Balıkesir Tarım ve Hayvancılığına yön verecek ve tarımsal anlamda işbirliklerini arttırması beklenen, sempozyumlar ile akademisyenlerinde katkı sunacağı ve 5 gün sürecek olan “Balıkesir Tarım ve Hayvancılık” fuarı açıldı. Fuarın açılışında konuşmacılar üretimin önemine dikkat çekerken fuar ilk günden binlerce kişiyi ağırladı.

Sürdürülebilir hayvancılık ve tarım politikaları ile tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla düzenlenen, kırsalda özellikle genç ve kadın çiftçileri üretime daha fazla katılmayı teşvik eden ve Balıkesir’de ilk defa üreticileri, akademisyenleri ve sektör temsilcilerini bir araya getiren ve 5 gün sürecek olan “Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı” düzenlenen görkemli bir törenle açıldı.

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD), Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkesir Ticaret Borsası, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın iş birliği ile hayata geçirilen iklime uygun tarım, bereketli yatırım mottosuyla düzenlenen fuar açılış töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

 

BU FUAR BİR BAŞLANGIÇ

Törenin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkanı Selçuk Savaş, fuar organizasyonuna destek veren herkese teşekkür etti. Balıkesir’in bir fuar alanına ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekleyen Savaş; “Bu fuar alanı Balıkesir’imizde bulunabilen en iyi alandır.  Ancak gelişen ilimizde bir fuar ve kongre merkezi ihtiyacı olduğu aşikârdır. Bu ihtiyaca başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve oda başkanlarımız liderliğinde çözüm üretileceği inancındayız.

Gelişen Balıkesir’de başta tarım, hayvancılık, gıda, makina sanayi, genel ticaret, peyzaj vb. konularda Fuarlar sempozyumlar yapılabilir; Karma Ticaret Fuarı düzenleyip yurtdışından alım heyetleri getirilebilinir. Bu fuar kapsamında birçok kooperatif ve birliğimiz “Bizde buradayız” dediler. Ürünleri ve üyeleri ile katkılarını sunmaktalar.

Proje kapsamında Savaştepe Tarım Meslek Lisesinden başarılı öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan 4 kişiyi İtalya’da aynı enlemde tarım yapılan bölgelerini incelemeye götüreceğiz. Yine üreticilerimiz için bir tarım portalı hazırlıyoruz. Bunu da en kısa sürede çiftçilerimizin, ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunacağız. Bu fuar bir başlangıçtır. Sahiplenilecek, büyüyecek ve birçok fuara, organizasyona rol model olacaktır. Bu inançla “İklime Uygun Tarım Bereketli Yatırım” sloganı ile fuarımızın tüm paydaşlara hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

 

 

SEKTÖRE YÖN VERECEK FUAR

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin de fuarın önemine işaret ederek Tarım ve Hayvancılık Fuarının sektöre yön vereceğini söyledi. Başkan Çetin, fuarın aynı zamanda yeni işbirliklerine imkan taşıyacağını ifade ederek özetle şunları söyledi: “Şehrimiz tarım ve hayvancılıkta ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden biridir. İlimiz; verimli toprakları, köklü çiftçilik geleneği, geniş ürün çeşitliliği ile ilimiz kırmızı ve beyaz et, süt, yumurta, hububat gibi ürünleri ile Türkiye'nin tarımsal potansiyelini güçlü bir şekilde yansıtmaktadır.

Bugün başlayan ve 5 gün sürecek olan Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı ilimizin tarımsal gücünü sergileyen, sektörümüze yön veren çok önemli bir buluşma noktasıdır. Bu yıl fuar kapsamında ülkemizin önde gelen bilim insanları, tarım sektörünü duayenleri bilgi ve deneyimlerini paneller aracılığı ile bizlerle paylaşacaklar. Bu değerli katkılarını tarım sektörümüzde yeni bir bakış açıları olacağına inanıyorum. Balıkesir'imizin katma değer yaratan yöresel ürünleri olan Balıkesir kuzu eti, kaymaklısı, dünyaca ünlü körfez bölgemizin zeytin ve zeytinyağı, höşmerimi, 50 çeşit peyniri, Balıkesir kahvaltısının diğer ürünlerini içeren zengin bir mutfağı ilimizin tanıtımı ve ekonomisine büyük katkı sağlama potansiyeline sahiptir.

Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu değerli ürünlerimizin geniş kitlelere ulaştırabilmesi adına önemli bir geçiş noktalarının birine modern bir satış tesisi kurulması yönünde desteklerini bekliyoruz. Ayrıca Balıkesir'in modern, donanımlı bir fuar alanına olan ihtiyacını da vurgulamak isterim. Yöresel ürünleri ile marka haline gelen birçok şehirde ürünlerin tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır. Aynı vizyonla Balıkesir'e kazandırılacak böyle bir fuar alanının ilimizin tanıtım gücüne, ekonomik gelişimine değer katacağına inanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri ile ilimize yakışan bir fuar alanı kazandırılmasını temenni ediyoruz. Bu fuarın Balıkesir tarım sektörüne daha ileriye taşıyacağına, yeni işbirliklerine vesile olacağına, üreticilerimize ilham vereceğine eminim. Katılan tüm üreticilerimize, girişimcilere, paydaşlara teşekkür ediyor. Verimli bir fuar diliyorum.”

 

 

“BALIKESİR'İN GELİŞEN EKONOMİSİ İLE BİRLİKTE

YENİ BİR FUAR ALANINA İHTİYACI VAR”

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da Balıkesir de ihtiyaç duyulan fuar alanının önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Balıkesir’in ayrıca ülke üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Başkan Kula sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugünkü fuar gerçekten çok önemli. Çünkü yıllar önce Balıkesir'de başlamış 3-4 sene üst üste oldu. Daha sonra Balıkesir Tarım Fuarı adı altında bir ilçemizde olmaya başladı. Balıkesir Tarım Fuarı'nın gerçekten adı gibi merkezde olması gerekiyordu. Tekrar özüne döndüğü için çok mutluyuz. Balıkesir üreticisi en iyisini hakkediyor. Çünkü biz tarım ve hayvansal ürünlerde ilk 5 illerden biriyiz. Bugün zeytinde, zeytinyağında, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde, sütte, 50 çeşit peynirimiz var. Süt ürünlerimiz bu kadar fazla olduğu için. Yumurtada, pirinçte, mor soğanda ve birçok tarım ürününde hep 5 üreticiden biriyiz. Türkiye'yi doyuran il olarak da bununla da gurur duyuyoruz ve bunu her seferde ifade ediyoruz. O yüzden Balıkesir güzel bir tarım fuarını gerçekten hak ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha modern bir fuar alanında ve hep birlikte ortak akılla yapacağımızı düşünüyorum. Çünkü Balıkesir'in gelişen ekonomisi ile birlikte yeni bir fuar alanına ihtiyacı var. Bunu da inşallah hep birlikte tüm paydaşlar Sayın Valimiz öncülüğünde, büyükşehir belediye başkanımız ve bizler sivil toplum örgütleri olarak bunu en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum. Bugün fuarımıza katılan tüm üyelerimize, tüm firmalarımıza başarılar diliyorum. Bu fuarımıza katılan tüm üreticilerimize de güzel bir fuar olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen BASİAD ve tüm kurumlarımıza teşekkür ederim. Herkese hayırlı olsun.”

 

“TARIM VE TARIM ÜRÜNLERİNİN

ÖNEMİ GÜN GEÇTİKÇE ARTMAKTA”

Daha sonra konuşan Balıkesir Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Bilcanlı ise Balıkesir Tarım Fuarı’nın; sanayisi yüzde 34’ü gıda ürünlerine dayalı olan Balıkesir için çok büyük bir önem taşıdığını söyledi. Bilcanlı; “Önümüzdeki dönemde artan gıda talebi ve yaşanan iklim değişikliğinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle tarım ürünlerine erişimin zorlaşacağı düşünülmektedir. Bu sebeple tarım ve tarım ürünlerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

İlimiz tarım ürünleri konusunda gelişmiş bir şehir olmasına paralel olarak tarım ve hayvancılık ile ilgili ekipmanların imalatında da önemli yer almaktadır. Bugün bu firmaların bir kısmı da bu fuara iştirak etmiştir. Ancak Balıkesir Sanayi Odası olarak bizler, ilimizin daha nitelikli bir fuar alanına ihtiyacı olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.

Şehrimizde oluşturulacak fuar alanı, bugün gerçekleştirilecek olan tarım fuarının geleneksel haline gelmesini sağlayacak, ayrıca başka fuarlara ev sahipliği yapılması durumunda şehrimizin ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacaktır. Balıkesir Tarım Fuarı’nın tüm şehrimize ve katılımcılarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

“BÖYLE BİR ŞEHİR YOK”

Balıkesir İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Alkan ise yaptığı konuşmada Balıkesir’de tarımda yetiştirilen ürün çeşitliliğine dikkat çekerek çay harç bütün ürünlerin Balıkesir’de yetiştirildiğini söyledi. Müdür Alkan, Balıkesir’in potansiyelini rakamlarla dile getirdi ve kısaca şunları söyledi: “Balıkesir 550 bin büyükbaş, 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvan varlığı ile 39 milyon kanatlı hayvan varlığıyla, 385 bin hektar tarım arazi ile 83 bin hektar mera alanıyla, çeltik, zeytin üretimiyle Ticaret Odası Başkanımızın dediği gibi bütün ürünlerde ilk 5'in içindeyiz. Böyle bir şehir bildiğim kadarıyla yok. Balıkesir'de sadece muz yetişmiyor deniyordu. Biliyorsunuz Gönen'de 400 dekar alanda yetiştirmeye başlandık. Tarım fuarı yok deniliyordu. İnşallah bu bir başlangıç olacak. Daha da büyüyerek gidecek. Ben inşallah bu dünyanın en büyük organize sera bölgesini Gönen'de kuruyoruz. Bigadiç'te şu an güzel bir tecrübe kazandık. Edremit'te altyapısı bitmek üzere. Bunların faaliyet girmesiyle beraber sebze üretiminde de bir numara olacağımıza inanıyorum. Ayrıca Susurluk'ta küçükbaş organize sanayi bölgesini kuruyoruz. Çalışmalara başladık. İnşallah Aralık ayında da tüzel kişiliğe geçecektir. Bu tarım fuarımız başlangıç olur ve büyüyerek devam eder. Ülkemizin tarım ve hayvancılıkta söz sahibi fuarlarından birisi olur.”

 

 

“TARIMDAN DAHA BÜYÜK BİR BEKA

MESELEMİZ VAR MI DÜŞÜNMEMİZ LAZIM”

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın ise tarım ve üretimin önemine dikkat çekerek bu konuya bir beka meselesi olarak bakılması gerektiğini söyledi. Milletvekili Dalgın, bu konunun neden önemli olduğunu ise şu sözleriyle anlattı; “Bugün buraya gelirken aklımda iki tane kelime yankılanıyordu. ‘Beka meselesi’ çok sık kullanılan bir kelime. Ama tarımdan daha büyük bir beka meselemiz var mı düşünmemiz lazım. Neden beka meselesi?

Çünkü üreticilerimiz için beka meselesi hem Balıkesir’in dört bir yanındaki binlerce üretici için hem Türkiye’nin çok çeşitli bölgelerinde tarımla uğraşan üreticilerimiz için. Bütçe TBMM’ye geliyor, orada bütçe tartışmalarındaki üreticilerimizin hakkı olan milli geliri olan en az yüzde birlik payı kadar desteği alması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Çünkü biz kendi üreticimizi desteklemezsek üreticimiz ayakta kalamaz, başka ülkelerin üreticilerini desteklemiş oluruz.

Tüketici için beka meselesi var, yani 85 milyon insanın düzgün, ucuz ve uygun gıdaya ulaşması çok önemli en çokta evlatlarımız için önemli. Türkiye’de 18 yaşının altında 22 milyon genç kardeşimiz var. Avrupa Birliğinde sadece 6 ülkenin nüfusu bundan daha fazla yani pek çok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla genç ve çocuğumuz var. Bunların protein almadan büyümesi tam anlamıyla bir beka meselesi.

Bizim iktisadi kalkınmamız için bir beka meselesi, biz senede bir milyar dolarlık sığır ithal ederek beş milyar dolarlık yem ithal ederek bir ekonomik kalkınma sağlamamız çok zor. Hollanda dediğimiz ülke Balıkesir’in üç katı kadar toprağa sahip. Hollanda’nın sadece tarımdan kazandığı para Balıkesir’in ekonomisinin 10 katı kadar. Yani kendimiz için üretmemiz lazım hem de ihracat yapmak Balıkesir’i yani Türkiye’yi cazibe merkezi yapmak.

Güvenliğimiz için beka meselesi, yaşadığımız dönemde tarımın, gıdanın, suyun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde savaşların da uluslararası rekabetin de bu çerçeve içinde gerçekleşeceğini unutmamız lazım.

Cumhuriyet’in 101’inci yılına girmişken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle tamamlamak istiyorum; Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini ve hürriyetlerini sonra istiklallerini ve istikballerini kaybederler.”

 

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE

HAYVANCILIK BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

Açılış programında konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın da planlı ve programlı çalışmanın önemine değinerek, belediye olarak tarım ve hayvancılık konusunda proje çalışmalarını tamamladıklarını projeleri pey der pey hayata geçirdiklerini söyledi.

Özellikle üreticiden yüksek fiyatla aldıkları ürünleri katma değerli ürün haline getirerek sattıklarını ifade eden Başkan Akın, sürdürülebilir tarım ve hayvancılığın kendileri için kırmızı çizgileri olduğunu belirtti. Başkan Akın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuar'ını ilkini düzenliyoruz. Balıkesir'imiz için çok önemli. Tarım ve Hayvancılığın başkenti diyoruz. Ama tarım ve hayvancılıkla ilgili fuarların öne çıktığı örnek olan bir fuar organizasyona ihtiyacımız vardı. Bu birincisidir ve artarak devam edecektir. İkincisi çok daha güçlü olacak. Daha sonra da devam edecek. Ve inşallah Balıkesir'imize yakışan bir fuar alanı hep birlikte beraberlik içinde kazandıracağız. Balıkesir geniş coğrafyasıyla büyük ve zengin olanaklara sahip. Geniş coğrafyamız büyük avantajlar sağlıyor. Bu avantajları da her sektör bazında değerlendirmek için bir çalışmalar silsilesi içerisindeyiz. Nüfusumuzun da önemli bir kısmı kırsal alanlarda faaliyetlerini sürdürüyor. İklim ve coğrafi koşulların uygun olması tarım sektörü açısından ülkemizin öncü kentlerinden birisiyiz. Pek çok coğrafi işarete sahip tarımsal ürünümüz var. Büyükbaş ve küçükbaşta bölgemizde ve ülkemizde önemli bir konumdayız. Dünya çapında ödüllü ballarımız var. Dünyanın en kaliteli zeytinleri bölgemizde yetişiyor. Bizde bu öncü rolümüzün bilinci ile kentimizin tarım potansiyelini çık daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışıyoruz. Balıkesir olarak tarım kırsal kalkınma konusunda yapacağımız çalışmalarla eminim ki ileriye doğru çok daha iyi bir noktaya hep birlikte geleceğiz. Kentlerimizin bugün karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi küresel krizler karşısında plansızlık ve programsızlık. Plansız ve programsız olunca da hazırlıksız yakalanmak. Tarım ve hayvancılık bağlamında düşündüğümüz zaman üreticimiz zaten ekonomik sıkıntılar içerisinde bir de üstüne iklim krizinin yarattığı sıkıntılar baş gösteriyor. Bir de buna plansızlık eklenirse hakikaten tablo olumsuz hale ilerliyor. İşte bu sebeple Balıkesir'imizi geleceğe taşımak için yüksek tarım potansiyelimize de doğru bir şekilde yön vermek için önceliğimizi planlamaya verdik. Doğru planlama yapıldığında doğru işler çıktığını, doğru planlama ile kazancın arttığını hep birlikte defalarca şahit olduk. Bu nedenle Balıkesir'imiz de Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı'mızı kurduk. Bir de bunu şirketleştirdik. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajans'ımız kentimize dair veriye dair politikalarla ve Balıkesir Büyükşehir Belediye'mizin imkanlarıyla önümüzdeki projeleri teker teker hayata geçirmeye başladı. Biz topraklarımızdaki bereket kaçmasın çiftçimiz toprağını bırakmasın diye uğraşıyoruz. Çünkü tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğunu da çok yakından biliyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana Balıkesir'de tarım ve hayvancılık sektörüne hayat vermek için birçok adım attık. Tarımın ve hayvancılığın önemine de sürekli dikkat çekiyoruz. Çünkü kentimizdeki sürdürülebilir tarım ve hayvancılık bizim kırmızı çizgilerimizden bir tanesi. Yakın bir zamanda üreticimizin devamlılığını sağlamak ve pazar sorununu ortadan kaldırmak için çiftçimize destek programımızı parça parça hayata geçirmeye başladık. Bu kapsamda üreticimize belirli destekler sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Üreticimizden piyasa fiyatının üzerinde satın aldığımız ürünleri katma değeri yüksek ürünlere çevirip ihraç ediyoruz. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi bamya idi. Şimdi Gönen'den humusla devam ediyoruz. Bugünlerde de çiftçimizin susam, kırmızı meyveler, elmalarını satın alarak sözleşmeli tarımla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu şekilde maalesef toprağını terk eden köyünü boşaltan, topraktan uzaklaşan vatandaşlarımızı tekrar üretip kazanmaya teşvik etmeye çalışıyoruz. Bugünde kentimizin tarım ve hayvancılığa dair olan gerçekleştireceğimiz önemli bir girişimin açılış törenindeyiz. Düzenlediğimiz tarım ve hayvancılık fuarımız eminim ki kentimizdeki ortak tarım ve hayvancılık vizyonumuza dair birçok katkılar sağlayacaktır. Hem sektörümüzün temsilcilerine hem de vatandaşlarımıza yeni bir vizyon kazandırıp yeni kapılar açacaktır. Sürdürülebilir tarım politikaları iklimle bütünleşik tarımsal üretim ürünlerimizin katma değerini arttırmada da büyük bir katma değeri sağlayacaktır. 5 gün boyunca burada tarım ve hayvancılığa dair gerçekten yeniliklere hep birlikte şahit olacağız.”

 

“ÜRETİMİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ”

Açılış töreninde son olarak konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ise Balıkesir’de çay hariç Türkiye’de yetişen her ürünün yetiştirildiğini bunun bir nimet ve fırsat olduğunu söyleyerek bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Vali Ustaoğlu; “’İklimi iklime uygun tarım, bereketli yatırım’” mottosuyla bugün ilki düzenlenen Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda farklı alanlarda yaptıkları fuarlarla ön plana çıkarlar. Ülkemizin de farklı illerin de yaptığı fuarlar o ilin imajına, vizyonuna, marka değerine katkı sağlar. Balıkesir, Türkiye’yi doyuran tarım şehri diyoruz. Durum böyle olunca böyle bir şehre yakışan bizim de bu alanda Balıkesir’imize çok önemli bir marka değer katacak olan bu tip fuarlardır. Biraz gecikmiş bir organizasyon bu anlamda. Tarım fuarları, modern tarım tekniklerini kullana üreticilerle, farklı kesimlerle buluşturulduğu ve onlara ayrı bir vizyon katacak olan organizasyonlardır.

Balıkesir, tarımı ile ön plana çıkacak olan bir şehir. Birbirinden kıymetli 20 ilçemizde de nadir ürünlerin yetiştiği nadir illeri barındırıyor. Bizim bunu fırsata çevirmemiz, önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlarla, çalışmalarla bunu daha da ileriye taşımamız çok önemli. İlimizde 3 tane tarım ihtisas OSB’miz var. Dünyanın en büyük jeotermal ihtisas tarım OSB’si Gönen’de kuruldu. Şu an kurulumu tamamlanmış, alt yapı projesi yapılmış, 2025 yılının başlarında projesi tamamlanıp artık işin yapım ihalesini de başlatacağız. Balıkesir’ e damga vuracak projelerimiz var.” Şeklinde konuştu.

 

 

HABER: İLKAN TOPRAK