Onlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin mali disiplin yönünden en başarılı belediye başkanları. Milyonlarca lira borç ile devraldıkları ‘enkaz’ niteliğindeki belediyelerde göreve gelir gelmez önceki belediye başkanlarını suçlamadan bütçenin 3 katı olan belediye borcunu 5 yılın sonunda bütçenin 3’te 1’ine düşürmeyi başardılar. Üç başkanda 2019’dan buyana kısıtlı bütçe ile hem borç ödedi hem de ilçelerine hizmet ettiler. CHP’li Mesut Ergin, Orhan Gaga ve İbrahim Palaz, borç ödemede, hizmet üretmede ve belediye personelini mutlu etmede örnek alınacak belediye başkanları.

31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından el değiştiren pek çok belediyenin yeni başkanları, eski yönetimlerin bıraktıkları borçları duyurmaya devam ediyor. Vatandaşa göre ise bazı başkanlar hizmet yapmamak adına enkaz edebiyatı yapıyor. Oysa açıklanan borç kadar belediyelerin bütçeleri ve gerçekleşme oranına da bakmak gerekiyor.

Bu bağlamda Balıkesir’de 2019 yerel seçimlerinde gerçekten ‘enkaz’ devralan 3 belediye başkanı var. Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga. Bu üç başkanda göreve geldiklerinden sonra önceki belediye başkanlarını suçlamadan bütçenin aşan borcu ödemek için kolları sıvadı.

Mali bir disiplin ile hareket eden Palaz, Ergin ve Gaga 5 yıllık dönemlerinde hem eski borçları ödedi hem ilçeye hizmet etti. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi’nin desteği de almayan üç ilçe belediye başkanı 31 Mart seçimlerinde koltuğu koruyarak başarılarını perçinledi.

 

BÜTÇENİN 3 KATI BORÇ

Mali yönden en başarılı olan ve örnek alınması gereken CHP’li Belediyelerin başında Ayvalık Belediyesi ve Belediye Başkanı Mesut Ergin geliyor. 2019’da 1 dolar 6 lira iken 326 milyonluk bir borçla belediyeyi devralan Ergin, sıkı bir mali disiplin ile maaş ödeyemeyen belediyeden personeline kıdem tazminatı borcu bile kalmayan bir yapıya dönüştürdüğü Ayvalık belediyesinde bütçenin 3 katı olan borcu 5 yılın sonunda bütçenin 3’te 1’ine düşürmeyi başardı.

Başkan Ergin, ayrıca bir yandan borç öderken diğer yandan ilçeye bir çok yatırım yaparak hem borç ödemede hem de yatırım yapmada örnek alınacak bir belediye başkanı olduğunu kanıtladı.

 

BORÇ ÜSTÜNE

BORÇ ÖDEDİ

Borç konusunda mali tabloyu tersine çevirmeyi başaran bir diğer başarılı Belediye Başkanı ise Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz. 2019’da belediye iştiraki olan Kaplıcalar nedeniyle borç batağındaki belediyenin kapısında icralar beklerken Başkan Palaz, kaplıcaları seçim kaybetme pahasına devrederek büyük bir adım attı. Bugün özel sektöre kiralanan kaplıcalardan hem kira hem su satarak belediye kasasına önemli katkılar sağlamayı başaran Başkan Palaz, ayrıca Büyükşehir desteği olmadan Gönen’e hizmet etmeyi başarmış bir isim. İbrahim Palaz yönetimindeki Gönen Belediyesi, Kaplıcalardaki dev borç yükü yanında 160 milyon liralık belediye borcu ve kaplıca sebebiyle 238 kişiden doğan personelin kıdem tazminatlarını ödemeyi başardı. Gönen Belediyesi ve uygulamalarıyla adeta taşı altına çeviren CHP’li Palaz yine mali yönde örnek alınması gereken bir isim.

 

İCRALIK BELEDİYEDEN

HİZMET ÜRETEN BELEDİYEYE

CHP’li Belediyeler için az bütçe ile çok iş yapan bir diğer isim ise Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga. 2019’da MHP’den CHP’ye geçen belediyenin borç tablosu eksideydi. Bütçenin yüzde %50’sinden daha fazla borcu olan belediyeye borcu nedeniyle esnaf mal, akaryakıt istasyonları ise belediye araçlarına mazot vermiyordu. Balya Belediyesi’nde dümeni eline alan Gaga, 5 yılda borcu eriterek başta kırsal olmak üzere ilçe merkezine önemli yatırımlar kazandırmayı başardı. 2019 yılında borçları nedeniyle icraya düşen belediye bugün borcu olmayan nadir belediyelerden biri. CHP’nin bütçe yönetimini iyi yöneten Orhan Gaga, 31 Mart seçimlerini kazanarak yaptıklarının ne kadar doğru olduğunu da kanıtlamış oldu.

 

HABER: İLKAN TOPRAK