Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölümü, geleneksel tekniklerden modern teknolojilere uzanan geniş bir eğitim yelpazesiyle öğrencilere baskı sanatları konusunda derinlemesine bir eğitim sunuyor. Türkiye'de yalnızca iki üniversitede bulunan Baskı Sanatları Bölümü verdiği eğitim ile alanında geleceğin başarılı sanatçılarını yetiştiriyor.

Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç, baskı sanatlarının geleneksel yöntemlerden çağdaş teknolojilere evrilen dinamik yapısına dikkat çekti. Bölüm Başkanı Kılıç, üniversitenin bu alandaki ayrıcalıklı konumunu vurgulayarak Türkiye'de yalnızca iki üniversitede bulunan Baskı Sanatları Bölümlerinden birinin Balıkesir Üniversitesi'nde olması, üniversiteyi bu alanda önemli bir merkez haline getirdiğini söyledi.

GELENEKTEN TEKNOLOJİYE

Baskı sanatlarının tarihsel sürecine değinen Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç, "Baskı, kalıp mantığına dayanan bir sanattır ve ilk örnekler ağaç baskılarından ortaya çıkmıştır. Metalin gelişmesiyle çinko baskıya geçilmiş, bu süreç günümüze kadar evrilmiştir. Günümüzde baskı, teknolojik gelişmelerle daha çağdaş bir yapıya bürünmüştür" dedi.

Açıklamalarının devamında Balıkesir Üniversitesi Baskı Sanatları Bölümünün, yüksek donanımlı atölyeleriyle bu değişimi yakından takip ediyor ve öğrencilerine en son teknolojiyle eğitim verdiklerinden bahseden Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç, üniversitede taş baskı atölyesi gibi geleneksel tekniklerin yanı sıra modern baskı teknolojileri de öğretim programına dahil edildiğini belirterek, öğrencilerin, hem eski gelenekleri hem de güncel teknolojiyi harmanlayarak çağdaş baskı sanatları alanında yetkinlik kazandıklarını sözlerine ekledi.

BÖLÜMDEKİ EĞİTİM VE ÖĞRENCİ SAYISI ARTIYOR

Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölümü, 5 öğretim üyesi ve 100 öğrenciyle aktif bir eğitim süreci yürütüyor. Her yıl 20 öğrenci kabul edilirken, bu yıl alınan öğrenci sayısı 25’e çıkarıldığını söyleyen Kılıç, yüksek lisans programlarıyla daha fazla öğrenciye eğitim imkânı sunan bölümün, farklı üniversitelerden gelen öğrencilerle de etkileşim halinde olduğuna değindi. Bölüm Başkanı Kılıç; "Baskı Sanatları geleceği parlak bir bölüm. Öğrencilerimiz farklı disiplinlerde çalışabiliyor ve ERASMUS gibi uluslararası programlarla dünyadaki gelişmeleri takip edebiliyorlar" diyerek bölümün uluslararası alandaki önemine de değindi.

Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç, baskı sanatlarının, yurt dışında büyük bir öneme sahip bir sanat dalı olarak kabul edildiğini ve Balıkesir Üniversitesi’nin, bu alandaki çabalarını artırarak, uluslararası etkinlikler düzenleyerek öğrencilerine global fırsatlar sunduğundan bahsetti. Öğrenciler, grafik, resim ve diğer sanat dallarından beslenen baskı sanatlarıyla, dünya çapındaki sanatçıların izlediği yolu takip etme fırsatı buluyor.

Baskı sanatlarının, sanatçının kendi imzasını taşıyan bir süreç olarak kabul edildiğini söyleyen Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç; "Sanatçılar, yaptıkları kalıpları imha etmeyi tercih ederler, çünkü baskı sanatı, sanatçının özel bir ifadesini taşır ve kalıbın başkaları tarafından kullanılmaması gerekir" diyerek baskı sanatlarının estetik ve sanatsal yönüne değindi. Ayrıca, gravür baskının en dayanıklı baskı türlerinden biri olduğunu belirten Kılıç, "Gravür baskı örneğin para basımında kullanılır, çünkü metalin dayanıklılığı baskıya yansır" dedi.

Baskı sanatlarının tarihi, Anadolu'dan başlayarak, çok eski zamanlarda mağaralarda yapılan duvar resimlerine kadar uzandığını belirten Bölüm Başkanı Kılıç, günümüzde ise Anadolu’da yazmalar ve sofra bezleri gibi geleneksel eserlerde baskı teknikleri kullanılmakta olduğunu ve bu bağlamda, Balıkesir Üniversitesi Baskı Sanatları Bölümünün, kültürel mirası yaşatmaya ve geleceğe taşımaya yönelik bir misyon üstlendiğinden bahsetti.

BASKI SANATLARI: GELECEĞE YÖN VEREN BİR ALAN

Açıklamalarının sonundan Baskı Sanatları Bölümünün hem ulusal hem de uluslararası alanda hızla gelişen ve geleceği parlak olan bir alan olarak dikkat çektiğini vurgulayan Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Aysun Kılıç, Balıkesir Üniversitesi, bu alandaki yenilikçi yaklaşımları ve güçlü eğitim kadrosuyla, öğrencilerini sadece geleneksel baskı tekniklerinde değil, aynı zamanda teknolojinin sunduğu imkânlarla da donatarak onları sanatsal geleceğe hazırladığını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN