Meme kanseri farkındalık haftası dolayısıyla açıklama yapan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, erken teşhisin hayat kurtardığını ve birlikte kanserden daha güçlüyüz diyerek farkındalık çağrısında bulundu.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Meme Kanseri Farkındalık Haftası dolayısıyla önemli bir mesaj yayınladı. Keskin, meme kanserinin genellikle memedeki süt bezleri veya süt taşıyan kanalların kötü huylu tümörleri olarak geliştiğini belirtti. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,3 milyon kadının meme kanseri teşhisi aldığını sözlerine ekleyen İl Sağlık Müdürü Keskin, bu kanser türünün kadınlar arasında en yaygın teşhis edilen kanser türü olduğunu ve Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri tanısı konulmakta olduğunu vurguladı.

Meme kanserine neden olan risk faktörlerinden bahseden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin; “Meme kanserine neden olan risk faktörleri arasında sigara ve alkol kullanımı, doğum yapmamış veya geç yaşta doğum yapmış olmak, emzirme geçmişi olmamak, menopoz sonrası uzun süreli hormon ilacı kullanımı (HRT), hareketsiz yaşam tarzı, obezite ve ailede meme kanseri öyküsü (birinci derece akrabalarda) yer alıyor. Ayrıca, erken adet görmek ve geç menopoz da risk faktörleri arasında bulunuyor” dedi.

 

ERKEN TANININ ÖNEMİ

 

Keskin, meme kanserinin en yaygın belirtisinin, memede sürekli büyüyen bir kitlenin ele gelmesi olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra memenin tamamında ya da bir kısmında şişlik, meme şeklinde değişiklikler, meme ucunda ağrı, meme derisinde portakal kabuğu görünümü, tek taraflı kanlı meme akıntısı gibi belirtilerin de meme kanserinin habercisi olabileceğine dikkat çeken İ, Sağlık Müdürü Keskin, meme kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti. 20 yaşından itibaren kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasının önemine değinen Keskin, 40 yaşından sonra ise mamografi taramalarının iki yılda bir yapılması gerektiğini hatırlattı.

 

Balıkesir’de meme kanserine karşı farkındalık ve erken teşhis çalışmalarının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla yürütüldüğünü belirten Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, bu merkezlerde Avrupa Birliği kalite standartlarına uygun tarama programlarının ücretsiz olarak sunulduğunu kaydetti. Ayrıca, bu merkezlerde dijital mamografi cihazlarıyla kanser taraması yapıldığını ekledi.

 

Son olarak Müdür Keskin, meme kanserine karşı bilinçli olmanın ve düzenli taramalar yaptırmanın, tedavide başarı oranını ve sağ kalım süresini artırdığını belirterek, “Taramasını aksatma, şansını bırakma! Birlikte kanserden daha güçlüyüz!” diyerek farkındalık çağrısında bulundu.

 

Öte yandan ilimizdeki KETEM Merkezlerinin iletişim bilgileri şu şekilde:

Altıeylül İlçe Sağlık Müdürlüğü1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi: 2450174

 

Atatürk Şehir Hastanesi 4604000

Ayvalık Devlet Hastanesi 3121744

 

Balıkesir Devlet Hastanesi 2459020

 

Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM 7145350

 

Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi 7380022

 

Burhaniye Devlet Hastanesi 4126999

 

Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi 3738170

 

Edremit Devlet Hastanesi 3731313

 

HABER: BUSE ASLAN