Türk Eğitim-Sen, öğretmenlerin tabi tutulduğu sınav uygulamasına tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamalarda Türk Eğitim-Sen, ücret iyileştirmelerinin sınava tabi tutulmasına karşı olduklarını belirterek TBMM’ye Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun düzenlenmesi için çağrıda bulundu.

Türk Eğitim-Sen Balıkesir 1 nolu ve 2 nolu Şubeleri dün Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamalarda öğretmenlerin ücret iyileştirmesi konusunda tabi tutuldukları sınavın kaldırılmasını ve kıdeme dayalı sistemin getirilmesini isteyen Türk Eğitim-Sen 1 nolu Şube Başkanı Ahmet Baki, öğretmenliğin bilme mesleği olmadığını bildiğini aktarma mesleği olduğuna dikkat çekti. Başkan Ahmet Baki, açıklamalarına ilk olarak şu şekilde başladı: “Kamuoyunun da malumu olduğu üzere 2022-2023 eğitim öğretim yılı tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başlamıştır. Türk Eğitim Sen olarak bugün bu alanda gelecek nesillerin mimarı öğretmenlerimizin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini haykırmak ve içinde bulunduğumuz kaygı verici ortamın düzeltilmesi gerektiğini hatırlatmak için toplanmış bulunmaktayız.”

SINAV SADECE BİLGİYİ ÖLÇER”

1 nolu Şube Başkanı Ahmet Baki, öğretmenlere uygulanan sınav sistemine karşı çıktıklarını belirterek sınavın sadece bilgiyi ölçtüğünü söyledi. Başkan Baki: “Türk Eğitim Sen’in yıllardan beri karşı çıktığı Sınavla Kariyer uygulaması yeniden karşımıza çıkmış, tecrübelerimiz ve önerilerimiz göz ardı edilmiştir. Türk Eğitim Sen olarak açıklıkla ifade ediyoruz ki öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla olmaz. Çünkü sınav sadece bilgi ölçer; oysaki öğretmenlik sadece bilme mesleği değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Dolayısıyla burada esas alınması gereken tek ölçüt deneyim, tecrübe olmalıdır” dedi.

DÜN NE SÖYLEDİYSEK
BUGÜN DE AYNISINI SÖYLÜYORUZ

Başkan Baki, Türk Eğitim-Sen olarak kariyer basamaklarında düzenleme yapılması gerektiğini ve kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını istediklerine dikkat çekerek dün ne söylediysek bu de aynısını söylüyoruz dedi. Başkan Baki: “Sendikamız yıllardır bunun mücadelesini yürütmekte ve 10 yılını dolduran öğretmenlerin uzman, 20 yılını dolduran öğretmenlerin başöğretmen olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bizler Türk Eğitim Sen olarak 2005 yılından beri kariyer basamaklarında düzenleme yapılmasını, kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını defalarca dile getirmiş bir sendikayız. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve sözümüzün arkasındayız” diye konuştu.

SINAV, ÖĞRETMENİN İTİBARINI SARSAR

Sözlerinin devamında ücret iyileştirmelerinin sınava tabi tutulmasının öğretmenlerin itibarını da sarsacağını söyleyen Ahmet Baki, “öğretmenlerin derdi unvan değil geçim derdidir” dedi. Başkan Baki: “Alanında ihtisas eğitimini tamamlayıp üniversiteden mezun olmuş, KPSS’de başarılı olmuş, mülakatı geçmiş, adaylık kaldırma sınavında yeterliliğini ispatlamış, mesleğinde yılları geride bırakmış öğretmenlerimiz uzmandır, uzmanlıkları diplomalarıdır. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da belirtildiği gibi öğretmenlik ihtisas mesleğidir. Sözde uzmanlık sınavı ile öğretmenlerin görev tanımı değişmeyeceğinden geleceği inşa eden öğretmene yapılacak ücret iyileştirmesinin sınav şartına bağlanması öğretmenin itibarını sarsacak ve öğretmenler odasındaki çalışma barışını bozacaktır. Sahanın bu sınavdan memnun olduğunu söylemek, sahaya bakmamak, sahayı görmemektir. Öğretmenlerin derdi unvan değil geçim derdidir. Yüce meclisimizi bu kanunu yeniden görüşmeye, sahanın sesini dinlemeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

TBMM’YE ÖĞRETMENLERDEN ÇAĞRI
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden görüşülmesini istediklerini dile getiren Türk Eğitim-Sen 1 nolu Şube Başkanı Ahmet Baki, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıkarılan bu kanunun tatmin edici olmasını istediklerini söyledi. Başkan Baki: “Türk Eğitim-Sen olarak yeni yasama yılında TBMM’ye, siyasi partilerimize ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyor; başta kariyer planlamasının hizmet yılı esasına göre yapılması olmak üzere Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin adına yakışır şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz. Talep ve önerilerle içeriği zenginleştirilmiş bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hem meslektaşlarımızın yaşadığı problemleri sonlandıracak dolayısıyla daha verimli bir eğitim hizmeti sunulmasına zemin sağlayacaktır. Gelin eğitimin paydaşlarıyla da istişare ederek kanunun içini hep birlikte dolduralım. Siyasi partilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, sendikalar, öğretmenler omuz omuza vererek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıkarılan bu kanunun tatmin edici olmasını sağlayalım” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.




KAYNAK: İHA