Avrupa Birliği tarafından Türkiye’de fonlanan en kapsamlı yenilenebilir enerji projesi Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (Re-you) Projesi için çalışmalar devam ediyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen projenin katılımcı seçimi ve gelinen nokta hakkında sektör temsilcileri ve üniversiteler ile bir çalıştay düzenlendi. İki gün yapılan toplantıda sektör için farkındalık toplantısı da yapıldı.

Çanakkale’de yapılan toplantıda sektör ve üniversite temsilcileri ile başta GMKA uzmanları ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Re-you projesinin eğitim kilit uzmanı Prof. Rampias Ionnis’in projenin geldiği nokta, proje duyurusu takvimi, öğrenci seçim kriterleri ve süreçleri hakkında bilgileri katılımcılarla paylaştı. Prof. Ionnis, eğitim kapsamında yer alacak öğrencilerin sektörde yaklaşık 100 bin TL karşılığı olan eğitim ve sertifika alacaklarını düşünürsek, öğrencilerin seçim kriterleri ve seçim süreçlerinin çok önemli olduğunu söyledi. Buradan hareketle katılımcılarla yapılan çalıştayda Re-you projesi kapsamında yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yetiştirilecek, tüm Türkiye’den 480 yeni mezun 18-29 yaş aralığında gençlerin seçim kriterleri ve süreçleri tartışıldı.  

 

HEDEF YENİLENEBİLİR ENERJİNİN MERKEZİ OLMAK

Çalıştayın ardından gerçekleştirilen 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısında yapılan konuşmalarda ise projenin önemine ve Türkiye için ortaya çıkartacağı katma değer üzerinde duruldu. Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Ajans olarak Re-you Projesine çok emek verdiklerini ve projede ciddi bir ilerleme kaydettiklerini söyledi. Genel Sekter Güç, projenin hedefini “Birçok faaliyetin tek bir amacı var: Güney Marmara’da yenilenebilir enerji alanında kapasiteyi olgunlaştırmak, sektörü geliştirmek ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe en önemli ve lider bölgesi haline gelmek” sözleriyle aktardı.

 

RE-YOU PROJESİ SEKTÖRDE İSTİHDAM YARATACAK

GMKA’nın yürüttüğü Re-you Projesiyle üniversitelerin teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 kişiye yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması hedefleniyor. Yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen gençleri, yatırımcı ve işverenleri, sivil toplum kuruluşları, uluslararası platformları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren proje ile yenilenebilir enerji alanında teknik eğitim, kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) ve GWO Temel Güvenlik Eğitimleri verilecek. Bunun yanında Balıkesir Üniversitesi (BAUN) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin bünyesinde düzenlenecek teorik ve pratik eğitimleri tamamlayan kursiyerlerin sektörün ihtiyacını karşılaması ile yenilenebilir enerji alanında büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi’nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanıyor.




KAYNAK: İHA