Balıkesir’de eğitim sendikaları, öğretmenlerin taleplerini görmezden gelen ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı çıktı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan sendika yetkilileri eleştiri ve taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Balıkesir’de Eğitim İş Sendikası Balıkesir Şubesi, Eğitim Sen Balıkesir Şubesi, Hürriyetçi Eğitim Sen Balıkesir Şubesi ve Öğretmen Sen Balıkesir İl Temsilciliği yanında bu sendikaların yöneticileri dün İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK)” yönelik itirazlarını dile getirdiler.

Burada basın açıklamasını okuyan Eğitim İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, MEB'in eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadan, masa başında hazırladığı bu kanunun öğretmenlerin haklarını ihmal ettiğini ve mesleklerini itibarsızlaştırdığını vurguladı.

 

KANUN, ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİNİ YOK SAYIYOR

Ortak açıklamada, kanunun geçtiğimiz yasama döneminde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandığı ve eleştirilere rağmen ilk 22 maddesinin kabul edildiği belirtildi. Kanunun, öğretmenlerin temel taleplerini görmezden geldiği ve sürecin başından itibaren sendikaların önerilerinin dikkate alınmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Eğitim ve bilim emekçilerinin taleplerine kulak tıkayan MEB, öğretmenleri yok sayarak bildiğini okumaya devam etmektedir" denildi.

 

"ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU YANILTICI VE YETERSİZ"

Sendikalar, ÖMK’nin bir meslek kanunu niteliği taşımadığını, öğretmenlik mesleğini tanımlamaktan uzak olduğunu savundu. Öğretmenlerin sosyal hakları, örgütlenme özgürlükleri, mesleki hakları ve görevlerinin kanun kapsamına alınmadığı ifade edildi. Başkan Efe, kanunun meslekle ilgili temel konuları kapsamadığı için, öğretmenlerin haklarını güvence altına almak bir yana, onları daha zor şartlara sürükleyecek hükümler içerdiği vurguladı.

 

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA AYKIRILIK

Öte yandan açıklamada, daha önce “Anayasa Mahkemesi” tarafından iptal edilen bazı hükümlerin, hiçbir düzenleme yapılmadan yeniden teklife dahil edildiği ifade edildi. Özellikle aday öğretmenlik sürecinin "hazırlık eğitimi" adı altında güvencesiz hale getirildiği belirtilerek, bu düzenlemenin eğitimde ciddi sıkıntılara yol açacağı vurgulandı.

 

UNVAN AYRIMI VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNE ELEŞTİRİLER

Sendikalar, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarının görevde herhangi bir yetki farklılığı yaratmadan korunmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, ücret düzenlemelerinin unvan şartı aranmadan tüm öğretmenlere uygulanması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, kanunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın başarılı, eğitim fakültelerinin ise başarısız gösterilmesinin gerçek dışı bir iddia olduğu ve eğitim fakültelerinin itibarını zedelediği vurgulandı.

 

ÖĞRETMENLERİN GÜVENCESİZ İSTİHDAMI YAYGINLAŞTIRILIYOR

Sendikalar, kanunun “güvencesiz istihdam” biçimlerini yaygınlaştırdığını belirtti. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz çalışma koşullarının bu kanunla daha da yaygın hale getirileceği, “hazırlık eğitimi” adı altında yeni bir güvencesizlik katmanı ekleneceği ifade edildi. Öğretmenlik mesleğinin zayıflatılmasının hedeflendiğini belirten sendikalar, öğretmen yetiştirme sürecinde de ciddi bir sapma yaşandığını vurguladılar.

 

HAKLARIN GÖZ ARDI EDİLMESİ VE MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ'NE KARŞI ÇIKIŞ

Öğretmenlerin mesleki ve sosyal haklarının kanunda yok sayıldığını belirten sendikalar, görev ve sorumlulukların detaylandırılmasına rağmen öğretmenlerin kürsü dokunulmazlığı, dinlenme ve tatil hakları gibi konuların kapsam dışı bırakıldığını belirttiler. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasına karşı çıkarak, öğretmenlik diplomasının yeterli olduğunu ve MEB’in hazırlık eğitimine dayanan bu yapıyı reddettiklerini dile getirdiler.

 

Öğretmen sendikaları, kanun teklifine yönelik temel taleplerini şöyle sıraladı:

 

- Unvan ayrımının kaldırılması: Öğretmenlere meslek kıdemi esas alınarak yapılan ödemelerin unvan şartı aranmaksızın tüm öğretmenlere yapılması gerektiği belirtildi.

- Güvenceli istihdam sağlanması: Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve güvenceli istihdam talep edildi.

- Eğitim protokollerinin reddi: Öğretmenlerin meslek dışı görevlerle meşgul edilmesine karşı çıkıldı, öğretmenlerin sadece asli görevlerini yapması gerektiği ifade edildi.

- Disiplin hükümlerinin gözden geçirilmesi: Disiplin hükümlerinin öğretmenlere baskı aracı olarak kullanılmaması gerektiği belirtildi.

- Özel sektör öğretmenlerinin ücret güvencesi: Kamu ve özel sektör farkının kaldırılması, taban maaş yasasıyla tüm öğretmenlerin maaşlarının güvence altına alınması talep edildi.

Sendikalar, MEB'in öğretmenlerin taleplerine kulak vermesi ve ILO ile UNESCO'nun ortak belgesi olan 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi'ni esas alarak adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlaması gerektiğini belirtti.

 

"HAKLARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Son olarak, öğretmen sendikaları öğretmenlerin haklarını savunmaya devam edeceklerini ve taleplerinin dikkate alınması için mücadele edeceklerini vurguladılar. Sendika başkanları "Milli Eğitim Bakanlığı’nın taleplerimizi görmezden gelmesi kabul edilemez, sesimizin duyulmasını istiyoruz" diyerek açıklamalarını sonlandırdılar.

 

HABER: BUSE ASLAN