İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez; Ottova sözleşmesinin imzalanması sonrası mayınlardan arınan doğu sınırından çantasında kilolarca uyuşturucu olan Afgan ve diğer mültecilerin ülkemize akın ettiğini belirterek bu durumun ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmasında Ak Parti iktidarının uyguladığı politikaları ağır bir dille eleştirdi. Çömez, son günlerde mülteciler ile yaşanan sorunlar hakkında yaptığı açıklamalarla konuşmasına başladı ve sorunun uygulanan Suriye politikaları olduğunu ifade etti.

Çömez: “Dışişleri Bakanlığımız bir açıklama yaptı. Suriye politikaları ile ilgili ortaya konan görüşlerin analitik nitelik taşımadığını ve temel tarih bilgisinden yoksun olduğunu ifade etti. Eleştiri yöneltenlere de bölgeye nüfuz etmeye çalışan egemen güçlerin vekilleri diyerek ağır ithamda bulundu. Net olarak şunu ifade edeyim. Bugün Suriye politikası; çapsızlık, aymazlık, becerisizlik ve vizyonsuzluk neticesinde ülkeyi bu hale getirmiştir ve bunun tek sorumlusu Ak Parti iktidarıdır” dedi.

TÜRKİYE’NİN İŞGALİNE GÖZ YUMAN SİZSİNİZ

Sözlerinin devamında Ottova sözleşmenin imzalanmasıyla doğu sınırlarının mayınlardan arındırıldığına dikkat çeken Çömez, Türkiye’nin işgal edilmesine göz yumanın Ak Parti olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Ottova sözleşmesini imzalayarak sınır mayınlarının temizlenmesini sağlayan sizsiniz. Türkiye’nin güney sınırındaki mayınları temizleyerek veya temizleterek sığınmacılara güvenli koridorlar açan sizsiniz. Türkiye’nin doğu sınırındaki 50 bin mayını temizleyerek Afganlı kaçakların sırtlarında metamfetamin çantalarıyla akın akın Türkiye’yi işgal etmelerine göz yuman sizsiniz ve doğu sınırındaki mayınların temizlenmesi için Avrupa Birliği’nden 20 milyon dolardan fazla para aldınız. Avrupa’ya vize serbesti gelecek diyerek milleti ikna edip ardından geri kabul anlaşmasını imzaladınız ve bu anlaşmanın bugün hala faturasını ödüyoruz.”

“AVRUPA’NIN HUZUR İÇİNDE YAŞAMASI
TÜRKİYE’NİN SAYESİNDE”

İYİ Partili Çömez, konuşmasının devamında Ak Parti’nin sitesi ve sosyal medya hesaplarından bulunan yazıyı hatırlattı. Çömez: “Bir yazıyı sizinle paylaşacağım: ‘Bugün Avrupa ülkeleri hala huzur içinde yaşıyor olmalarını Türkiye’nin 4 milyon sığınmacıyı kendi topraklarında misafir etmesine borçludur.’ Bunu ben söylesem beni ağır bir şekilde eleştirirsiniz. Fakat bu söz hala Ak Parti’nin sitesinde ve sosyal medya hesabında duruyor. Tabiatıyla Türkiye’deki o zaman itibariyle 4 milyon sığınmacının bulunuyor olmasını, Avrupa’nın huzurlu olmasına bir vesile olarak ifade ediyor Ak Parti’nin resmi sitesi” diye söyledi.

AVRUPA’YA GİDEMEYEN TERÖR ÖRGÜTLERİ TÜRKİYE’DE

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın demeçlerini tekrarlayan İYİ Partili Çömez, Avrupa’ya gitmesi engellenen terör örgütlerinin Türkiye’de bulunduğunu iddia ederek şu ifadelere yer verdi: “Yine 2018 yılında Sayın Binali Yıldırım, başbakan sıfatıyla 3 buçuk milyon sığınmacıyı ağırlıyor, her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz ve onların Avrupa’ya gelmesinin de bir anlamda önüne geçiyoruz. Bunu yaparken terör örgütlerinin de Avrupa’ya yayılmasının önüne geçiyoruz dedi. Peki Avrupa’ya terör örgütlerinin gitmesinin önüne geçiyorsanız nerede bu terör örgütleri? Demek ki Türkiye’de. Şimdi bunları söyleyen sizler zamanında sizi uyardık, bugün de hatalısınız doğrusu budur, sizi ikaz ettik diye bize tepki gösteriyorsunuz.”

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Büyük Ortadoğu Projesi’nin kademe kademe hayata geçirildiğine dikkat çeken İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez: “Emevi Camii’nde namaz kılmayı hayal edip ondan sonra da 10 milyon sığınmacıyı kucağımızda bulduk. Bu kaçaklara tam 100 milyar dolar para harcadık. Üstelik bu paraları fakir fukaranın hakkından harcadık” dedi.

TÜRK MİLLETİ PARA ÖDEDİ
SURİYELİ BEDAVA HİZMET ALDI

Türk vatandaşlarının hastanelerde sıra beklediğini, ilaç ve muayene ücreti ödediğini ancak Suriyeli’ye tüm bu hizmetlerin bedava verildiğini dile getiren Turhan Çömez: “Şimdi hastanelerde sıra yok diye feryat ediyoruz, ediyorsunuz ve bundan dolayı da bakan değiştiriyorsunuz. 150 milyon Suriyeli’ye bu ülkenin hastanelerinde poliklinik hizmeti verildi. 4 milyon Suriyeli’ye ameliyat hizmeti verildi. 5 milyon Suriyeli’ye de yataklı tedavi hizmeti verildi. Türk milleti sıra beklerken, ilacına, muayenesine katkı payı öderken bu kaçaklara tüm bu hizmetler bedava verildi. Şimdi biz bunları söylüyoruz diye suçlu olduk” diye söyledi.

15 BİN TÜRK DOKTORUNUN YERİNE
6 BİN SURİYELİ DOKTOR GELDİ

Yurtdışında çalışmak üzere ülkeyi terk eden 15 bin doktorun yerine 6 bin Suriyeli sağlık çalışanı geldiğini söyleyen Turhan Çömez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ülkenin 15 bin doktoru yurt dışına gitti. Siz onlara giderlerken ‘giderlerse gitsinler’ dediniz ve yerine tam 6 bin Suriye çalışanı geldi. Diplomalarını kontrol etmediniz, güvenlik soruşturmalarını yapmadınız, Türkçe sınavları yok, bilim sınavları yok. Hepsine iş ve pasaport verdiniz. Biz bunları söyledik, uyardık diye hatalı olduk. Bakın tüm bunlar sizin vizyonsuz, öngörüsüz politik yaklaşımınızın neticesidir.”

FATURAYI AĞIR BİR ŞEKİLDE ÖDÜYORUZ

Uygulanan politikaların faturasının ağır bir şekilde ödendiğini aktaran Çömez: “Bütün bu yapılanlar Büyük Ortadoğu Projesi’yle tam manasıyla uyumludur. Kardeşim Esad dediniz sonra katil Esed’e döndü. Şimdi Sayın Esad ve ailece tekrar görüşelim diyorsunuz. İşte bu savrulmaların bedeli; Türk milletinin on yıllar boyu ödeyeceği ağır fatura olarak önümüze kondu ve konmaya devam edecek” dedi.

DOĞRU ADIMLARIN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Konuşmasının sonunda Ak Parti iktidarının bunca yanlış adımına rağmen doğru kararlarda yanlarında olacaklarını ve uygulanan yanlış politikaların düzeltilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen İYİ Partili Çömez, açıklamalarını şu cümlelerle sonlandırdı: “Ülkenin demografik yapısı değişti ve çok ciddi bir güvenlik tehdidi altına girdi, bu millet milyarlarca dolarını kaybetti. Tüm bunların sorumlusu: bunları uygulayanlar yani sizlersiniz. Faturasını ödemek, hesap vermek, yaptığımız şeyler yanlıştı demek ve özür dilemek yerine bugün bizleri suçluyorsunuz. Tam da size yakışan bir tavır. Bütün bunlardan geri adım atmak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyarak istikrarına katkı sağlamak, Esad’la tekrar masaya oturmak ve iki sınır komşusu ülke olarak yeni bir yol haritası çizmek en doğru olanıdır. Bu adımı attığınız zaman olabileceklerin ilk işareti Suriye’nin kuzeyinden geldi. Bundan rahatsız olan, bölge üzerinde hesapları ve planları olan küresel güçler devreye girecektir. Bütün hatalarınıza rağmen atacağınız doğru adımlarda size destek olacağımızı ve sizi doğru yönlendireceğimizi yüce meclisin çatısı altından bir kez daha ifade ediyorum.”

HABER: BUSE ASLAN