• Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, 4 yıllık hizmet döneminde üreticiye sağladığı imkan, destek ve projelerle adeta bir lokomotif görevi görerek üyelerinin sektörde söz sahibi olmasının önünü açtı. • Başkan Çetin, aynı zamanda mazot anlaşması, süt tesisi, gebe düve dağıtım projeleriyle sektörü büyüterek üreticinin tüccar ile arasında oluşabilecek hak kayıplarının da önüne geçiyor.

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, dört yıllık hizmet süresini değerlendirdi ve yeni dönem projelerini açıkladı. Başkan Çetin, açıklamalarında özellikle şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesine vurgu yaptı.

2021 yılı Ağustos ayında göreve geldiğini belirten Hasan Çetin, ilk icraat olarak 30 litre olan yıllık aidatları 18 litreye düşürdüklerini söyledi. Göreve geldiklerinde 2,5 milyon TL birikmiş borcu iki ay içinde ödediklerini ve şu anda birliğin hiçbir kuruma borcu bulunmadığını ifade etti. Hatta 500 baş hayvan alabilecek bir bütçeye sahip olduklarını ve düve çiftliğinin üyelerden büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Çetin, kurumsal anlamda şeffaf bir yönetim anlayışı getirdiklerini, tüm alımların noter onaylı ihale komisyonlarından geçirilerek en az üç teklif alınmak suretiyle yapıldığını vurguladı. Üyelerin kendisine 24 saat ulaşabildiğini ve her zaman onların yanında olmaya çalıştığını dile getiren Başkan Çetin, “Göreve geldiğimden beri koltukta oturan bir başkan olmadım, sürekli üyelerle iç içe olmaya çalışıyorum. Hepsine bir telefon kadar yakınım ve iyi günlerinde kötü günlerinde hep yanlarında olma gayreti içerisindeyim” dedi.

Başkan Hasan Çetin ayrıca en büyük projesinin düve çiftliğini en iyi şekilde yöneterek kaliteli ve etikli hayvanları üyelere dağıtmak ve Balıkesir'i düve merkezi yapmak olduğunu belirtti.

 

DESTEKLEMELERDE VE HİZMETLERDE

GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ

Hasan Çetin'in görev dönemi ile önceki dönem arasındaki bazı desteklemeler ve hizmetler karşılaştırıldı. Buna göre: Buzağı desteklemelerinde önceki dönemde 151.093 baş iken, Çetin döneminde bu sayı 196.477 başa yükseldi.

Çiğ süt desteklemesi önceki dönemde 1150 ton iken, Çetin döneminde 1316 ton 315 litreye çıktı.

Düve satışı önceki dönemde sadece 716 baş iken, Çetin döneminde bu rakam 2 bin 450 başa ulaştı. Çetin, düve satışında Türkiye'nin en iyi birliklerinden biri olduklarını da sözlerine ekledi.

TMO arpa tahsisi önceki dönemde 190 kişiye yapılırken, Çetin döneminde bu sayı 8 bin 594 kişiye yükseldi. Çetin, her ilçedeki üyenin bu imkandan yararlanmasını sağladıklarını vurguladı.

Başkan Çetin, pazarladıkları sütte üreticiden herhangi bir ücret talep etmediklerini, sadece süt firmalarından hizmet bedeli aldıklarını ve ödemeleri aynı gün üreticilerin hesaplarına yatırdıklarını ifade etti. Çiğ süt analiz sayısında da artış sağlandığı belirtildi.

 

YENİ DÖNEM PROJELERİ VE HEDEFLER

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, yeni dönem projeleri arasında suni tohumlama ve ultrasonla gebelik muayenesi projesinin öncelikli olduğunu açıkladı. Amaçlarının, üyelere daha uygun fiyatlarla kaliteli sperma sağlayarak dişi hayvan sayısını artırmak ve genetik iyileştirme yapmak olduğunu belirtti. Birlik olarak kendilerinin de tohumlama işine gireceklerini ve özel veterinerlerle çalışacaklarını söyledi. Ayrıca, 30 günlük gebelik muayenesi yaparak üyelerin ekonomik kayıplarını önlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Çetin'in en çok önemsediği projelerden biri ise süt tozu fabrikası. Bu projenin sadece Damızlık Birliği'nin değil, 18 birliğin bir araya gelmesiyle oluşan Balıkesir Birlikleri Anonim Şirketi'nin ortak girişimi olduğunu ve Damızlık Birliği'nin en büyük hissedarlarından biri olduğunu belirtti. Projenin amacının, süt fazlalığı dönemlerinde üreticinin mağduriyetini gidermek ve fiyat istikrarı sağlamak olduğunu vurguladı. İlk olarak Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılması planlanan tesis için yer tahsisi konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle Dursunbey OSB'de 15.500 metre karelik bir arazi tahsisi alındığı ve projelerin çizildiği belirtildi. Ağustos ayında projenin TKDK'ya tekrar sunulacağı açıklandı. Tesisin ilk etapta 10-15 kişilik istihdam sağlayacağı ve ilerleyen süreçte peynir üretimi gibi farklı alanlarda da faaliyet göstereceği ifade edildi.

Diğer projeler arasında gebe düve işletmesinin kapasitesinin 500 baştan %50 artırılarak 750 başa çıkarılması hedefi yer alıyor. Başkan Çetin amaçlarının, daha fazla üyeye düve dağıtmak olduğu belirtildi. Ziraat Bankası ile devam eden "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" protokolünün süresi dolduğunda yenilenerek aynı şartlarda devam etmesi hedefleniyor.

Üreticilere özel indirim destekleri sağlandığı, Petrol Ofisi ile yapılan anlaşma ile mazotta %4 indirim imkanı sunulduğu ve benzer anlaşmaların lastik ve sağlık gibi farklı alanlarda da yapılacağı açıklayan Çetin; Balıkesir Veterinerlik Fakültesi ile protokol imzalandığı ve buzağı ölümleri başta olmak üzere çeşitli konularda eğitim seminerleri düzenlendiği belirtildi.

Her yıl tüm ilçelerde üye buluşmaları yapacaklarını ve danışmanlık hizmetleri vereceklerini ifade eden Başkan Çetin, son olarak ise mobil uygulama geliştirerek bir çok işlemi üyelerinin cep telefonu üzerinden yapabilecekleri müjdesini verdi.

 

 

HABER: İLKAN TOPRAK