Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 101’inci kuruluş yıl dönümünü bugün düzenlenen etkinliklerle kutladı. Balıkesir’de partililer ilk olarak Ata’nın huzuruna çıkarken daha sonra parti binasında birliktelik pastası kesildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında partililer İl Başkanlığı önünde Atatürk Anıtı’na yürüdü. Yürüyüş sonrası Atatürk Anıtı’na Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı çelenk sundu. Çelenk sunma törenine CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, CHP Altıeylül İlçe Başkanı Sinan Ayhan, CHP Karesi İlçe Başkanı Yücel Erişen’in yanı sıra birçok partili katıldı.

Burada bir konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100 yıllık mücadelesinden taviz vermediğini belirterek;

 

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin 101. Doğum günü kutluyoruz. Şöyle geriye dönüp baktığımızda 100 yıllık mücadelenin ruhunu geçmişimizde, köklerimizde görüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin milliyetçiliği Kuva-yi Milliye ruhuna dayanır. Kıbrıs’ın 5 parmak dağlarına dayanır. Türkiye’nin her karış toprağında akan şehitlerimizin kanına dayanır. Biz bu ruh ve inançla 100 yıllık mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. O gün de emperyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bir başkaldırının sembolüdür Cumhuriyet Halk Partisi, bugünde Genel Başkanımız Özgür Özel’in önderliğinde emperyalizme ve onun içlerinde ki işbirlikçileriyle mücadelemizin sembolüdür. Cumhuriyet Halk Partisi özgürlüğün sembolüdür, Cumhuriyet Halk Partisi demokrasinin semboldür, Cumhuriyet Halk Partisi tam bağımız, laik Türkiye’nin sembolüdür” dedi.

 

“CHP’NİN İKTİDAR ZAMANI GELMİŞTİR”

Açıklamasının devamında ise “Partinin iktidar zamanı gelmiştir” diyen Vekil Sarı açıklamasına şu sözlere devam etti; “Nice 100 yıllar geçse de bu mücadeleden taviz vermedik vermeyeceğiz. Şimdi bu mücadeleyi yerelde, Balıkesir’in dört bir köşesinde yaptığımız gibi genelde iktidar yapma zamanıdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar zamanı gelmiştir. Çocuklarımızı yok sayanlara, gençliğimizin geleceğini karatanlara, kadınlarımızı ayrıştırıp yok sayanlara, eve hapsetmeye çalışanlara, özgürlükçü ruhumuzla var olduğumuzu göstereceğiz. Kadına, gence, özgürlüğe, demokrasiye olan güvenimizi tüzüğümüzde yeniden tazeledik altını çizdik. Şimdi sokaklarda bunu anlatma zamanı, şimdi mücadele zamanı, çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı ruh neyse bu gün ülkemizin içinde bulunduğu ruh aynı ruhtur. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana bu mücadeleye önderlik etmiş aramızdan ayrılan genel başkanlarımızı minnet ve şükranla anıyorum. Hep birlikte başaracağız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askerleri kazanacak”

 

“BUGÜN BİR KURTULUŞUN VE BİR KURULUŞUN YILDÖNÜMÜDÜR”

Çelenk sunma töreninde konuşan CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı ise konuşmasına geçtiğimiz gün Tunceli Ovacık ilçesinde görev esnasında zırhlı aracın devrilmesi sonucunda şehit olan 4 askerimizi ve Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Narin Güran’ı anarak başladı. Konuşmasına, ilk ve orta öğretimlerinin açınmasına değinen Başkan Köybaşı, okulu başlayan tüm çocuklara zihin açıklığı diledi. Başkan Köybaşı açıklamasına şu şekilde devam etti, “Hepimiz biliyoruz ki bugün 9 Eylül emperyalist emellerin İzmir'den denize döküldüğü gün, Ancak Bu gün başlayan yeni eğitim dönemi "Çanakkale'den Gazze'ye bağımsızlık ruhu ve vatan sevgisi dersiyle başlatılacak. Ve bu derste Mustafa Kemal yok silah arkadaşları yok Bu Akp iktidarının zihniyetinin ve Atatürk'e cumhuriyet ile olan düşmanlıklarının açık örneğidir. Bu özel günde başlayan ders yılında ilk ders "Çanakkale'den İzmir'e bağımsızlık ruhu ve vatan sevgisi" olmalıdır. Türk ulusunun bağımsızlık ve vatan sevgisini anlatacak ders budur. Maarif müfredatınıza da, sizin zihniyetinize de yazıklar olsun. Bu gün; dünya tarihinde eşine rastlanmayan bir kurtuluşun ve bir kuruluşun yıldönümüdür. 9 Eylül, İngilizlerin yıllarca aşılamaz dedikleri Yunan tahkimatını yerle bir ederek 14 günde İzmir'in dağlarında çiçekler açtıran ordumuzun güzel İzmir'i işgalden kurtardığı gündür. 9 Eylül, 26 ağustosta başlayan Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık yürüyüşünün zaferle taçlandığı gündür, 9 Eylül'de, İzmir'de Hükümet Konağı ve Kadifekale'ye dikilen bayrak, bu topraklar üzerinde birtakım hevesler besleyen "dahili ve harici bedhahlara" verilmiş bir yanıttır.”

 

“AYNI KARARLILIKLA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Açıklamasının devamında Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye için kararlılıkla mücadele eden parti olduğunu belirten Başkan Köybaşı, açıklamasının devamında; “Bugün aynı zamanda başka bir destanın, kurtuluşun ve kuruluşun, dış güçlere boyun eğmeyenlerin, kula kulluk etmeyenlerin, ülkemizin kurtuluşunu sağlayan kadroların kurduğu, halkın partisi Cumhuriyet Halk Partisinin 101. Kuruluş günüdür. 9 Eylül 1923 günü Halk Fırkası olarak kurulan ve sonradan Cumhuriyet Halk Partisi'ne dönüşen Türkiye'nin en köklü ve en büyük örgütü bugün 101.yaşını kutluyor. Bu gurur hepimizindir. Tarihinden ve devrimciliğinden kopmadan, 101 yıldır bu ülkenin refahı, huzuru, barışı, kalkınması için kısaca Çağdaş, laik, mutlu yurttaşlar ülkesi bir Türkiye için kararlılıkla mücadele eden partidir Cumhuriyet halk partisi. Ulusal Kurtuluş Savaşını verenler bize ezel bir ilke bıraktılar. Bize düşen görev, çocuklarımıza huzura yaşayacakları çağdaş bir Türkiye bırakmaktır. Önümüzdeki engelleri biliyoruz  ancak ülkeyi kuranlar bütün olumsuz koşullara rağmen engelleri nasıl aştılar ise, bizde söz veriyoruz  bedeli ne olursa olsun bu engelleri aşacağız, çağdaş uygarlığı yakalayacağız. Tek adam rejimine karşı, baskıya zulme karşı, elbette biz kazanacağız.  1930'ların sanayi hamlelerinde, 60'ların öğrenci mücadelesinde. 1970'lerin dar sokaklarındaki demokrasi mücadelesinde yurttaşlarımızın yanındaydık. 1980 darbesi ile kapatılan partimiz, 1990'ların omuz hizasında kor yansında siyasete döndü ve yurttaşlarımızın omuz hizasında konumlanmıştır. Geçmişte olduğu gibi 2000'lerde de, tam bağımsız Türkiye için çabalayan, yabancı postalların ülkemize girmesine engel olan Cumhuriyet Halk Partisi, tarihe karşı sorumluluğunu yerine getirmiştir. Son yerel seçimlerde oluşturduğumuz Türkiye ittifakı, yere düşen ekmeği düştüğü yerden kaldırıp başının üzerine koyanların ittifakıdır. Bugün ekmek yine yere düşmüştür ve o ekmeği yine kaldırmak hepimizin görevidir. Türkiye ittifakının mimarı, Genel Başkanımız Özgür Özel ile geleneği geleceğe taşıyacak ve ülkemize hak ettiği refahı birlikte getireceğiz. Bizler Cumhuriyet'i korumaya, yüceltmeye ant içmiş, gençlerin ve kadınların daha çok söz sahibi olduğu Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük 2 eserimden biri dediği Cumhuriyet Halk partisini yapılacak ya zamanında ya erken ilk genel seçimde iktidar yapacağız” dedi.

Başkan Erden Köybaşı açıklamasını şu şekilde noktaladı, “Büyük önder, Mustafa Kemal Atatürk'ün iki büyük eseri olan Cumhuriyet ve Cumhuriyet Halk Partisi yaşayacak, hakimiyet sonsuza dek milletin olacaktır. Başta ilk Genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Altıok'u yüreğinin üzerinde gururla taşıyıp bugünlere getiren tüm şanlı geçmişimizi, parti büyüklerimizi şükran, saygı ve minnet duygularıyla anıyoruz. Doğum günün kutlu olsun Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyet halk partisi Türkiye’nin birinci partisi, Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk.”

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Halk Parti Balıkesir İl Başkanlığı geçen partililer burada partinin 101. Yaşına ithafen bir pasta kesti. Kuruluş yıl dönümü kutlamaları İl Binasında gerçekleşen pasta kesimi sonrası sona erdi.

HABER: BUSE ASLAN