“Milli eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhuriyet’in mi, yoksa Cumhuriyet karşıtı isyancıların yanında mıdır?” sorusuyla açıklamalarına başlayan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Bakanlık tarafından uygulamaya konulan ÇEDES projesi kapsamında ilköğretim okulu öğrencilerinin, Menemen ayaklanmasında Asteğmen Kubilay’ın başı kesilerek şehit edilmesiyle sonuçlanan olaylar sonucu yakalanıp yargılanan ve müebbet hapis cezasını çekerken hastalık sonucu yaşamını yitiren Esad Erbili’nin mezarına onu anma amacıyla götürülmesini sert bir dille eleştirerek şiddetle kınadı.

 

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili ve Parti Sözcüsü Haydar Altıntaş; “ÇEDES projesi, Cumhuriyet ile hesaplaşma projesidir!” şeklindeki sözlerini yineleyerek konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi AKP iktidarı tarafından Cumhuriyetle hesaplaşma aracı olarak kullanılmaktadır. Bakanlık bünyesinde okullarda ‘Manevi danışman’ adı altında görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kur’an kursu hocaları tarafından bir süredir Bakanlığa bağlı okullarda verilen ‘değerler eğitimi’ kapsamında Tevhid-i Tedrisat Kanununa ve Cumhuriyet değerlerine meydan okunmakta, öğretmenlerimiz yok sayılmakta ve öğrencilerimiz imam ve vaizlerin insafına teslim edilmektedir. Bir tarafta yüzbinlerce atanmayı bekleyen öğretmenlerimiz dururken Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerimizi tarikat mensuplarına teslim etmiştir!” şeklinde konuştu. Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerimize sözüm ona değerler eğitimi verirken milli ve manevi değerlerimizin en eksiksiz şekilde vücut bulduğu Cumhuriyeti yok saymakta, Cumhuriyet düşmanlarının değerlerini öğrencilere empoze etmeye çalışmaktadır. Bu tür din tüccarlarının garip icraatlarından sonuncusu, Milletimizin vicdanını derin şekilde yaralamıştır. İzmir Müftülüğü, ÇEDES projesi kapsamında evlatlarımızı, Cumhuriyet düşmanlarının tertiplediği gerici Menemen ayaklanmasından yargılanıp ceza alan Esad Erbili’nin mezarına götürmüştür.

Menemen isyanı özü itibariyle, FETÖ terör örgütünün giriştiği darbe girişimi ile aynı vasıfları haiz gerici bir ayaklanmadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaslandığı değerler, devletimize karşı ayaklanan isyancıların değerleri midir? Söz konusu ziyarette ilköğretim öğrencilerine, Teğmen Kubilay'ı şehit eden ayaklanma nasıl anlatılmıştır? Menemen'deki gerici ayaklanmanın arkasındaki din tüccarları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizin hangi değerinin temsilcisi olarak görülmektedir? Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet değerlerini aşındırma gayretlerinin parçası olmayı bilinçli olarak mı kabul etmektedir yoksa geçmişte bir devlet büyüğümüzün itiraf ettiği gibi ‘kandırılmakta’ mıdır? Bu milli Eğitim Bakanlığını sizler ideolojik hesaplaşma aracı olarak kullanamazsınız! Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’ uyarıyoruz! İşgal ettiğiniz Bakanlık makamını, kişisel veya ideolojik hesaplaşmalarınızın aracı olarak kullanamazsınız. ÇEDES projesinin anayasal bir suç olma niteliği giderek daha belirgin hale gelmektedir. Devlete ve millete karşı giriştiğiniz bu eylemlerinize müsaade etmeyeceğiz. Demokrat Parti olarak, Teğmen Kubilay'ın başını keserek şehit edenlerin karşısında, Cumhuriyet değerlerinin yanında yer alarak anayasal düzenimizi muhafaza etmeye devam edeceğiz.”

 

HABER: BUSE ASLAN