Uluslararası İşbirliği Platformu’nun düzenlediği Boğaziçi Zirvesi'nin 13'üncüsü bu yıl 10-11 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak. Bu yıl zirveye 47 ülkeden 100'ün üzerinde yabancı konuşmacının geleceği belirtilirken, 1500 civarında katılımcının yer alması bekleniyor.

Uluslararası İşbirliği Platformu Boğaziçi Zirvesi'nin 13. yılında da ülkemizin menfaatlerinin ön planda tutarak, bağımsız ve güçlü bir şekilde adım adım ilerleyeceği açıklanan zirvenin ekonomiye yön veren bir kuruluş olma yolunda önemli bir yeri olduğu, düzenlenen 23 panel ile ekonomiden kültür-sanata, teknolojiden dijitalleşmeye, enerji, tarım ve gıda güvenliği gibi konulara ışık tutulacağını ve zirvede önceki yıllarda olduğu gibi yine çok önemli ekonomik iş birliklerine ve yatırımlara imza atılacağı ifade edildi.

 

RONA YIRCALI : ZİRVE, ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAYACAK

 

UİP – Uluslararası İş Platformu Onur Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bu tip organizasyonların ülkeye katkı sağladığını belirtirken, Zirvede bu yıl ana temanın "Büyük Dönüşüm - Küresel Değişimin İtici Güçleri" olduğunu ifade etti. Yırcalı, "Biz her sene zirveyi dünya gündemindeki konulara yönelik yapmaya çalışıyoruz. Hem Türkiye hem dünyadan katılanlara cazip bir toplantı olsun ve onların da görüşlerini alabilelim istiyoruz. Çeşitli konularla ilgili panellerimiz, konuşmalarımız olacak. Mesela; teknoloji, güvenlik, tarım, turizm, eşitlik gibi konular olacak. Türkiye'de yatırım fırsatlarını inceleyen bir panelimiz de olacak. 10 Kasım olmasından dolayı ana toplantımıza başlamadan önce 'Atatürk ve Dünya' başlığı altında bir panel yapılacak. Herhangi bir siyasi görüşün, ailenin, holdingin vesaire temsilcisi değiliz" dedi. Son 3 yılda pandeminin de büyük etkisinden dolayı dünyadaki en önemli konunun değişim olduğunu kaydeden Yırcalı, "Pandeminin getirdiği bırakın kapanmayı ve ekonomik yıpranmayı, insan sağlığı üzerine ne kadar değişiklik getirdiği malum. Bunun yanında ekonomik krizler de var. 1-2 sene önce hiç düşünmediğimiz konuları düşünüyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı tesirleri derken, enerji meseleleri girdi. FED'in devamlı faiz yükselteceğini düşünmüyorduk. Onun için hiç beklemediğimiz değişimlerle karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum. O yüzden başlığımızı iyi seçtiğimizi düşünüyorum" dedi.

 

ZİRVEYE KATILIM YÜKSEK OLACAK

Mısır eski Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Amr Musa, Ürdün'den Prens Hasan, Körfez Ülkesi 7 ülkenin genel sekreterleri, Tanzanya'nın Turizm ve Ekonomi Bakanı, Nijerya Maliye Bakanı, İngiltere'den Lord, Amerika'dan akademisyenler, Fransa'dan, Almanya'dan, İngiltere'den yoğun heyetler, Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda katılımcı, Türkiye'den, Tarım Bakanımız, Dışişleri Bakan Yardımcımız , Enerji Bakan Yardımcımız zirveye katılacaklar.

 




KAYNAK: İHA