Yüksek ekonomi sonunda muhasebeciyi de vurdu. Geçinme zorluğu çeken muhasebe ve mali müşavirler hizmetlerine yüzde 60 oranında zam geldi.

Balıkesir Muhasebeciler Odası Başkanı Ertuğ Aslan,  Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı için açıkladığı mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonist ortam ve ekonomik dengelerin bozulması nedeniyle anlamını yitirdiğini belirterek, ücretlerin güncellendiğini duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Başkan Aslan; Temmuz ayı itibariyle uygulanacak fark için şunları söyledi; “Ekonomimizde yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon pek çok yurttaş gibi Mali Müşavirleri de zor durumda bırakmıştır. Fedakârca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kalmaktadır.

Bilindiği üzere muhasebe ve müşavirlik ücretleri yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik asgari ücret tarifesi ile ilgili yılın ilk ayında bir önceki yılın enflasyon rakamları üzerinden belirlenmektedir. Bu tarifeye göre 2022 yılı ücretleri 2021 yılı enflasyon oranına göre Ocak ayında belirlenmekte ve bu ücretler yıl boyu değiştirilmeden uygulanmaktadır. Bu durum Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirleri enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline getirmiştir.

Yıllık olarak belirlenen Asgari Ücretin dahi Temmuz ayında güncellenmesi için çalışmaların yapıldığı, Resmi Gazete’de düzenlemelerin yayınlandığı bu noktada meslek mensuplarının da mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerini karşılama noktasında ücretlerini güncelleme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Öyle ki sadece mesleki faaliyete ilişkin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. gibi giderlerin tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir. TÜİK verilerine göre Mayıs 2022 itibariyle tüketici fiyatlarında yıllık değişim yüzde 73,50 ve yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132 olmuştur. TÜFE özel kapsamlı göstergelerine göre, gıda yüzde 76, enerji yüzde 121, ulaştırma hizmetleri yüzde 78 ve kira yüzde 20 artış göstermiştir. Geçmiş yılın enflasyon oranı ile ücret tarifesi belirlenen meslek mensubunun gelirleri daha Mayıs ayı gelmeden çoktan bir önceki yıl fiyatlar seviyesine gelmiş bulunmaktadır. Ne yazık ki alınan muhasebe ücretleri bu enflasyonist ortamda verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır.

            Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Aralık 2021 Tüketici Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %36.08; Mayıs 2022 döneminde ise Aralık 2020 dönemine göre %84,58 artış göstermiştir. Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı (%84,58-%25=) %59,58 olarak hesaplanmıştır.

Ekonomik hayatı birlikte paylaştığımız ticari kamuoyunun bu talebimizi saygı ile karşılayacağına inancımız tamdır. Hali hazırda tüm girişimlere rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca konuya dair bir güncelleme yapılmadığı görülmektedir. Gelinen bu noktada TÜRMOB ve Odalarımız yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere %60 oranındaki enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına karar vermiştir.”




KAYNAK: İHA