2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak otelinde sanatçıların bulunduğu otele yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybeden 35 kişi Balıkesir’de anıldı.

Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri kapsamında Sivas’ta 2 Temmuz 1993’de Madımak Oteli’nde çoğunluğu sanatçı olan 35 kişi yakılarak öldürülmüştü. Yaşanan olayların 29’uncu yıl dönümünde Pir Sultan Abdal Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyerek hayatını kaybedenleri andılar.

Yapılan açıklamalarda ilk olarak Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Balıkesir Şube Başkanı Akay Şahin söz aldı. 29 yıl önce yaşanan Sivas olaylarının üstünün kapatılması için her şeyin yapıldığını dile getiren Şahin, katillerin aramızda dolaştığı sürece Sivas’ın ateşinin sönmeyeceğini söyledi. Akay Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün 2 Temmuz. Bundan 29 yıl önce Sivas Madımak oteli ateşe verildi. 33’ü ozan, yazar, düşünür olmak üzere 35 kişi yakılarak katledildi. Madımak katliamı, insan olma onuru taşıyan herkesin içinde hiç dinmeyecek bir acı ve hiç kapanmayacak bir yara bırakmıştır. O gün Sivas’ta Madımak otelinde insanlık, masumiyet yanmıştır. Hayatını kaybeden tüm canlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Sivas’ta yakılan barışın, kardeşliğin, yaşamın sevdasıydı. Radikal İslam denilen ve dine dayalı bir devlet özlemini Türkiye Cumhuriyeti yerine kurmak isteyenler, cumhuriyete, laik düzene, aydınlığa, sanata, bilime, Atatürk devrimlerine saldırmışlardır. Ne yazık ki devlet kendi yurttaşlarının yakılmasına gerici saldırıya büyük ölçüde seyirci kalmıştır. Aradan geçen zaman içinde Sivas olaylarının üstünün örtülmesi için her şey yapılmış ve nihayetinde 13 Mart 2012 tarihinde Sivas davası düşürülmüştür. Böylece Sivas davasında gerici güçler alenen aklanmıştır. O katiller aramızda dolaştığı sürece Sivas’ın ateşi sönmeyecektir. Bu yangını söndürmek hepimizin ortak görevi olmalıdır. Bizler, kanayan vicdanlar için, barış için, hukuk için adalet istiyoruz. Bizler kardeşlik ve barış insanlarıyız. Binlerce yıl olduğu gibi bundan sonra da barışın ve kardeşliğin peşinde olacağız.”

“MADIMAK KATLİAMI
ALEVİ KATLİAMIDIR”

Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak öldürülmesi olayının bilinçli seçilmiş bir Alevi katliamı olduğuna dikkat çeken Pir Sultan Abdal Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila: “Madımak katliamı ile amaçlanan şey ve topluma verilmek isteyen mesajın sadece insanların yakılması, katledilmesi olmadığı bilinmelidir. 1990’lı yıllarda bir yandan gelişen sınıf mücadelesi ve devrimci durum, diğer yandan ulusal mücadelenin yükselişi, ortak mücadele zeminini geliştirmiştir. Bu somut durum egemen güçleri harekete geçirmiş, siyasal iktidarı, gelişen bu dalgayı zayıflatmaya yönelik hamle arayışlarına itmiştir. Madımak katliamı, toplumun ayrışması, kutuplaştırılması ve kendi içinde çatışma ortamları oluşturulması için bilinçli seçilmiş bir Alevi katliamıdır. Bu katliamda öncesinde ve sonrasında yaşanan diğer katliamlar gibi tarihin utanç sayfalarında yerini almıştır ve asla unutulmayacaktır. Katliamın diğer bir amacı da toplumun sınıf siyasetinden uzaklaşıp, kimlik siyasetine yönelmesini sağlamaktır. Katliamın nedenleri ve sonuçlarının tüm gerçekliği ile ortaya çıkarılması için devletin tüm organları ile birlikte Tansu Çiller’in Başbakan, Erdal İnönü’nün hükümet ortağı olduğu dönemin tüm siyasal süreçleri ile amasız, fakatsız yüzleşilmesi gerekmektedir. Arkasındaki gerçek faillerin açığa çıkarılması için bu bir zorunluluktur. Madımak katliamı, ancak ve ancak tarihle yüzleşilerek aydınlatılabilir. Bu dönemde, Madımak katliamı dışında başta Gazi ve Ümraniye olmak üzere birçok katliam yaşanmış, adına faili meçhul denilen binlerce cinayet işlenmiştir. Aydınlar, gazeteciler, devrimciler, yurtseverler katledilmiştir. Ne Madımak katliamını ne de bahsi geçen cinayetleri unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.




KAYNAK: İHA