Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla, çocuklar için iyi bir gelecek istiyoruz çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 20 Kasım Dünya Çocuk Günü’ne özel kutlama mesajı yayınladı. Başkan Yahşi, Çocuk Hakları Sözleşmesinin, toplam 196 ülke tarafından imzalanan en geniş katılımlı sözleşme olduğunu ve aynı zamanda 20 Kasım’ın “Dünya Çocuk Hakları Günü” ilan edildiğini söyledi. CHP İl Kadın Kolları Başkanı Yahşi’nin mesajı şöyle: “Bugün sözleşmenin imzalanmasının 34. Yılındayız. Aradan geçen zamanda çocuk hak mağduriyetleri dünyanın birçok yerinde artarak devam etmektedir. Çalıştırılan, sokakta yaşayan, dilendirilen, fiziksel-duygusal şiddete maruz kalan, çocuk yaşta zorla evlendirilen, fuhuşa zorlanan, tecavüz, tacize, ayrımcılığa maruz kalan, yoksulluk, açlık, eğitimsizlik, sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan, savaş ve çatışma bölgelerinde yaşamak zorunda kalan, çatışma ortamında katledilen çocuklar bulunmaktadır.”

Mesajında ayrıca Türkiye’de çocuk istismar ve ihmalleri noktasında yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen etkin sonuçlara ulaşılamadığını dile getiren Ayşe Pınar Yahşi, çocuk mağduriyetleri ve suça sürüklenen çocuklardaki artış sadece yasal düzenlemelerle giderilemeyecek boyutlara geldiğini sözlerinin devamına ekledi. CHP’li Yahşi yaptığı konuşmasında şunları da ekledi; “İstismarla mücadele için etkin çözümler bulunması gerekirken günlük politik ihtiyaçlar nedeni ile çocukların istismarcıları ile evliliklerini çözüm olarak sunan, suça sürüklenen çocuklar için cezaevi dışında çözüm üretmeyen, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmayan, her çocuğa eşit okul imkânı sağlamayan, ayırımcılık yapan, çocuğun yüksek yararına aykırı her türlü anlayış ve uygulamanın karşısındayız” dedi.

 

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN İYİ BİR GELECEK İSTİYORUZ”

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de okullaşma oranı 4+4+4 sisteminden sonra düşüşe geçtiğini ve 2012-2013 yılında ilkokulda yüzde 98,86 olan okullaşma oranı, 2021-2022’de yüzde 93,16’ya düştüğünü söyleyen Yahşi; “4+4+4 kesintili eğitim sistemi acilen kaldırılmalı, kesintisiz temel eğitime geçilmelidir. Devlet okullarında eğitim her geçen gün daha da niteliksizleşiyor.  Düşünen, sorgulayan, haklarının bilincinde olan, eşit, özgür, laik, demokratik ve çağdaş bir ülke için laik-bilimsel ve karma eğitimden asla vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımız için iyi bir gelecek istiyoruz” dedi.

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, 20 Kasım Dünya Çocuk Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açık ara en başarısız olduğu alan çocuklar olduğunu ifade etti. Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı’nın 20 yıldır bir sistem oturtamama, ideolojik önyargılarla çocukları bir tür deney meselesine döndürmesi nedeniyle ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk odaklı politikaları hayata geçiremediklerini söyledi.

 

ÇOCUKLARIN ÜSTÜN YARARINI GÖZETEN BİR SOSYAL

 DEVLETE HER ZAMANKİNDEN ÇOK İHTİYAÇ VAR”

 

Türkiye'de bugün her 5 çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamadığına vurgu yapan CHP’li Yahşi; “Çocuklar okula aç gitmektedir. Okullarda bir öğün beslenme programı hayata geçirilmelidir. Dünya Okul Yemekleri Koalisyonu’na dahil olmalıyız. Çocuklar için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne yakışır bir adım atarak okullarda çocuklar için bir öğün beslenme programını hayata geçirilmelidir. Hiçbir çocuğun yatağa aç gitmediği bir Türkiye mümkün” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HABER: BUSE ASLAN