• Son dönemde ucuz olduğu gerekçesiyle internetten oto yedek parça alımı arttı. Fakat alınan birçok ürünün iadesi olmadığı gibi sipariş edilen parça otomobile uyumlu olmayabiliyor. • Yeni Marmara Otomotiv Sahibi Ahmet Sakbaş, ‘daha ucuza bulurum’ yanılgısına düşen vatandaşların orijinal yerine muadil ürün aldığına dikkat çekerek oto yedek parçasının güvenilir web sitelerinden ve iade kabul eden bilindik esnaflardan alınması gerektiğini söyledi.

Araçlarda orijinal yedek parça kullanımı hayati bir önem taşıyor. Son dönemde internette farklı sitelerde ucuza satılan sahte ürün, yan sanayi ve otomobile uyumsuz gelen yedek parçalar konusunda sürücüleri ve vatandaşları uyaran Yeni Marmara Otomotiv Sahibi Ahmet Sakbaş, yedek parça alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

 

GÜVENİLİR SATICI TERCİHİ

Balıkesir’de yaklaşık yarım asırdır otomobil yedek parça satışı yapan Yeni Marmara Otomotiv Sahibi Ahmet Sakbaş, internetten yedek parça alımı yapılırken satıcının güvenilir olup olmadığı hakkında kesinlikle araştırma yapılarak bilgi alınması gerektiğini söyledi. Sakbaş; “Biz firma olarak Renault ve Dacia araçların yedek parçalarını satıyoruz. İnternette ucuz olduğu düşüncesiyle alışveriş yapan fakat parçanın araca uymadığı gerekçesiyle gelip bizden bu kez parçanın orijinalini alan bir müşterim oldu. Bunun yanında emitasyon ya da sipariş edilen ürünün dışında ürün geldiği de oluyor.

Ayrıca ödeme yöntemlerinin güvenilir olup olmadığını kontrol edilmeli. Satıcının gerçek olup olmadığını kontrol edilmeli. Yine teslimatın nasıl yapıldığı, kaç gün sürdürdüğü ve ne zaman teslim alınacağına dair bilgileri edinmek alıcının yararına olacaktır.

 

YEDEK PARÇA SATIŞINDA

ŞASE NUMARASI ÖNEMLİ

Bizde internetten satış yapıyoruz. Adı da www.canparcam.com, fakat biz müşteriye doğru parçayı gönderebilmek için önce aracın şase numarasını alıyoruz. KÜÇÜKSAN’daki bu dükkanda 36 bin kalem ürün var. Araçlarda model hatta yıllar arasında parça farkı var. Araçlardaki şase numarası insanlardaki T.C. numarası gibi aracın bize hangi yıl üretildiği hangi model, hangi özelliklerde olduğunu net bir şekilde veriyor. Bu nedenle satışta şase numarası çok önemli” dedi.

 

GARANTİ VE İADE

KOŞULLARI ARAŞTIRILMALI

Ayrıca internet sitelerinden yapılan alışverişlerde en önemli noktalarından birinin de garanti ve iade koşulları olduğunu söyleyen Sakbaş, bu konunun iyi araştırılması gerektiğini ifade etti.

Sakbaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Araç için yedek parça siparişi vermeden önce mutlaka iade koşulları öğrenilmelidir. Parça numarasının uymaması araç için uygun olmaması, farklı bir renkte ya da modelde ürünün gönderilmesi gibi sorunlar ile karşılaşılabilinilir.

Her ne kadar güvenilir satıcı tercih edilmiş ve piyasa araştırılması yapılmış olsa da bazı zamanlarda kargoların karışması ya da ürünlerin karışması gibi problemler olabilir. Bu durumda ürünün iade edilmesi ya da garanti kapsamının ne olduğunun bilinmesi gerekir. Online yedek parça alırken iade koşullarına mutlaka bakılmalıdır.

Tamda bu sebeplerden araç için alınacak olan parçanın orijinal olmasına özen gösteriliyor ise güvenilir satıcı tercih edilmelidir. Referansları olan ve güvenilir hizmet sağlayan bilindik kişi ve işletmelerden hizmet alınması son derece önemlidir.”

HABER: İLKAN TOPRAK