Balıkesir, doğal zenginlikleri ve verimli tarım alanlarıyla öne çıkan bir şehir olmasına rağmen, son yıllarda artan çevre sorunları nedeniyle büyük bir ekolojik tehdit altında. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, kentteki çevre sorunlarına dair hazırladığı raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sundu.

Balıkesir, doğal zenginlikleri ve verimli tarım alanlarıyla öne çıkan bir kent olmasına rağmen, son yıllarda artan çevre sorunları nedeniyle büyük bir ekolojik tehdit altında. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, kentteki çevre sorunlarına dair hazırladığı raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sundu. Sarı, Balıkesir’in sahip olduğu potansiyelin, hava, su, toprak kirliliği ve madencilik gibi çevresel sorunlarla tehdit altında olduğunu belirtti.

Açıklamalarında Balıkesir’in, zengin ekosistemi ve tarım alanları ile büyük bir ekolojik ve ekonomik potansiyel taşırken, hızla artan çevre sorunları bu potansiyeli yok etme riski taşıdığını söyleyen Milletvekili Sarı, özellikle madencilik faaliyetlerinin, bu tehditlerin başında yer aldığını ifade etti. CHP’li Serkan Sarı, hazırladığı raporda, kentteki çevre sorunları ayrıntılı bir şekilde ele alarak, çevre sorunlarının, bölgedeki yaşam kalitesini ve geleceği ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti.

 

SOLUNAN HAVA TEHLİKEDE

Balıkesir’deki beş hava kalitesi izleme istasyonunun verilerine göre, özellikle kış aylarında hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaştığını sözlerine ekleyen CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ısınma amaçlı yakıt kullanımının, sanayi tesislerinden çıkan emisyonlar ve yoğun trafik, havadaki partikül madde (PM10 ve PM2.5) oranlarını artırdığını ve uzmanların, bu durumun solunum hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine dikkat çektiğini söyledi.

 

SU KAYNAKLARI ALARM VERİYOR

CHP’li Sarı, öte yandan Balıkesir’in önemli su kaynakları olan Simav, Susurluk ve Gönen çayları, sanayi ve tarım atıkları nedeniyle kirlenme riski altında olduğunu belirtti. Endüstriyel tesislerin atıklarını arıtmadan deşarj etmeleri ve tarımsal ilaç kalıntıları, bu su kaynaklarının ekosistemini tehdit ettiğini ifade eden Milletvekili Sarı, Marmara Denizi ve Edremit Körfezi de sanayi atıkları, turizm kaynaklı evsel atıklar ve zeytin yağı üretiminden dolayı kirlenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Öte yandan Milletvekili Serkan Sarı, en büyük sorunlardan birinin ise, müsilaj nedeniyle deniz ekosisteminin zarar görmesi olduğunu da açıklamalarına ekledi.

 

KİMYASALLAR VE TOPRAK BOZULMASI

Serkan Sarı, hazırladığı rapora göre, tarım alanlarında yaygın olarak kullanılan kimyasal gübreler ve pestisitler, toprağın yapısını bozarak verimliliğini düşürdüğünü ifade etti. Ayrıca, sanayi kazaları ve maden atıkları da toprağa ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Altıeylül, Bandırma ve Balya gibi bölgelerde kimyasal dökülmeler ve tanker kazaları, tarım faaliyetlerini ve halk sağlığını tehdit ettiğinin de altını çizdi.

 

MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Madencilik faaliyetlerinin, özellikle altın madenciliğinde kullanılan siyanür gibi tehlikeli kimyasalların su kaynaklarına ve toprağa karışması ile büyük çevresel riskler oluşturduğunu iddia eden CHP’li Sarı, İvrindi ve Havran bölgelerindeki su havzaları, siyanür kirliliği riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Öte yandan Serkan Sarı, Balıkesir’in deprem bölgesinde yer almasının siyanür havuzlarının olası bir sarsıntı sırasında çatlaması durumunda çevresel felaket riskini artırdığını dile getirdi.

 

KAZDAĞLARI VE KAPIDAĞ YARIMADASI TEHLİKE ALTINDA

Son olarak CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir’in önemli doğal alanlarından Kazdağları ve Kapıdağ Yarımadası, madencilik faaliyetleri, turizm baskısı ve plansız yapılaşma nedeniyle zarar görmekte olduğunu söyleyerek, Kazdağları'ndaki ağaç kesimleri ve su kaynaklarının kirlenmesi, bölgedeki ekosistem üzerinde kalıcı zararlar bıraktığını ifade etti.

Açıklamalarının sonunda Balıkesir’in doğal zenginliklerinin korunabilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Serkan Sarı, çevresel denetimlerin arttırılması, atık yönetiminin iyileştirilmesi, madencilik faaliyetlerinin sıkı kontrol altına alınması ve ekolojik dengeyi koruyacak politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

CHP’li Serkan Sarı, öte yandan bu adımlar atılmazsa, Balıkesir’in ekosistemi geri dönüşü olmayan bir yıkımla karşı karşıya kalabileceğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN