Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nden Op. Dr. Nazım Güreş, yaz aylarında ameliyat olmanın sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını belirterek, “Sağlık sorunlarını ertelemek yerine doktor tavsiyesine kulak verin” dedi.

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Op. Dr. Nazım Güreş, yaz aylarında ameliyat olmanın riskli olduğu yönündeki yaygın inanışı değerlendirdi. Dr. Güreş, modern tıp teknolojilerinin geldiği nokta sayesinde bu dönemde ameliyat olmanın sanıldığı kadar tehlikeli olmadığını vurguladı.

Toplumda yerleşmiş “yazın ameliyat olunmaz” düşüncesinin tarihsel nedenlere dayandığını belirten Dr. Güreş, geçmişte sterilizasyon koşullarının yetersizliği ve klima sistemlerinin olmamasının enfeksiyon riskini artırdığını, ayrıca kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğunluğunun ameliyatların ertelenmesine neden olduğunu söyledi.

Ancak günümüzde bu inanışın bilimsel temelden yoksun olduğunu belirten Güreş, “Modern ameliyathanelerde sıcaklık ve hijyen koşulları yıl boyunca sabit tutuluyor. Antibiyotik tedavileri ve gelişmiş yara bakımı teknikleri sayesinde enfeksiyon riski oldukça düşürüldü” dedi.

Yaz aylarında terlemenin ameliyat yaralarına zarar verdiği yönündeki endişelere de değinen Dr. Güreş, doğru hijyen önlemleriyle bu riskin en aza indirilebileceğini belirtti. Güneşe açık bölgelerde yapılan ameliyatlardan sonra ise mutlaka güneş koruyucu kullanılması gerektiğini ifade etti.

Kırsal kesimlerde yaz aylarında ameliyat erteleme alışkanlığının ekonomik kaygılardan kaynaklandığını dile getiren Dr. Güreş, bu durumun sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, mobil sağlık ekipleri ve tele-sağlık uygulamaları gibi modern çözümlerle bu sorunların aşılabileceğini söyledi.

“Yaz aylarında ameliyat olmak diğer mevsimlere kıyasla daha yüksek bir risk taşımıyor” diyen Dr. Güreş, “Sağlık sorunlarını ertelemek yerine, doktor tavsiyesi doğrultusunda hareket edilmesi en doğrusudur” ifadelerini kullandı.

 

HABER: SERMİN ASLAN