İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez; pandemi döneminde ithal edilen aşılar ile ilgili TBMM Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması için soru önergesi verdi.

İYİ Partili Çömez; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği soru önergesinde pandemi döneminde yurtdışından ithal edilen Sinovac aşısına yer verdi. Çömez, aşının 9 dolar daha pahalı bir şekilde 70 milyon doz alındığını ve Türkiye’nin 630 milyon dolar zarara uğratıldığı iddiasının doğru olup olmadığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Çömez’in verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

2019 yılında tüm dünyayı etkisi alına alan COVID-19 salgını 2020 yılından itibaren Türkiye’de de etkisini göstermiştir. Türkiye hastalığa karşı aşı geliştirme konusunda yetersiz kalmış ve başta Çin, Almanya ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerden COVID-19 aşısı ithal etmiştir.

Bu bağlamda sorulması gerekmektedir ki;

  1. Pandemi döneminde Çin’den ithal edilen COVID-19 aşılarının toplam doz sayısı nedir?
  2. Bu sayının 70 milyon olduğu bilgisi doğru mudur?
  3. Bu aşılar hangi ihale yöntemiyle ithal edilmiştir?
  4. İthalatı, Sağlık Bakanlığının kendisinin yapmadığı, bir aracı firma ile yaptığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa neden böyle bir yöntem tercih edilmiştir?
  5. Aşının doz başına Sağlık Bakanlığı’na maliyeti ne kadardır?
  6. İngiltere menşeili AstraZeneca firmasına ait COVID-19 aşısının bir dozunun 3 dolara satın alınabildiği bilinmektedir. Aynı teknikle üretilen Çin menşeili Sinovac COVID-19 aşısının bir dozunun Bakanlığınızca 12 dolara satın alındığı bilgisi doğru mudur? Bu rakamlar doğru ise 70 milyon doz Sinovac aşısının doz başına 9 dolar pahalıya alındığı düşünüldüğünde Türkiye 630 milyon dolar zarara uğratılmıştır. Bu zararın sebebi ve izahı nedir?

Bu bağlamda sorulması gerekmektedir ki;

 

HABER: BUSE ASLAN