Balıkesir’de 210 gram ekmeğin fiyatı 5 liraya yükseldi. Vatandaş fiyattan rahatsız olurken Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç; “Fiyat artışı bizim suçumuz değil” dedi.
Artan girdi maliyetleri ve sabit giderlerdeki önlenemeyen fiyat artışı nedeniyle Balıkesir’de ekmek fiyatlarında artışa gidildi. 14 Kasım 2022 Pazartesi günü itibariyle ağırlığı 10 gram arttırılan ekmeğe 1 liralık zam geldi.
Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç, konu hakkında yazılı bir açıklama yaparak zam yapmaya mecbur kaldıklarını ifade etti.
Tunç; sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artan maliyet fiyatları, giderler sebebiyle fırıncı esnafımızın Balıkesir Fırıncılar ve Unlu mamuller Esnaf Odamıza müracaatı neticesinde Fırıncılar Odamız tarafından Ekmeğin Maliyet Muhasebesi çıkarılarak Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine müracaat ederek fiyat düzenlemesi ister, BESOB Ekmek Komisyonu oluşturarak komisyon kararı ile birlikte Türkiye Fırıncılar Federasyonundan görüş ister ve bu görüş ile birlikte T.C. Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünün görüşü de alınarak BESOB tarafından uygulanacak fiyat ilgili kurumlara bildirilir.
Ekmek fiyatında yapılacak bir güncelleme birçok ayrıntı göz önünde bulundurularak halkı ve üreticiyi mağdur etmeden titizlik ile çalışılarak çevre iller le görüşülerek en az limitle uygulanmaya çalışılmaktadır.
Antalya, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa gibi illerimizde bu fiyatı inceleyerek uygulamaya başlamışlardır.
Diğer ürünlere ait fiyat tarifeleri sadece tek karar ile verilir iken, ekmek de fiyat tarifesi dört aşamalı komisyonlardan ve görüşler alınarak uygulamaya geçmektedir.
Fırıncılar Odası olarak bizim amacımız hem esnafımızı hem de halkımızı düşünmektir. Gününü şartları göz önüne alınmadan, maliyetteki artışlar hesaplanmadan, maliyet muhasebesi çıkarılmadan ekmeği sabit fiyatta tutmaya çalışırsak ya kaliteden ödün vermek zorunda kalırız yada fırıncı esnafımızın kepenk kapatmasını izlemek zorunda kalırız.”
KAYNAK: İHA
Yorum yapın