Balıkesir Haykoop Başkanı Faruk Özen, süt üretiminde hissedilir bir düşüş olduğunu açıkladı. Özen, üretimin bol olduğu bu aylarda sorun yaşanmamasına rağmen bayram sonrası süte zam gelebileceğini söyledi.

Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen süt fiyatı ve desteklemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kooperatifin sütünü pazarladığı firmaların temsilcileri ile iftar yemeğinde bir araya gelen Başkan Özen, geçen yıl bayramda yaşanan süt almama krizinin bu yıl yaşanmayacağını belirtti. Bayram sonrası süte zam yapılması için çalışma başlatacaklarını ifade eden Başkan Özen, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Geçen yıl Ramazan Bayramında sütler 2 gün alınmamıştı. Bu yıl böyle bir durum olacağını öngörmüyoruz. Bu konuda firmaların görüşü de bu yönde. Bahar ayında sütün en bol olduğu dönemdeyiz ve süte olan talepte sıkıntı yaşanmıyor çünkü süt üretiminde hissedilir düşüş olduğu gerçek. Bu nedenle Bayram sonrası süt fiyatında iyileştirme yapılması için çalışmalara başlayacağız” dedi.

 

YÖRSAN BALIKESİR’İN ŞANSI

Öte yandan Başkan Özen, icradan Matlı Grup’a satılan YÖRSAN’ın Haziran ayı itibariyle süt almaya başlayacağını ve bunun Balıkesir üreticisi için bir şans olduğunu söyledi. Özen; sözlerini şu şekilde tamamladı; “Yem başta olmak üzere artan üretim ve geçim maliyetleri sütün fiyatının bu seviyede kalmasına imkan vermiyor. Cumhurbaşkanımızın 16 Şubatta açıkladığı Tarım Kredi Yem fiyatlarında ki yüzde 12 indirim dün itibarıyla sıfırlanmıştır.

1 TL'lik devlet desteğinin de Mayıs ayında biteceğine dikkat çekerek bir litre süt ile 1,5 kg yem alınabilecek bir fiyatın ortaya çıkması için çalışacağız. Tabi Yörsan firmasının yeni sahibi olan Matlı'nın da Haziran ayında süt alımı planlaması Balıkesir ve çevre iller için pazar konusunda ilave şanstır. Bölgemizde rekabet açısından olumlu etki edecektir. Üretici ve sanayici olarak tüketim ayağını da düşünerek sektörümüzün büyümesi ve çiftçimizin kazanması için gerekli sorumlulukları üstlenmeye devam edeceğiz."




KAYNAK: İHA