Balıkesir halkının beklediği su indirimi Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın verdiği talimat sonrası Plan, Bütçe ve Tarife Komisyonu’nda görüşülerek karara bağlandı. Karara göre suya her ay TÜFE oranında yapılan zam askıya alınırken, toplamda yüzde 40 varan oranda indirim yapıldı. 25 Kasım 2022 Cuma günü meclisten geçmesi beklenen indirimli yeni fiyat tarifesi 1 Aralık’tan itibaren faturalara yansıyacak.

  

 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi su tarifelerinde beklenen düzenlemeyi gerçekleştirdi. Önceki akşam Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen ve karara bağlanan düzenleme ile birinci kademe 12 metre küpten 15 metre küpe çıkarıldı.

İkinci kademe 25 metreküp 30 metreküpe ve 30 metreküp üzeri de üçüncü kademe olarak belirlendi. Yine 2. ve 3. kademeler arasındaki fiyat farkı 1 liraya indirilirken, muhtaçlık belgesi olana 1/3 oranında bedava su verilmesi karara bağlandı.

Düzenlemedeki en önemli karar ise suya her ay TÜFE oranında yapılan zammın 6 ay süreyle askıya alınması oldu.

Plan Bütçe Komisyon Başkanı ve aynı zamanda Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, yeni belirlenen kademe tarifelerinin herkese hayırlı olmasını diledi. Çalışmanın faturalara yüzde 40 oranında indirim olarak yansıyacağını ifade eden Başkan Cankul, yapılan düzenlemenin muhalefetinde isteklerine cevap verdiğini ifade etti.

GRUBUNA İNANMAYAN GRUP BAŞKANVEKİLLERİ

UCUZ SİYASET, POPÜLİZM YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

Komisyon Başkanı Cankul; “Bildiğiniz üzere geçen hafta meclis toplantılarında ve BASKİ genel kurulunda büyük tartışmalar yapıldı. Hoş olmayan güzel şehrimiz Balıkesir’e yakışmayan tartışmalar, tamamen meclis tüzüğüne uygun yürüttüğümüz çalışmaları sabote etmek adına muhalefet partisinin grup başkanvekilinin seyirci locasından meclise müdahaleleriyle başlayan tartışmalar aslında bugün ılımlı birlik ve beraberlik içinde gerçekleştirdiğimiz toplantılarla inşallah bundan sonra devam edecek. Tabi hoş olmayan gereksiz durumlardı. Oysaki hepimiz Balıkesir’e hizmet etmeye çalışıyoruz. Zaman zaman kendi grubuna inanmayan grup başkanvekillerinin dışardan müdahaleleriyle gündem maddelerini başka yere çekmeye ucuz siyaset yapmaya, popülizm yapmaya götürülen çalışmalar oldu. Biz bunları tasvip etmiyoruz.

Biz Balıkesir’e en güzel hizmeti, insanımızın konforunu yükseltecek en güzel hizmetleri hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem 20 ilçe belediyesi olarak sağlamaya çalışıyoruz. Tüm belediye başkanı arkadaşlar ve onların çalışma arkadaşlarıyla bunu yürütmeye çalışıyoruz.

Ortak yaptığımız komisyon toplantısında BASKİ’nin genel kurulundan bize gelen gündem maddelerini görüştük ve aldığımız kararları meclise havalesini yaptık. Tartışların olduğu konuyu BASKİ zaten genel kurulundan bize göndermişti. Biz Plan, Bütçe Komisyonu olarak bir iyileştirme daha yaptık.

Bizim insanımıza değer verdiğimizi, biz insanımızın sıkıntı yaşamaması için elimizden gelen bütün imkanları seferber ediyoruz. Bu Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz başta olmak üzere tüm Belediye Başkanları olmak üzere bunu en iyi şekilde sıkıntı yaşamasın su faturaları ödemelerinde sorun yaşamasın diye tüm imkanları seferber ediyoruz. Bu Türkiye genelinde örnek teşkil ediyor” dedi.

 

%40 DAHA UCUZ

FATURA GELECEK

 

HALKIN SORUNLARINI BİLİYORUZ

VE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ

 

Plan Bütçe Komisyon Başkanı İsmail Cankul, kademe aralıklarında yaptıkları genişletme, kademe aralıklarındaki fiyat farkının düşürülmesi ve TÜFE oranında her ay gelen zamların sabit fiyata çekilmesiyle su faturalarının yüzde 40 oranında ucuzlayacağını söyledi.

Cankul, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “660 bin abonesi olan BASKİ Genel Müdürlüğüne bağlı abonelerin su faturalarını rahatça ödeyebilmeleri için zaten 1 aydır bir çalışma yapıyorduk. İnsanlara daha ucuz suyu verebilmek adına önce kademelerde rahatlama yaptık.

Yaptığımız düzenleme ile birinci kademe 12 metre küpten 15 metre küpe çıkarıldı.

İkinci kademe 25 metreküp 30 metreküpe ve 30 metreküp üzeri de üçüncü kademe olarak belirlendi. Burada fiyat aralıkları 2. ve 3. kademeler arasındaki büyük fiyat farkını da kaldırdık. Sadece 2. Ve 3. kademe arasındaki fiyat farkı 1 lira oldu.

En önemli almış olduğumuz karar ise her ay TÜFE oranında yapılan ayarlamayı kaldırdık. Bu Plan, Bütçe Komisyon Başkanı olarak benim teklifim üzerine kaldırdık. Artık her ay TÜFE üzerinden faturalarda birim fiyatı değişmeden sabit fiyat kararı alındı.

Kademe aralıklarını genişletmemiz, kademe aralıklarındaki fiyat farkını düşürmemiz hem de TÜFE oranında her ay gelen zamlarla birlikte yüzde 40’a yakın daha ucuz fatura gelmiş olacak.

Bu önemli bir karardır muhalefetinde beklentisini karşıladı.

Biz zaten gündemimizde olan konuyla ilgili suya şu kadar indirim yapılsın bu kadar indirim yapılsın denmesi anlamsızdı çünkü bunu anlattık. Dairesinden gelen teklifi görüşelim komisyonda tartışalım, yapılacak bir şey varsa komisyonda ekleyip olgunlaştırıp meclise sunalım diye defalarca söyledik. Ama sırf politize etmek buradan bir şey çıkarır mıyız diye provokasyonlar ve meclise dışardan müdahale sonucu bu olaylar yaşandı. Bunlara gerek yoktu. Biz halkın içindeyiz. Halkın sorunlarını dinliyoruz. Sahada vatandaştan aldığımız talepleri çalışıyoruz. Bu çalışmanın Balıkesir’e hayırlı olmasını diliyorum. Bunu tüm halkımıza yüzde 40 oranında indirim olarak yan sıyacağının müjdesini vermek istiyorum” dedi.

 

  

  




KAYNAK: İHA