Kültürel Miras Uzmanı Müşerref Kent Tanır’ın önderliğinde başlatılan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nin desteklediği ‘Yürüyerek Balıkesir’ projesine ilgi her geçen gün büyüyor. Farklı ülke ve şehirlerden gelen tatilcilere Balıkesir’i yürüyerek gezdiren Müşerref Kent Tanır, şehri turistlere yürüyerek tanıtıyor.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

 


Kültürel Miras Uzmanı Müşerref Kent Tanır’ın önderliğinde kurulan ‘Yürüyerek Balıkesir’ projesi günden güne büyümeye devam ediyor. Balıkesir şehir merkezinin tatil rotalarına eklenmesi için çalışan Tanır’ın projesi son dönemde yoğun ilgi görüyor. Projenin en büyük destekçilerinden biri de www.balikesirbirlikgazetesi.com muhabiri Serpil Yıldız. Muhabirimiz Yıldız, Müşerref Kent Tanır’a şehir turlarında yardımcı olarak projeye katkı sağlıyor.

 

“BALIKESİR GASTRONOMİ ŞEHRİDİR”

Tarihiyle ve bunun yanında Balıkesir’in bir gastronomi şehri olduğundan bahseden Tanır, Balıkesir’e özgü yemeklerin olduğunu ve bunlardan birisinin de Balıkesir simidi olduğuna dikkat çekti. Balıkesir simidinin farklı olduğunu belirten Müşerref Tanır www.balikesirbirlikgazetesi.com’a yaptığı açıklamada; “Balıkesir’e özgü yemekler vardır bunlardan bir tanesi ise Balıkesir simididir. Balıkesir simidi diğer simitlerden farklıdır, Balıkesir peyniri farklıdır çünkü Balıkesir 50 peynirli şehir olarak geçer. Sabah kahvaltımızı büyük bir meydanımız olan Paşa Cami dediğimiz yerde bir kafede simit ve peynirle açıyoruz ki Balıkesir peynirlerini tadıyoruz, tanıtmış oluyoruz” dedi.

 

“ATATÜRK BALIKESİR’E 8 KERE GELDİ”

Balıkesir’e gelen turistleri, Balıkesir’in önemli tarihi yerlerini gezdirip, tarihini anlatan Turist Rehberi Müşerref Tanır; “Bu proje ayrıca çok güzel bir tarihe denk geldi Cumhuriyetin 100’üncü yılına denk geldi. Atatürk’ün Balıkesir’e gelişlerini çünkü 15 yıllık üzün bir süreç boyunca Atatürk Balıkesir’e 8 kere gelmiştir, bu 8 kere gelişini anlatıyoruz. Balıkesir’de hiç tur yok, hiç gezen yok Balıkesir’de neler yapabiliriz, akşama kadar gezebilir miyiz derken sabah 9 akşam 6’ya kadar Balıkesir’de gezilebileceğini bir turist olunabileceğini ispatlamış olduk” şeklinde konuştu.

 

“BİZ BALIKESİRLİ OLARAK ŞEHRİMİZİ TANIMIYORUZ”

Tanır, “Yürüyerek Balıkesir” projesi kapsamında Balıkesir’e özgü tarihiyle, şahsiyetleriyle, Kurt dereli Mehmet’ten tutun Salih Tozan’a kadar Balıkesir’e özgü tüm şahsiyetleri tanıtmaya çalışıyor.

Projenin aslında amacının şehir dışından ve yurt dışından gelen yabancılara şehri tanıtmayı planladıkları ama Balıkesirlilerin daha fazla ilgi gösterdiğini ve bir Balıkesirli olarak şehrimizi tanımadıklarını ifade etti. Proje hakkında konuşan Müşerref Tanır; “Bu proje aslında şehir dışından, yurt dışından gelenlerle yapılacak bir projeydi onlara göre planlamıştık ama Balıkesirliler daha fazla ilgi gösterdi maalesef ki biz Balıkesirli olarak şehrimizi tanımıyormuşuz. Balıkesirlileri gezdirdik, bu sene çok farklı bir yere eğrilerek daha çok okulları gezdirmeye başladık. Özellikle 9’uncu ve 10’uncu sınıfların çok ilgi çektiği bir proje oldu bu ‘’Yürüyerek Balıkesir’’ projesi. Onlar tarihi bir der olarak değil de turistik gezi olarak gördüklerinde çok daha akılda katıcı oluyor ve geri dönüşlerimiz de bir o kadar güzel oluyor. Bir okulumuz Erasmus projesi olarak bizi yazdı, bir diğer okulumuz kendi okullarının tanıtımında proje olarak bunu kullandı ve bunlar da bizi çok mutlu etti. Balıkesirli halkı gezdiriyoruz dedim, Balıkesirli halk özellikle doğma büyüme Balıkesirli halk Balıkesir’in hikayelerini özellikle bilmiyormuş. Ben hep diyorum ki size hiç görmediğiniz yerleri göstermeyeceğim sizlere hiç bilmediğiniz bilgiler vereceğimi vaat etmiyorum ben size Balıkesir’de turist olacağınızı vaat ediyorum diyorum” dedi.

 

EMEKLİ HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI İŞTE PROFESYONEL OLDU

Emeklilik hobisi olarak başlayan bu işte profesyonelleşerek büyüdüklerinden bahseden Kültürel Miras Uzmanı Müşerref Kent Tanır; “Kısacası emeklilik hobisi olarak başlayan iş profesyonelleşerek hem Balıkesir’in tanıtımına dönüştü hem de eğitime katkımız oldu. Balıkesir Belediyesi’ de Kent Konsey’de bize çok katkıda bulundu. Yaptığımız güzel işlerden biriside deprem zamanı şehrimize gelen depremzedeleri gezdirmek oldu. Yaklaşık 100 depremzedeyi gezdirdik. Şu an’ da ise hepsi Türkiye’nin çeşitli yerlerine dağıldılar buna rağmen hepsi Balıkesir’i güzel anıyor, bizleri hala takip ediyorlar bu da şehrimiz için güzel bir tanıtım aracı oldu” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

HABER: BUSE ASLAN