Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tabanlı, “Balıkesir Ekonomi Ödülleri” töreninde “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü aldı. Tabanlı ödülünü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı.

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tabanlı, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası’nın iş birliğiyle düzenlenen “Balıkesir Ekonomi Ödülleri” töreninde “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü aldı. Tabanlı, otizmli bireylerin eğitimine yönelik çalışmaları ve topluma kazandırılmaları adına yaptığı projelerle bu ödüle layık görüldü.

Fatma Tabanlı ödülünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı.

Tabanlı, ödül töreni sonrası yaptığı konuşmada, bu ödüle layık görülmenin çok anlamlı ve önemli olduğunu söyleyerek otizmi hakkında bilgi verdi. Otizmin tek tedavisinin erken tanı ve yoğun eğitim olduğunu belirten Başkan Tabanlı, “Otizmin bilinen tek tedavisi erken tanı ve yoğun eğitim. Otizmli çocuklarımızı hayata kazandırabilmek için yıllardır bu alanda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Otizmli bireylerin eğitimi konusunda toplumda yeterince bilinç olmadığını belirten Tabanlı, Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı’nı (OBİDEV) kurduklarını ve bu vakıf aracılığıyla otizmli çocukların eğitimine katkı sağladıklarını söyledi. “Otizmde Bir Gün Değil Her Gün Eğitim” sloganıyla OBİDEV’i kurduk. Vakfımız bünyesindeki okulumuzda 135 otizmli çocuğumuz yoğun eğitim alıyor” dedi.

Tabanlı, otizmli çocuklara verilen eğitim burslarına kaynak yaratmak amacıyla başlattıkları projelerden de bahsetti. “Çocuklarımız için verdiğimiz eğitim bursuna kaynak yaratmak amacıyla ‘DükkanOBİ’ markası altında 30 gönüllü kadın ile birlikte ürettiğimiz ürünleri satışa sunuyoruz. Ürünlerimizi Trendyol ve Otizm Dostu İşletmelerde satışa çıkardık. Böylece hem otizmli çocuklarımıza katkı sağlıyoruz hem de kadınlarımızın üretime katılmasını teşvik ediyoruz” dedi.

Bu çalışmaların sadece otizmli bireylere değil, aynı zamanda kadınların üretime katılımına da büyük katkı sağladığını belirten Tabanlı, toplumun her kesiminin bu tür projelere destek vermesinin önemine dikkat çekti.

 

ESKİ KÖY OKULU MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

Fatma Tabanlı, otizmli bireyler ve diğer özel gereksinimli gençlerin sosyal hayata kazandırılması amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan (GMKA) alınan hibe desteğiyle yeni bir proje başlattıklarını dile getirdi. “Örgün eğitime devam edemeyen özel gereksinimli gençlerimizin üretim yaparak sosyal hayata kazandırılması amacıyla GMKA’dan aldığımız hibe desteği ile eski bir köy okulunu mesleki eğitim merkezine dönüştürdük. Bu merkezde gençlerimiz hem meslek öğreniyor hem de topluma kazandırılıyor” dedi.

Dönüştürülen mesleki eğitim merkezinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa yürütüldüğünü belirten Tabanlı, burada 70 özel gereksinimli bireyin mesleki eğitim aldığını ve onların üretime katılmalarının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “Projemizin adı ‘Ürettiğim İçin Mutluyum’. Bu projeyle özel gereksinimli bireylerimiz hem mesleki beceri kazanıyor hem de sosyal hayatın bir parçası oluyorlar” dedi.

 

“TOPLUMUN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Konuşmasının sonunda Tabanlı, otizmli bireylerin eğitim ve sosyal hayata kazandırılması konusunda toplumun desteğinin önemini vurguladı. “Otizmli bireylerimizin topluma kazandırılması için daha fazla farkındalığa ihtiyacımız var. Bu konuda hem kamu kuruluşlarından hem de vatandaşlarımızdan daha fazla destek bekliyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği içinde yürüttüğümüz bu projelerle otizmli bireylerimizin hayatına dokunmaya devam edeceğiz” dedi.

Fatma Tabanlı, otizmle ilgili projelerin sadece bireysel bir çaba olmadığını, toplumsal destekle daha güçlü sonuçlar elde edileceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

HABER: SERPİL YILDIZ