Hayatını toprak sevdasına adayan ve yeni nesillere doğa bilinci aşılanmasında büyük rol oynayan TEMA Vakfı Kurucusu Başkanı Hayrettin Karaca, vefatının 3’üncü yılında anıldı.

4 Nisan 1922 yılında Balıkesir'in Bandırma ilçesinde doğan Karaca, 20 Ocak 2020'de 98 yaşında aramızdan ayrılan Karaca için İstanbul'da mezarı başında ve Yalova’da uzun yıllar süren çabasıyla kurduğu, çok sevdiği Karaca Arboretum’da tören düzenlendi. Karaca ölüm yıl dönümünde Balıkesir ile ilçelerinde çeşitli etkinliklerle anıldı.

TEMA Vakfı Balıkesir İl Temsilcisi Metin Kuter, "Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca'yı unutmayacağız. Yaptıkları, düşünceleri bize ışık tutacaktır. Yol gösterecektir" dedi ve açıklamalarına şöyle başladı: “Yaşamak için yaşatmak zorundayız, Param var ama tüketmeye hakkım yok, İhtiyacımız kadar tüketmeliyiz, Okumak ibadettir, okumamak Cumhuriyete ihanettir diyen Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca'yı aramızdan ayrılışının üçüncü yılında andık. Anma etkinliklerine Kuvay-i Milliye Mahallemizdeki Hayrettin Karaca Ağaçlandırma alanını, İl Temsilciliği olarak ziyaret ederek başladık. Öğrencilerimizle sınıflarda anma etkinlikleri yaptık. İlimizin 9 ilçesindeki ilçe sorumluluklarımız da yerellerinde anma etkinlikleri düzenledi. Kendisiyle Yalova'da görüşüp sohbet etme imkanı bulmuştum. Bize vasiyeti vardı. Öğretmen bunları anlat, çocuklar çok kitap okusunlar, Türk malı kullansınlar, Türkçe konuşsunlar demişti. Beni en çok etkileyen de Ben çok ödül aldım. Ama iki tanesi benim için çok önemli. demişti. Birisi, Anadolu'nun bir dağ köyünde çocukların beni görünce Koşun, koşun Toprak Dede gelmiş demeleri. Öteki de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamdır demişti. Yaşamını doğaya, çevre sorunlarına adayan Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca'yı unutmayacağız. Yaptıkları, düşünceleri bize ışık tutacaktır. Yol gösterecektir.”

TOPRAK DEDEMİZİ UNUTMAYACAĞIZ

Toprak Dede olarak anılan Hayrettin Karaca’nın vefatı yıldönümünde adının parklara verilmesinden dolayı yaşadığı mutluluğu anlatan Başkan Kuter: “Hayrettin Karaca'nın adını yaşatma anlamında, Hayrettin Karaca Ağaçlandirma sahası oluşturan Karesi Belediyemize ve Akçay'da bir parka Hayrettin Karaca Parkı adını veren Edremit Belediyesi'ne de teşekkürlerimi sunarım. Vatandaşlarımızı da mücadelemize, çalışmalarımıza destek vermeye davet ediyorum. Hayrettin Karaca "1 olmadan 2 olmaz "diyordu. Gelin bize gönlünüzü verin. 2 olalım, 3 olalım, 4 olalım. Toprak Dedemiz sizi unutmayacağız. Işıklar içinde yat! Yolundayız” dedi.

 




KAYNAK: İHA