son günlerde kamuoyunun malumu olan bilgilere göre; Türkiye’de koruma altında bulunan çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici tedbirlerin yeterince yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda aşağıdaki soruların cevaplanması gerekmektedir.

  1. Geçtiğimiz yıl Balıkesir İlk Kabul biriminden iki kız çocuğunun kaçtığı ya da kaçırıldığı iddiası doğru mudur?
  2. Kaçma ya da kaçırılma olayında personel yetersizliğinden dolayı zamanında müdaale edilemediği iddiası doğru mudur?
  3. Kurum müdürüne yaşanan olayın ihbar edilmesinin akabinde müdür tarafından işlemlere ertesi gün başlanabileceğinin söylendiği doğru mudur?
  4. Kaçan ya da kaçırılan iki kız çocuğunun yetişkin bir erkeğin evine gittiği, burada üçünün uyuşturucu ve uyarıcı madde kullandığı, üşüdükleri için ateş yaktıkları, dumandan etkilendikleri ve bu kişinin zehirlenerek hayatını kaybettiği iddiası doğru mudur?
  5. Kaçan ya da kaçırılan kız çocuklarından birinin de aynı şekilde zehirlendiği ve uzun süre yoğun bakımda kaldığı iddiası doğru mudur?
  6. Tüm bu iddialar eğer doğru ise sorumlu kişi ya da kişiler hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır? Vahim olayın tekrarlanmaması için ne tür önlemler alınmıştır?”

HABER: BUSE ASLAN