Balıkesir’in ilk Jeoloji Festivali ‘Balıkesir Jeofest 2022’de konuşan Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Aysun Aykan, Marmara Denizi’nde 7.6 büyüklüğüne kadar bir deprem beklediklerini ifade ederek depreme karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.
Balıkesir’in İlk Jeoloji Festivali olan ”Balıkesir Jeofest 2022” Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Festival, sergi ile başladı ve paneller ile devam etti. İlk panel, Profesör Doktor Abdullah Soykan’ın moderatörlüğünde düzenlenerek Doğa Kaynaklı Afetler ve İnsan konusu ele alındı. Panele katılan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, Balıkesir’deki deprem tehlikesi hakkında konuştu.
Depremlere karşı dirençli bir kent oluşturulması için yapılması gerekenlerden bahsederek konuşmasına başlayan Jeoloji Mühendisi Aykan: Depremlere karşı dirençli bir kent oluşturulması için yapılması gerekenlerin başında toplumumuzda deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı tedbirlerin alınmasına yönelik sosyal farkındalığı, yerel yönetimlerden sokaktaki insana kadar ulaştırmamız bizler için çok önemlidir. Dünyanın oluştuğundan beri sismik yönden aktif olan bölgelerde depremlerin art arda olarak oluştuğu ve sonucunda milyonlarca insanın yaşam alanlarının yok olduğu ve can kayıplarının yaşandığını bilmekteyiz” dedi.
MARMARA DEPREMİNİN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK OLACAK
1766 yılında Marmara denizi içerisinde meydana gelen depremin Avusturya’dan İtalya’ya kadar geniş bir alanda hissedildiğini ve Marmara bölgesinde tahribatlara neden olduğunu hatırlatan Aysun Aykan, Marmara’da uzun bir süredir deprem olmadığını ve yakın zamanda şiddetli bir deprem beklediklerini aktardı. Aykan: “Bölgemizde yakın gelecekte bir deprem olacağını araştırmalara bakarak rahatlıkla ifade edebilirim. Burada olacak bir depremin yapılan çalışmalara göre maksimum 7.6 şiddet üretme potansiyeline sahip ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün illeri bu deprem etkileyecek. Aslında bu deprem tüm Türkiye’yi etkileyecek. Bu yüzden bizim gerekli tedbirleri bir an önce almamız gerekiyor. 1766 yılında tarihsel dönemde meydana gelen Marmara Denizi içerisindeki deprem Avusturya’dan İtalya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiş ve bütün Marmara bölgesinde tahribata neden olmuştur. O depremin tekrarını düşündüğümüz zaman bizim gerekli tedbirleri biran önce almamız gerektiğini rahatlıkla ifade edebilirim” diye söyledi.
“BALIKESİR FAYI 2 BİN YILDIR KIRILMIYOR!”
Sözlerinin devamında Aykan, Balıkesir bölgesindeki depremlerin tekrarlama sürecinin bin yıl olduğunu ve yaklaşık 2 bin yıldır deprem oluşmadığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Balıkesir çevresinde yapılmış olan Paleosismoloji çalışmaları var. Özellikle Edremit ve Havran-Balıkesir fay zonuna 6 altı demir tabanlı çalışmalar yapılmış. Uzun bir zamandır da bu bölgede deprem olmadığından dolayı yakın bir gelecekte deprem beklendiğini ifade ediyoruz. Buradaki depremlerin tekrarlama zamanı bin yıl. 2 bin yıldır da kırılmadığını düşünürsek Balıkesir fayında deprem bekleniyor.”
“FAY HATTI ÜZERİNDEKİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ GEREKİYOR”
Şehir merkezinden geçen fay hatları üzerindeki binaların belirlenerek güçlendirilmesi yada kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Aysun Aykan: “Balıkesir il sınırları içerisinde deprem üretebilecek 20 fay zonu var. Bunların çoğunun 7 ve 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelinin olduğunu söylemiştik. Şehir merkezinden geçen iri faylar var. Bu fayların imar planlarına işlenmesi gerekiyor ve fayın her iki tarafında da bina yapılmasına bir kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Fay zonu üzerindeki yapılar belirlenmeli ve bunların kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor. Mevcut binaların ise burada özellikle riskli binaların güçlendirilme çalışmaları yapılması veya kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Afet Risk Azaltma Plan çalışmasının uygulanması halinde Türkiye’nin afetlere karşı direnç kazanacağını da belirterek sözlerini noktaladı.
KAYNAK: İHA
Yorum yapın